Ο Ηπειρώτης Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς, τιμήθηκε στον τόπο καταγωγής του... Η ιστορία της οικογένειάς του...

Ο ήρωας αξιωματικός του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μελάς, τιμήθηκε με επιμνημόσυνη δέηση, μπροστά στο άγαλμά του, στον τόπο καταγωγής της ιστορικής οικογένειας Μελά, τον Παρκάλαμο Ιωαννίνων. Για την φιλοπατρία του Παύλου Μελά, μέσα από συγκεκριμένες πράξεις, που τον οδήγησε στη θυσία, μίλησε ο διευθυντής του Γυμνασίου Παρακαλάμου Κωνταντίνος Πατσιούρας. Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πωγωνίου τόνισε
μεταξύ άλλων ότι οι αξίες του Παύλου Μελά είναι "σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ κι αυτές πρέπει να ακολουθήσουμε ως έθνος για να βγούμε επιτέλους από την πολύπλευρη κρίση". Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωπος της οικογένειας Π. Μελά, στρατιωτικές και πολιτειακές αρχές, μαθητές όλων των βαθμίδων των σχολικών μονάδων της περιοχής και πλήθος κόσμου.
Η απότερη καταγωγή της οικογένειας του Παύλου Μελά είναι από την Παηδονιά της παλαιάς Πογδόριανης, που σήμερα αποτελεί οικισμό της κοινότητας Ρεπετίστα η οποία παλαιότερα δηλαδή πριν από 3-4 δεκαετίες ήταν μια κοινότητα με τον Παρακάλαμο.  Ο Ιωάννης Μελάς το έτος 1990 αναστήλωσε κάπως τον γνωστό σε όλους Πύργο Μελά στη Παηδονιά τοποθέτησε σχετική πλακέτα και ανύψωσε την γαλανόλευκη σημαία.
Στον κεντρικό δρόμο του Παρακαλάμου λίγο πιο κάτω από την πλατεία βρίσκεται το άγαλμα του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, το οποίο φιλοτέχνησε η εγγονή του Ναταλία.