Λαμπρός εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσπρωτία-Επίκεντρο η Ηγ/τσα (ΦΩΤΟ)

Λαμπρά εορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου στη Θεσπρωτία. Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η Ηγουμενίτσα, όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Παραμυθιώτισσα γενική γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Καλύβα. Σε δηλώσεις της επεσήμανε ότι "«τιμούμε τους ηρωικούς προγόνους μας για την απάντηση τους στις προκλήσεις της εποχής τους. Οι θυσίες τους είναι φάρος και παρακαταθήκη για εμάς και τις νέες γενιές και ειδικά για την Ήπειρο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο έπος του 40′. Από εδώ η 8η μεραρχία, ως άλλοι  «Λεωνίδες» σταμάτησαν τις Ιταλικές Δυνάμεις, και είπαν τον δικό τους ΟΧΙ. Χρέος μας λοιπόν, να τους ακολουθούμε και να βαδίζουμε στα χνάρια τους». Μετά τη δοξολογία στο ναό της Ευαγγελίστριας και την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων από το Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτο, κατέθεσαν στεφάνια η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, οι βουλευτές Θεσπρωτίας Βασίλειος Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ο ανώτερος διοικητής στρατιωτικής φρουράς Φιλιατών κ. ά.  Να σημειωθεί ότι μετά τη δοξολογία, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ο διευθυντής του 4ου δημοτικού σχολείου Ηγουμενίτσας Κων/νος Βέρμπης. Ανέφερε τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία, αλλά και μετέφερε μηνύματα και συμβολισμούς από το έπος της αντίστασης στη σύγχρονη κοινωνία.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Και στην Παραμυθιά εορτάστηκε με μαθητική παρέλαση η 28η Οκτωβρίου, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Καραγιάννη. Σε μήνυμά του ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι "η 28η Οκτωβρίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους προγόνους μας, όλους εκείνους που έγραψαν ένδοξες στιγμές το 1940. Ταυτόχρονα όμως, είναι μία μέρα που δεν γυρνάμε μόνο τις μνήμες πίσω, αλλά κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Η Μαρτυρική Παραμυθιά άλλα και όλος ο Δήμος μας, έζησε πολύ δύσκολες στιγμές στην Κατοχή, που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας, γεγενημένων και αγέννητων εκείνα τα χρόνια. Μας έκαναν όμως και πιο δυνατούς και ικανούς να αναπτύξουμε την εθνική συνείδηση και αφύπνιση και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Σήμερα, 79 χρόνια μετά, η αντιμετώπιση του φασισμού παραμένει επίκαιρο θέμα και η επίκληση της ιστορίας είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Απαντώντας με την ιστορία μας στο μίσος το φόβο και στη βία, με αλληλεγγύη και ελπίδα".
ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ
Με στρατιωτική και μαθητική παρέλαση τιμήθηκε η 28η Οκτωβρίου στους Φιλιάτες, παρουσία του δημάρχου Σπύρου Παππά. Αρκετός ήταν ο κόσμος, που παρακολούθησε την παρέλαση και διαπίστωσε ότι τόσο το φρόνημα των στρατιωτών, όσο και η αποφασιστικότητα των νέων, είναι σημάδια ελπίδας για το μέλλον της πατρίδας μας.  
ΣΤΗΝ ΠΕΡΔΙΚΑ
Τηρήθηκε και φέτος στην Πέρδικα το έθιμο του ανάμματος ενός πύρινου Όχι στο κοντινό βουνό Γρανίτσα, από νέους και νέες του χωριού. Το συμβολικό πύρινο ΟΧΙ άναψε για πρώτη φορά το 1966 με πρωτεργάτη τον δάσκαλο Αχιλλέα Νούτσο.