Σε δραστηριότητα βρίσκονται και τα ελληνικά κόμματα στην Αλβανία, το ΚΕΑΔ και το MEGA, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου. H αξιωματική αντιπολίτευση (Δημοκρατικό Κόμμα) και άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΚΕΑΔ του Έλληνα μειονοτικού βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε, επιμένουν στην άρνησή τους για συμμετοχή στις εκλογές εάν πρώτα
δεν παραιτηθεί από πρωθυπουργός ο Έντι Ράμα. Στις αλβανικές βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου κατέθεσαν εκλογικούς συνδυασμούς 17 κόμματα, μεταξύ των οποίων και το MEGA.
δεν παραιτηθεί από πρωθυπουργός ο Έντι Ράμα. Στις αλβανικές βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου κατέθεσαν εκλογικούς συνδυασμούς 17 κόμματα, μεταξύ των οποίων και το MEGA.
Το ΚΕΑΔ του Βαγγέλη Ντούλε είναι ο αρχικός κομματικός φορέας, πολιτική μετεξέλιξη της "Ομόνοιας", ενώ το MEGA κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 2013, στη συμμαχία του Μπερίσα, χωρίς τότε να καταγράψει αξιοσημείωτη εκλογική δύναμη, ενώ το ΚΕΑΔ εξέλεξε βουλευτή τον πρόεδρό του, που έχει μια θετική απήχηση ως πρόσωπο και ως πολιτικός στη γειτονική χώρα. Στη συνέχεια το ΜΕGA ανέπτυξε πολιτική σχέση με το κόμμα και την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Έντι Ράμα, κάτι που φάνηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ το ΚΕΑΔ, που συμμετείχε στη συμμαχία του Αλβανού Πρωθυπουργού, αποχώρησε, μάλιστα ο κ. Ντούλες παραιτήθηκε από την αντιπροεδρία της Βουλής, διαφωνώντας κυρίως με την αναζωπύρωση εθνικιστικών διεκδικήσεων και την ανεκτική στάση απέναντι στις προκλήσεις των Τσάμηδων, εναντίον των οποίων ἐχει σταθερή στάση, ενώ συντάσσεται με τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης κατά του Ράμα, που ζητά ελεύθερες εκλογές.
Και τα δύο ελληνικά κόμματα βρίσκονται σε αντιπαλότητα, άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να έχουν κοινή εκλογική πορεία, που εκδηλώνεται ανοιχτά και μάλιστα το MEGA κατηγορείται ότι δρα διασπαστικά, ενώ το ίδιο υποστηρίζει ότι ενώνει τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου.
Κύκλοι του ΚΕΑΔ τονίζουν ότι "ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον πρόεδρό του Βαγγέλη Ντούλε, είναι ο στόχος πολιτικού διωγμού, που επιχειρείται μεθοδευμένα απ’ τα Τίρανα.
Η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι το ενδεικνυόμενο μέσο για την αναστροφή του παιχνιδιού γκριζαρίσματος.
Μια μειονότητα καλύτερα συσπειρωμένη, ένα κλίμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης μεταξύ των στελεχών και αναβάθμιση της λειτουργίας του ΚΕΑΔ είναι απάντηση σ' αυτούς που εξυπηρετούν τους προβοκάτορες".
Την ίδια στιγμή η "ΟΜΟΝΟΙΑ" επιτίθεται στην κυβέρνηση Ράμα, θεωρώντας ανθελληνικές τις ενέργειές της.