Τι λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας για τον κοροναϊό

Αναφορικά με την έκρηξη του κοροναϊού στην γειτονική χώρα ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας συνιστά: ούτε εφησυχασμό, ούτε πανικό.
Ο κοροναϊός προκαλεί στο 85% των περιπτώσεων ήπια νόσο και η θνητότητα υπολογίζεται σε λιγότερο από 2% και αφορά κυρίως ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα.
Στόχος των μέτρων που λαμβάνει η πολιτεία είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του.
Τα μέτρα αυτά είναι απλοί κανόνες υγιεινής  και πρέπει να τα εφαρμόσουμε όλοι μας.
– Συχνό πλύσιμο χεριών, αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια την μύτη και το στόμα, απόσταση ενός μέτρου από άτομα που βήχουν ή φτερνίζονται, χρήση αντισηπτικού στα χέρια, καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών με απορρυπαντικό και νερό και χρήση κοινών απολυμαντικών.
Η χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται από άτομα που παρουσιάζουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή. Σε καμία διεθνή οδηγία δεν γίνεται λόγος για χρήση μάσκας από υγιείς παρά μόνο για τους επαγγελματίες υγείας που διαχειρίζονται ύποπτα ή και επιβεβαιωμένα περιστατικά.
Συνεπώς ζητάμε από τους συμπολίτες μας να εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού, να είναι σε εγρήγορση, να ενημερώνονται υπεύθυνα.
  Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα  κρυολογήματος, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους.
Δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού. 
Κάνουμε έκκληση στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μην αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες.
Απευθύνουμε θερμή παράκληση προς τα ΜΜΕ του νομού να συμβάλουν αποφασιστικά στην δράση με την δημοσιοποίηση επισήμων οδηγιών και απόλυτα εξακριβωμένων πληροφοριών περί ύποπτων κρουσμάτων.
   Οι υγειονομικοί του νομού, τόσο οι ιδιώτες όσο και οι δημόσιοι λειτουργοί της υγείας είναι ενημερωμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιθανό κρούσμα.
   Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας τις επόμενες ημέρες θα διοργανώσει ημερίδα για το θέμα προς ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας 
Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας