Πως θα εορταστεί η 28η Οκτωβρίου σε Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά, Φιλιάτες και Βόρειο Ήπειρο

Το πρωί του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες του ιερού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ηγουμενίτσας. Στις 10.30 θα γίνει επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. ΤΙΤΟΥ.  Μετά τη δοξολογία, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από  τον κ. Αναστασίου Δονάτο, Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας. Στις 11.15΄ θα ψαλεί πιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων της πόλης και θα κατατεθούν στεφάνια.  Στη συνέχεια είναι προγραμματισμένη παρέλαση, προ των επισήμων, στην παραλιακή λεωφόρο Εθνικής Αντίστασης της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηγουμενίτσας, της σημαίας από Πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, του Σώματος Εθελοντριών Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, παραδοσιακού τμήματος του Φιλοπρόοδου Σύλλογου Γραικοχωρίου «Ο ΑΓΙΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», τμήματος από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, τμήματος του Δημοτικού Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας, των μαθητών των σχολείων της Ηγουμενίτσας, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Τέλεση επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η εκπαιδευτικός κα. Θεοδώρου Αφροδίτη (καθηγήτρια Πληροφορικής) από το ΕΠΑΛ Παραμυθιάς. Μετά τον πανηγυρικό της ημέρας θα ακολουθήσει στο Ηρώο Σουλιωτών, που βρίσκεται έξω από τον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Δονάτου, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των ένδοξων νεκρών και θα ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος. Θα λάβει χώρα μαθητική παρέλαση, προ των επισήμων, επί της οδού Κ. Καραμανλή. Κατόπιν  θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Βούλγαρη, με παραδοσιακούς δημοτικούς χορούς από χορευτικά τμήματα του δημοτικού σχολείου Παραμυθιάς.
ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ 
Δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου και εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την Εκπαιδευτικό κα Ζαχαρένια Κηλιπούρα, κατάθεση στεφάνων, παρέλαση από τους μαθητές των σχολείων και πεζοπόρων τμημάτων του 628 Μ/Π. Τ.Π. Θα ακολουθήσει δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Φιλιατών και παραδοσιακοί χοροί στην κεντρική πλατεία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλιατών.
ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ
Στο ναό του αγίου Αθανασίου Βουλιαριτών θα ψαλεί επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αργυροκάστρου Δημητρίου. Μαθητική παρέλαση θα καταλήξει στο στρατιωτικό νεκροταφείο του χωριού, όπου θα απευθυνθούν χαιρετισμοί, θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων, ενώ μαθητές/τριες θα απαγγείλουν ποιήματα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στη Δερβιτσάνη, θα οργανωθεί εκδήλωση με θέμα: "Το Έπος του 40 μέσα από ένα λογοτεχνικό έπος".