Τα σκάνδαλα των κληρικών και η πίστη (Από τη romfea.gr)

pisti 1
Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr

Mε αφορμή τη δημοσιότητα, που έχει λάβει το θέμα με ιερέα, που φέρεται ως δράστης, η δικαιοσύνη θα αποφανθεί, ασέλγειας σε βάρος ανήλικης, αλλά και γενικότερα από συμπεριφορές κληρικών, λέγεται από πολλούς ότι κλονίζεται η πίστη.
Δεν πρέπει να συγχέουμε στο μυαλό και στην καρδιά μας, αυτονόητα πράγματα.
Σαφώς η Εκκλησία είναι θείο καθίδρυμα. Στην καθημερινή πρακτική, όμως, υπηρετείται από άτομα, που δεν μπορεί να είναι απαλλαγμένα από την ανθρώπινη σχετικότητα και από τις ατομικές αδυναμίες.
Έτσι οποιοδήποτε παραστράτημα του ανθρώπινου δυναμικού της Εκκλησίας, είτε καταγγέλλεται, είτε αποδεικνύεται, είναι παραλογισμός να οδηγεί σε αμφισβήτηση της ίδιας της Εκκλησίας και της ίδιας της πίστης.
Ακόμη και καλοπροαίρετα πρόσωπα, εκφράζουν σε περιπτώσεις ανομιών λόγους πικρούς.
Εδώ κρύβεται ένας μεγάλος κίνδυνος.
Να υποτιμηθεί, εντελώς λανθασμένα, η Εκκλησία σε έναν οιοσδήποτε ανθρώπινο οργανισμό και να αφαιρεθεί το πνευματικό περιεχόμενο από την πίστη.
Είναι μια εντελώς επιφανειακή θεώρηση των πραγμάτων, που εμποδίζει τη διείσδυση στο βάθος και στην ουσία της Εκκλησίας και της πίστης.
Γιατί αν διεισδύσει κανείς στο βάθος και στην ουσία της Εκκλησίας και της πίστης, θα διαπιστώσει ότι το θείο στοιχείο τους δεν μπορεί καμία δύναμη να το εξοστρακίσει.
Οι άνθρωποι, βέβαια, σαν μονάδες, έχουμε ατέλειες, κάνουμε σφάλματα, εμφανίζουμε τρωτά, κάνουμε αμαρτίες, αστοχούμε. Ακόμη σκανδαλίζουμε και γκρεμίζουμε. Αυτά, όμως, σε ατομικό επίπεδο.
Γιατί η Εκκλησία είναι ιερός θεσμός και δεν είναι καθόλου ορθό οι παρεκτροπές των ανθρώπων της, που σε καμία περίπτωση δεν αμνηστεύονται, ούτε επιχειρούμε να το κάνουμε, να αποδίδονται σ΄ αυτήν.
Οι αδυναμίες του ανθρώπινου στοιχείου στην Εκκλησία εμφανίστηκαν αρνητικά από την αρχή της, ακόμη και από αυτά τα Αποστολικά χρόνια.
Η πορεία της Εκκλησίας, όμως, δεν είχε αρνητική εξέλιξη, δεν μολύνθηκε, το αντίθετο, προχώρησε δυναμικά, αφού ιδρυτής της και συντηρητής της είναι ο Χριστός.
Έτσι η πίστη δεν επηρεάζεται από τα σκάνδαλα και τα σφάλματα των κληρικών. Ξεπερνά την ανθρώπινη σχετικότητα, με τη δύναμη της Αλήθειας.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για τον περιορισμό της ανθρώπινης σχετικότητας, δηλαδή να δίνονται όσο το δυνατόν λιγότερες αφορμές, κάτι που έχει σχέση και με το βαθμό της πνευματικής καλλιέργειας του καθενός μας.
Πάντως, αλλοίμονο, αν η Εκκλησία και η πίστη εξαρτιόταν από την αγιότητα των ιερωμένων και των πιστών.
Τότε προ πολλού θα είχε καταργηθεί η Εκκλησία και θα είχε εξαφανισθεί η πίστη.
Αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και αυτό είναι το αστείρευτο μεγαλείο της Εκκλησίας και της πίστης.
Όσο οι άνθρωποι ολισθαίνουμε, τόσο ενεργοποιείται η χάρη του Θεού.
Πηγή: romfea