Καταπληκτικά παραδοσιακά εδέσματα της Λάκκας Σουλίου παρουσιάστηκαν στο 3ο Συμπόσιο Γαστρονομίας της περιοχής, Μέσα από το Συμπόσιο, που θεσμοθετήθηκε, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργηθούν για τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία του τόπου. Στο χαιρετισμό της, που διαβάστηκε, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ανέφερε: "Με συγκινεί βαθύτατα ότι το φεστιβάλ γαστρονομίας γίνεται στη Λάκκα Σουλίου, μια περιοχή με σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα και ανθρώπους του μόχθου. Καθώς βλέπω ότι η κεντρική θεματική του τρίτου Φεστιβάλ Γαστρονομίας είναι η ελιά, η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου και τα παράγωγά της, με κάνετε να σκεφτώ τον ευλογημένο ρόλο που έπαιζε στην διατροφή ακόμη από τα μινωικά χρόνια. Τα υπερμεγέθη πιθάρια στις αποθήκες του ανακτορικού συγκροτήματος της Κνωσσού αποδεικνύουν ότι το λάδι ήταν βασικό στοιχείο στο τραπέζι της εποχής. Φέρνετε στο νου μου τα συμπόσια των Ελλήνων, όπου ανάμεσα σε οίνο και πλούσια εδέσματα απολάμβαναν τις φιλοσοφικές τους συζητήσεις". Τη διαδρομή της ελιάς και του ελαιολάδου στη μαγειρική ανέπτυξε σε ομιλία του ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας Τάσος Τόλης, ο οποίος μαζί με τον εκπρόσωπο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας στο Νομό Πρέβεζας κ. Θανάση Βρεττό και άλλα μέλη της Λέσχης, δίνουν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα και τόνο στην εκδήλωση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η επίδειξη που έκανε το συλλέκτης λαογραφικών σκευών Αναστάσιος Λαμπρούσης, ο οποίος παρουσίασε την παραδοσιακή διαδικασία, από τη συλλογή της ελιάς με το βέργισμα', μέχρι την εξαγωγή του λαδιού με υλικά και εργαλεία που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα, όπως ήταν τα σακιά, τα κοφίνια, οι μπλάντρες κ.ά.