Με επιτυχία το πνευματικό συμπόσιο για τον αείμνηστο συγγραφέα και ιστοριοδίφη Πάνο Τζόβα

Μπορεί να έφυγε από τη ζωή, όμως δεν πρόκειται να ξεχαστεί ο αείμνηστος ιστοριοδίφης, συγγραφέας και λόγιος Πάνος Δ. Τζιόβας, καθώς άφησε πίσω του πλούσια πνευματική παρακαταθήκη, η οποία είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει χρήσιμο «εργαλείο» στο μέλλον και θα αξιοποιηθεί κατάλληλα από τους νεώτερους ιστορικούς και μελετητές. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του πρόσφατου επιστημονικού συμποσίου με θέμα «Η επιστημονική κληρονομιά του Πάνου Δ. Τζιόβα» που έγινε στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχε η Περιφέρεια Ηπείρου με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Δήμο Δωδώνης, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, την Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών και την Αδελφότητα των Απανταχού Μελιγγιωτών.
Οι ομιλητές
Για το έργο του αείμνηστου Πάνου Δ. Τζιόβα μίλησαν οι:
Μιχάλης Κορδώσης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Νίκος Αναστασόπουλος, Επίκουρος Kαθηγητής Νεώτερης Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου, συνεργάτες και αγαπητοί φίλοι του Πάνου Δ. Τζιόβα. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο φιλόλογος-ερευνητής Μιχάλης Χρ. Παντούλας, φίλος επίσης του αείμνηστου Πάνου Δ. Τζιόβα.
Πλήθος κόσμου
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ο πρ. Πρύτανης Γεώργιος Καψάλης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης, ο αντιπρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, οι Πρόεδροι του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτών Ερευνών Νίκος Υφαντής και της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, Κων/νος Βλάχος, εκπρόσωπος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των Απανταχού Μελιγγιωτών Περικλής Παππάς, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων καθηγητής Μωυσής Ελισάφ και πλήθος κόσμου που θέλησαν να τιμήσουν με την παρουσία τους την προσωπικότητα και το έργο του Πάνου Δ. Τζιόβα. Ο δημοσιογράφος Φιλήμων Καραμήτσος παρέδωσε στη σύζυγό και στο γιο του χειρόγραφα σημειώματα «Ηθογραφικόν» του, που δημοσιεύονταν κάθε εβδομάδα στην εφημερίδα «Ελευθερία» των Ιωαννίνων. Την εκδήλωση έκλεισε με σύντομη αναφορά στην προσωπικότητα και στο έργο του Πάνου Δ. Τζιόβα ο εκλεκτός φίλος του και όλης της οικογένειας Τζιόβα, Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος.