Αποκαλύφθηκε προτομή στο Καστρί του αγνοούμενου στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ Βασ. Μονάχου (Φωτό & Video)

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, με δάκρυα, αλλά και υπερηφάνειας, που ένα παλληκαράκι έκανε το πατριωτικό του χρέος, έγιναν την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 τα αποκαλυπτήρια της προτομής, στη γενέτειρά του Καστρί Θεσπρωτίας, του αγνοούμενου, κατά την κυπριακή τραγωδία του 1974, στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ Βασιλείου Μονάχου του Μιχαήλ. Σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια μετά και η μνήμη δεν έσβησε. Η προσδοκία δεν έλειψε. Η ψυχή των δικών του πόνεσε, πληγώθηκε, αλλά δεν λύγισε και έμεινε άγρυπνη να προσμένει... Και το αποτέλεσμα η ανέγερση της προτομής του από την οικογένειά του με τη στήριξη του δήμου Ηγουμενίτσας και της τοπικής κοινότητας, κοντά στην είσοδο του χωριού, ώστε να βλέπουν όλοι τον αγνοούμενο σωματικά, όχι, όμως, πνευματικά, και να μη τον λησμονούν ούτε ως άτομο, ούτε ως υπερσπιστή ιδεωδών και ιδανικών. Τα αποκαλυπτήρια της πρπτομής  έκανε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος. Προηγήθηκε η δέηση για την εύρεση αγνοουμένων από ιερείς και η ανάγνωση ενός σύντομου βιογραφικού σημειώματος του στρατιώτη, που διέκοψε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο, για να ανταποκριθεί στο πρόσταγμα του χρέους, στην ιαχή της συνείδησής του, με το όνειρο να τις ξανασυνεχίσει μετά την επιστροφή του, αλλά πολλά χρόνια τώρα όλα τα σκιάζει η σκληρή αγωνία της πένθιμης αναμονής. Κάτι άλλωστε, που φαινόταν στα πρόσωπα του ηλικιωμένου πατέρα του και των αδελφών του.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Σπύρος Μιλτιάδης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας Μαρία Καλμπουρτζή, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Κωνσταντής, οι βουλευτές Μάριος Κάτσης και Βασίλης Γιόγιακας, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης  ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών 1974 Στυλιανός Μουστάκας, ο συμπολεμιστής του Δημήτριος Τσάνης, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων Γεώργιος Ντάνης και η συγγενής του Παρασκευή Μονάχου.

"ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ"
H ανηψιά του αγνοούμενου Παρασκευή Μονάχου, ανέφερε ότι "ο Βασίλης  ξεκίνησε από το Καστρί και πιστός στο χρέος και την αγάπη για την πατρίδα, χωρίς αυτή να του αποδώσει την οφειλόμενη τιμή, έδωσε ό,τι πολυτιμότερο είχε – τη ζωή του – για την ελευθερία της Μεγαλονήσου». Και πρόσθεσε: "Είμαστε μαζί σου, της μνήμης σου ευλαβείς προσκυνητές. Εδώ είσαι στο σπίτι σου. Λίγα λουλούδια φέρνουμε και μπροστά σου τα σπέρνουμε".
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Τα στεφάνια, που αφέθηκαν στην προτομή του αγνοούμενου στρατιώτη, μια μικρή εξόφληση της υποχρέωσης όλων προς τον αγωνιστή της Πατρίδας και  της ελευθερίας. Ιδιαίτερη και ξεχωριστή ήταν η στιγμή που ο πατέρας του αγνοούμενου Μιχαήλ Μονάχος υποβασταζόμενος και καταχειροκροτούμενος, άφησε ένα δάφνινο στεφάνι στην προτομή του γιού του, που δεν ήταν άλλο από αυτό της καρδιάς του και είχε τη χρυσαφένια απόχρωση της καρδιάς του. Κατέθεσαν ακόμη στεφάνια ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Παραμυθιάς, αρχιερατικός επίτροπος περιφέρειας Ηγουμενίτσας πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Κωνσταντής,  ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Σπύρος Μιλτιάδης, οι βουλευτές Μάριος Κάτσης και Βασίλης Γιόγιακας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης,  οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσα, Φιλιατών και Παραμυθίας Γιάννης Λώλος, Σπύρος Παππάς και Σταυρούλα Μπραΐμη, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας Μαρία Καλμπουρτζή,  οι εκπρόσωποι των  αστυνομικών, λιμενικών και στρατιωτικών αρχών, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Καστρίου Θωμάς Τσούτσης, εκπρόσωποι συνδέσμων αγωνιστών της ΕΛΔΥΚ, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων  κ. ά.

***

Θλιμμένα τα πρόσωπα, όσων συμμετείχαν στην τελετή. Βυθισμένα, πνιγμένα στο γιατί. Η τιμή δεν εξαϋλώνει τον πόνο, που γεμίζει τα μάτια. Ωστόσο είναι μια παρηγοριά ότι ο νεός αυτός δεν έσβησε στη λησμονιά του χρόνου. Η ελπίδα ακόμη δεν ξεθώριασε τελείως. Τέσσερις και πλέον δεκαετίες μετά. Μα τα χρώματα δεν είναι όπως πριν. 

Η. Μ.