Ο Ναός, που γέρνει εδώ και 118 χρόνια, αλλά στέκεται όρθιος! (Από τη romfea.gr)

naos smolika 1
Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Ένα εξαιρετικό και σπάνιο φαινόμενο, από επιστημονικής πλευράς, γιατί από πνευματικής όλα εξηγούνται, παρατηρείται στην εκκλησία της αγίας Παρασκευής Παλαιοσελλίου Κόνιτσας, στα όρη του Σμόλικα.
Λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της το 1864, λόγω κατολίσθησης, εμφανίζει έντονη στροφή και απόκλιση από την κατακόρυφο, χωρίς όμως να παρουσιάζει ταυτόχρονα αστοχίες και γενικότερα έντονες ρηγματώσεις στις τοιχοποιίες από λιθοδομή!
Η στροφή και απόκλιση αυτή, που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, έγινε κατά ομαλό και ομοιόμορφο τρόπο, ώστε δεν παρατηρούνται φαινόμενα καταστροφής ή αποδιοργάνωσης των τοιχωμάτων.
Το μόνο, που παρουσιάζεται είναι κάποιες μικρορωγμές, οι οποίες οφείλονται είτε σε σπάσιμο των λίθων, είτε σε απώλεια της συνδετικής ικανότητας του κονιάματος. Εμφανίζεται επίσης μια ελαφριά κύρτωση των τοίχων.
Η σύνθεση του εδάφους, κάποια άγνωστα ενδεχομένως στοιχεία, σε συνδυασμό με τα υλικά κατασκευής, μπορούν να προκαλέσουν βύθιση των θεμελίων, μετακίνηση ή στροφή τους με αποτέλεσμα, μερικές φορές, την απόκλιση από την κατακόρυφο.
Συνήθως μια τέτοια κατάσταση και μάλιστα στην πορεία τόσων χρόνων λογικά και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα θα έπρεπε να έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευσή του ναού.
Ασυνήθιστο είναι τα κτίρια με τέτοιου είδους απόκλιση να μένουν στη θέση τους σε «πείσμα» των νόμων της φύσης και διακηρύττοντας παράλληλα τα θαυμαστά του Θεού, αφού παρόλο, που γέρνει, βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε λειτουργία.
Μια ακόμη απόδειξη, τρανή απόδειξη, ότι ο Χριστός με διάφορους τρόπους, με ποικιλία μορφών και ειδών, περιπτώσεων και εκδηλώσεων, κάνει αισθητή την παρουσία Του, δίνει το παρών Του και μας καλεί με κραυγαλέο τρόπο κοντά του.
Με διάφορα υπερφυσικά σημεία μας δείχνει το δρόμο για μια ζωή σύμφωνη με το άγιο θέλημά Του, σε συνεχή επικοινωνία μαζί Του με έργο, με το νου και την ψυχή μας. Ό,τι είναι ζωή και προάγει τη ζωή είναι αλήθεια.
Όπως ο γερμένος ναός της Αγίας Παρασκευής, που αντέχει ανεξήγητα ως προς την ανθρώπινη λογική. Απολύτως, όμως, εξηγήσιμα για τη λογική του Θεού, αφού μέσα σ' αυτόν υπάρχει ο Χριστός, που είναι η αλήθεια και η ζωή.
Δεν φτάνει, όμως, μόνο να αναγνωρίσουμε τη δύναμη του Θεού, αλλά να αισθανθούμε την αγάπη Του και να ανταποκριθούμε σ' αυτήν, για να ζήσουμε και να σωθούμε.
naos smolika 2
naos smolika 2
naos smolika 2
naos smolika 2
naos smolika 2
naos smolika 2
naos smolika 2
Πηγή: romfea