Παραλειπόμενα από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Παραμυθιά

Αίσθηση προκάλεσαν τα λόγια του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση τιμής και μνήμης των 49 εκτελεσθέντων προκρίτων της Παραμυθιάς. Τα είπε έξω από τα δόντια και στους "Τσάμηδες" και στους  Αλβανούς. Τους μεν πρώτους τους αποκάλεσε "εγκληματίες πολέμου", στους δε δεύτερους ξεκαθάρισε ότι όσο εγείρουν "Τσάμικο" θέμα τόσο απομακρύνονται από το όνειρο της ευρωπαϊκής ένταξης. 

*** 
Όλοι πρόσεξαν ότι η συμπεριφορά του ήταν πολύ απλή και λιτή. Χαμογελαστός και προσηνής σε όσους τον χαιρετούσαν, ενώ ασπάστηκε τη δεξιά του Μητροπολίτη Τίτου τόσο κατά την είσοδό του στο ναό, όπου τον περίμενε με το ευαγγέλιο, όσο και κατά την αποχώρησή του, λαμβάνοντας το αντίδωρο. Μάλιστα απηύθυνε και σύντομη εγκάρδια προσλαλιά στο Σεβασμιώτατο.
*** 
Έξω ακριβώς από την είσοδο του μητροπολιτικού ναού, κατά την άφιξή του, τον περίμενε στρατιωτικό άγημα, το οποίο του απέδωσε τις οφειλόμενες τιμές. Καλημέρισε τους στρατιώτες και προχώρησε χωρίς ιδιαίτερες τιμητικές διαδικασίες.
***
Προπορεύτηκε της πομπής με τα πόδια από το μητροπολιτικό ναό μέχρι το μνημείο πεσόντων, ενώ πίσω του ακολουθούσαν επίσημοι και αρκετός κόσμος. Μάλιστα έδειχνε να απολαμβάνει τη διαδρομή, ενώ οι συζητήσεις του με διπλανούς του κατά την ώρα αυτή ήταν μικρής διάρκειας. 
***
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πολύ σεβασμό κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, όπου είναι γραμμένα τα ονόματά τους και υπάρχουν και οι φωτογραφίες τους. Η υπόκλισή του έγινε με τέτοιο τρόπο, που έδειχνε το συναισθηματισμό του εκείνη τη στιγμή. 
***
Ο κ. Παυλόπουλος απένειμε και μετάλλια σε μικρούς αθλητές και μικρές αθλήτριες, που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον αγώνα δρόμου θυσίας, που έγινε παράλληλα με τις εκδηλώσεις. Τα παιδάκια ήταν γεμάτα χαρά και δικαιολογημένα, αφού είναι σπάνια ευκαιρία να σου κρεμάει το μετάλλιο στο λαιμό ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας.
***
Διακριτική και σεμνή ήταν η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση. Δεν στριμώχνονταν, όπως επιχειρούσαν κάποιοι, στις πρώτες θέσεις, κοντά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά έκανε και προς τα πίσω.   

Ο ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ