Στα ελληνικά σχολικά βιβλία καμία αναφορά στη Β. Ήπειρο, στα αλβανικά η Θεσπρωτία είναι "περιοχή αλβανική"!

Η Ελλάδα σέβεται τη διακρατική συμφωνία, η Αλβανία όχι...
Η Αλβανία συστηματικά τελευταία συνεχίζει να καλλιεργεί τον εθνικισμό και να διατηρεί αλυτρωτικά και εθνικιστικά κηρύγματα στα σχολικά βιβλία και το πιο επικίνδυνο είναι ότι επιχειρεί να μπολιάσει με αυτές τις ιδέες και τα αλβανόφωνα παιδιά που ζουν με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα και φοιτούν σε ελληνικά δημόσια σχολεία, έχοντας ενσωματωθεί σχεδόν πλήρως στην ελληνική κοινωνία. Τα αλβανικά σχολικά βιβλία, που επιχειρήθηκε να έρθουν
στην Ελλάδα, δεν είναι τίποτε περισσότερο από αυτά, που διδάσκονται εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές στη γειτονική χώρα, με τρόπο που καλλιεργείται ο εθνικισμός και ο ανθελληνισμός και μπολιάζονται με αυτό τον αρρωστημένο αλυτρωτισμό και οι νέες γενιές Αλβανών, αφού η Μεγάλη Αλβανία  φθάνει μέχρι τη Θεσπρωτία. Η Ελλάδα εδώ και δώδεκα χρόνια έχει αφαιρέσει κάθε αναφορά για τη Βόρειο Ηπειρο και τον Ελληνισμό της περιοχής, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας για αφαίρεση κάθε στοιχείου, που θα μπορούσε να του αποδοθεί αλυτρωτικός χαρακτήρας. Οι ελληνικές κυβερνήσεις τήρησαν απολύτως τη συμφωνία για την αλλαγή των βιβλίων της Ιστορίας και αφαίρεσαν από το βιβλίο της Ιστορίας της Γ' Λυκείου τις αναφορές στον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα του 1914 και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, παρά το γεγονός ότι αποτελούν σημαντικά ιστορικά στοιχεία για το πώς η Ελλάδα στις αρχές του 20ού αιώνα έδινε τη μάχη της επιβίωσης και της διάσωσης του Ελληνισμού που είχε μείνει εκτός εθνικού κορμού. Αντιθέτως, στα σχολικά εγχειρίδια που και φέτος μοιράστηκαν στην Αλβανία, στα βιβλία της Γεωγραφίας διατηρείται για μια ακόμη φορά το κεφάλαιο με τίτλο «Αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα». Είναι χαρακτηριστικά τα ακόλουθα παραδείγματα από τα βιβλία:
• Στα βιβλία της 9ης τάξης αναφέρονται ως αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα οι: «Τσαμουριά», Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα, ενώ έχει προηγηθεί η απαρίθμηση μεγάλων περιοχών στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο και φυσικά στην ΠΓΔΜ (σελ 4).
• Στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου του 1913, σε μια κλασική αναφορά αλυτρωτισμού, υπογραμμίζεται ότι η διάσκεψη «διαμοίρασε τα αλβανικά εδάφη στα γειτονικά κράτη» και περιγράφεται το πώς η Αλβανία, εθνικά, γεωγραφικά, πολιτισμικά, επεκτείνεται μέχρι την Πρέβεζα (σελ. 7).
• Στο βιβλίο υπάρχουν ιστορικές αναφορές στο πώς αποδόθηκε στην Ελλάδα η «αλβανική» περιοχή της «Τσαμουριάς» το 1913, ενώ περιλαμβάνεται και χάρτης των αλβανικών περιοχών στις οποίες περιλαμβάνεται όχι μόνο το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου αλλά και της Φλώρινας και της Καστοριάς (σελ. 8).
Οι Αλβανοί εθνικιστές προσπαθούν να εμφανίζουν αξιώσεις, πέρα από την Ελλάδα, και σε Σερβία, Μαυροβούνιο και ΠΓΔΜ.
• Ομως τα αλβανικά βιβλία κοιτάζουν και στο... μέλλον, καθώς περιλαμβάνουν ειδικό κεφάλαιο-αφιέρωμα με τα γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία για τις «αλβανικές περιοχές της Ελλάδας». Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, μάλιστα, το κεφάλαιο αυτό εμπλουτίζεται με φωτογραφίες από την Ηγουμενίτσα και την Πάργα.
• Αλλά οι αναφορές συνεχίζονται και στο βιβλίο Γεωγραφίας της 12ης τάξης. Αφού καταγράφεται με ιστορικές αναφορές η πορεία τη Ηπείρου από την αρχαιότητα μέχρι το 1913, επαναλαμβάνεται η αναφορά στη Διάσκεψη των Πρέσβεων που άφησαν τις «αλβανικές περιοχές» εκτός αλβανικού κράτους.
• Το βιβλίο Γεωγραφίας της 12ης κλείνει με φωτογραφίες της Ηγουμενίτσας και της Πάργας, γράφοντας διάφορα στοιχεία για την «Τσαμουριά»... (σελ. 188-190).