Συγκομιδή μανταρινιών στο κάμπο της Κεστρίνης (ΦΩΤΟ)

Ο ευγενικός και καλοσυνάτος παραγωγός μανταρινιών Βαγγέλης Στεργίου, έχοντας τον ανιψιό του στο πλευρό του, φιλοξένησε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερς στα κτήματά  του, στον κάμπο της Κεστρίνης, προκειμένου να καταγράψουν και να αποτυπώσουν φωτογραφικά τη συγκομιδή μανταρινιών, που αυτή την περίοδο, τέλη Νοεμβρίου 2019, είναι στην αποκορύφωσή τους. 
Στην εργασία της συγκομιδής απασχολούνται κατά κύριο λόγο Αλβανοί εργάτες, νόμιμα, αφού καταβάλλονται τα εργόσημα, από διάφορες περιοχές της Αλβανίας, ενώ λίγοι είναι οι Έλληνες, που προθυμοποιούνται να δουλέψουν στα χωράφια τη συγκεκριμένη περίοδο. 
Οι Αλβανοί είναι ικανοποιημένοι από την αμοιβή και από τη συμπεριφορά των αγροτών. 
Όπως μας εξήγησε ο κ. Στεργίου, που και ο ίδιος και τα αδέλφια του εργάζονται εντατικά, συνήθως χρησιμοποιούνται άτομα από τη γειτονική χώρα δοκιμασμένα, δηλαδή άτομα, που, σταθερά εδώ και πολλά χρόνια, τους απασχολούν οι παραγωγοί  και υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. 
Για παράδειγμα ο κ. Ξενοφών από το Μπεράτι έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, αλλά παραπονείται ότι καθυστερεί να του καταβληθεί. 
Για τους Αλβανούς εργάτες, που κατά την περίοδο της συγκομιδής διπλασιάζουν τον πληθυσμό του χωριού, ενώ κάποιοι από τα κοντινά στα σύνορα χωριά πηγαινοέρχονται, είναι μια ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα καλό μεροκάματο, αφού η Αλβανία πλήττεται από μεγάλη ανεργία. 
Όπως εξήγησε ο κ. Στεργίου φέτος υπάρχει ζήτηση μανταρινιών από τους εμπόρους και οι τιμές είναι σχετικά καλές. 
Δεν συμβαίνει αυτό πάντοτε, γι' αυτό επικρατεί ανασφάλεια, ενώ δεν λείπουν και οι έμποροι, που δεν καταβάλλουν τα χρήματα από την αγορά.  
Υπομονητικός ο κ. Στεργίου, παρότι το φορτηγό περίμενε να φορτώσει, διέθεσε το χρόνο του, προκειμένου να αναλύσει τον τρόπο συγκομιδής. 
Οι ποικιλίες της ομάδας «Κλημεντίνη» συγκομίζονται Οκτώβριο-τέλη Δεκεμβρίου. 
Για αποφυγή τραυματισμού των καρπών, η συλλογή πρέπει να ξεκινά από κάτω (ποδιές) προς την κορυφήητου δέντρου.
Οι καρποί συστρέφονται και τραβιούνται ή σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος απόσπασης του φλοιού, κόβονται με ειδικά ψαλίδια από τον ποδίσκο και τοποθετούνται σε πλαστικά κιβώτια, τα οποία μεταφέρονται με προσοχή στο συσκευαστήριο.
Η καθυστέρηση της συγκομιδής, εκτός του ότι εγκυμονεί κίνδυνο ζημιάς από παγετό, υποβαθμίζει και την ποιότητά τους λόγω αλλοιώσεων. 
Ο φλοιός των μανταρινιών φουσκώνει, γίνεται πιο παχύς και μαλακός και τραυματίζεται εύκολα, ενώ η σάρκα χάνει το χυμό και την οξύτητά της.  
Στα μανταρίνια η περιεκτικότητα των καρπών σε χυμό πρέπει να είναι 40% για τις κλημεντίνες και 33% για τα Satsuma και άλλες ποικιλίες, ενώ όσο αφορά τη σχέση σακχάρων/οξέα αυτή πρέπει να είναι 7:1 για τις κλημεντίνες, 6,5:1 για τα Satsuma και 7,5:1 για άλλες ποικιλίες. 
Σε καρπούς που συγκομίζονται πράσινοι εφαρμόζεται η μέθοδος του "αποπρασινισμού", όπου, κάτω από κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας και με τη βοήθεια του αιθυλενίου, διασπώνται οι χλωροφύλλες, συνθέτονται χρωστικές ουσίες (καροτίνη, ξανθοφύλλη, ανθοκυανίνη) και ο φλοιός παίρνει το χαρακτηριστικό χρώμα του. 
Ο «αποπρασινισμός» είναι μια τεχνική, που επιτρέπεται μόνο εάν δεν αλλοιώνονται άλλα φυσικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του καρπού και απαγορεύεται να εφαρμοστεί πριν οι καρποί αποκτήσουν τα συνιστώμενα επίπεδα ωριμότητας.
Φεύγοντας από τα κτήματα των αδελφών Στεργίου, που ταυτόχρονα διατηρούν και μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα, δεν αποκομίσαμε μόνο γνώσεις για τη συγκομιδή των μανταρινιών, αλλά και σπίθες στην καρδιά από τη  λαμπερή συμπεριφορά αυτών των απλών ανθρώπων, που τραβούν μπροστά με χάρη σαν αντρειωμένες λέαινες.