Ο Θεσπρωτός πολύ ταλαντούχος μάγειρας Θωμάς Νικολάου, "μάγεψε" στο εξωτερικό με την τέχνη του! Συνυπάρχουν στα φάγητά του απλότητα και συνδυασμός και έτσι οι συνταγές του στο σύνολό τους είναι εξαιρετικά γευστικές. Έχει την ικανότητα να ισορροπεί μεταξύ των βασικών κλασσικών διαχρονικών συνταγών και των μοντέρνων τάσεων της μαγειρικής, με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις όλων. Ειδικότερα ο Ηγουμενίτσιώτης chef Θωμάς Νικολάου, μέλος της Ένωσης Γαστρονομίας Ελλάδος και υπεύθυνός της στο νομό Θεσπρωτίας, διαγωνίστηκε στην Ανκόνα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Tipicita’ in Blu" με Ιταλό chef, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές όλων των παριστάμενων, μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων των εθνικών μέσων ενημέρωσης της Ιταλίας και περιοδικών γαστρονομίας. Ο Θεσπρωτός chef επικράτησε «κατά κράτος» του Ιταλού και στα τρία πιάτα που προσέφερε στους προσκεκλημένους του Φεστιβάλ. Και βραβεύτηκε από την δήμαρχο της Ανκόνα και την αντιδήμαρχο Τουρισμού της
Βενετίας. Ο κ. Νικολάου συμβάλλει και αυτός, ώστε η μαγειρική-γαστρονομία να αποτελεί σήμερα μία τέχνη, η οποία σιγά-σιγά καταλαμβάνει τη θέση που της ανήκει, προσπαθώντας να απομακρύνει την απαξίωση που εισέπραττε σε σχέση με τις υπόλοιπες "ευγενείς" τέχνες.