Θεσπρωτοί πολίτες έκαναν στην Ηγουμενίτσα ανοιχτή εκδήλωση κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων...

"Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με καθημερινές μικρές διαρροές από τις εγκαταστάσεις, αλλά και από πιθανά ατυχήματα με μεγάλες διαρροές,αποψίλωση μεγάλων δασικών εκτάσεων με παράλληλη μόλυνση του εδάφους ,αλλά και του αέρα από την καύση, μείωση των πληθυσμών άγριων ζώων και καταστροφή γεωργοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων". Αυτές είναι μερικές από τις αρνητικές συνέπειες, που επεσήμαναν, στην ανοιχτή εκδήλωση, που έκανε στην πλατεία δημαρχείου Ηγουμενίτσας, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας Ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων με ομιλητές τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σαράντη Δημητριάδη και το Θεσπρωτό (από το Πολύδροσο Σουλίου) χημικό-μηχανικό Θωμά Φώτση. Όπως σημειώθηκε και στις παρεμβάσεις πολιτών  είναι σε βάρος των κοινωνικών η λογική της ανάπτυξης και της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Τονίσθηκε ακόμη ότι "το πετρέλαιο και οι υδρογονάνθρακες είναι μια ξεπερασμένη πηγή ενέργειας, η εξόρυξη των οποίων έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες όπου έχει γίνει". Εξάλλου υποστηρίχθηκε ότι "έγιναν συμφωνίες με τις αδηφάγες πολυεθνικές, που το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι να προλάβουν στο κύκνειο άσμα τους να καταστρέψουν την Ήπειρο και να αφήσουν πίσω τους καμένη γη και διαλυμένη οικονομία όταν φύγουν μετά από λίγα χρόνια.

Όλα αυτά έγιναν πίσω από τις πλάτες μας. Δε μας ρώτησαν, δεν μας ενημέρωσαν. Αφού ξεκίνησαν οι εργασίες και ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι, άρχισαν κατόπιν εορτής τις ημερίδες ενημέρωσης. Συμμέτοχοι στο παιχνίδι και οι δήμοι που έδωσαν, χωρίς ουσιαστικά να ξέρουν περί τίνος πρόκειται, άδειες έρευνας για τις δημοτικές εκτάσεις τους". 
Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ
Από την άλλη πλευρά να αναφερθεί ότι η σαφής βούληση της πολιτείας να προχωρήσει στις έρευνες των δυνατοτήτων αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, χωρίς, ωστόσο, να κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και να διαταράξει τις δραστηριότητες, που έχουν αναπτυχθεί έως σήμερα, εκφράζεται από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Επισημαίνεται ακόμη πως θα υπάρχουν αδειοδοτήσεις και δημόσια διαβούλευση σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, που τώρα βρίσκεται είναι πολύ πρώιμο, αυτό των ερευνών.  Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι αρμόδιοι  ως προς τις φωνές ανησυχίας που ακούγονται, λέγοντας πως πάρα πολλές φορές έχουν γίνει γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή, αλλά και οκτώ ερευνητικές γεωτρήσεις, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα.