Συλλογή μανιταριών στο δάσος, απόλαυση μανιταρομεζέδων και ομιλίες σε εκδήλωση στο Πολύδροσο Σουλίου...

Συλλογή μανιταριών, απόλαυση μανιταρομεζέδων υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, ομιλίες και περιήγηση στο λαογραφικό μουσείο, περιελάμβανε μεταξύ άλλων εκδήλωη, που οργάνωσε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολυδροσιτών, με τίτλο "Τα Μανιτάρια του τόπου μας".  Λόγω των καιρικών συνθηκών (πρώιμες βροχές και ήπιες θερμοκρασίες) τα
μανιτάρια είναι άφθονα. Όπως τονίστηκε, πλούσια είναι τα δάση της περιοχής, από τα πολύμορφα και αξιοπερίεργα μανιτάρια! Τα μανιτάρια δεν ανήκουν ούτε στο φυτικό ούτε στο ζωικό βασίλειο, αλλά είναι μύκητες που αποτελούν μια πολυάριθμη ομάδα οργανισμών! Μάλιστα, μετά τα έντομα, έρχονται δεύτερα σε σειρά, ως πολυπληθή είδη του πλανήτη μας! Τα μανιτάρια προσφέρουν λίγες θερμίδες, μηδέν λιπαρά και μπόλικο νερό. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, χαλκό, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλα. Μάλιστα, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες σημειώνουν πως έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες (ειδικότερα για τον καρκίνο του μαστού) και ευνοούν την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Ο λαός λέει «χόρτα μάζευε όσα βλέπεις, μανιτάρια όσα ξέρεις». Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπωςσημειώθηκε και στην εκδήλωση, να προσέχουμε ποια είδη μανιταριών πρόκειται να καταναλώσουμε. Δεδομένου ότι στα άγρια μανιτάρια, η διάκριση των βρώσιμων από τα δηλητηριώδη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, δεν μπορούν να δοθούν σίγουρες οδηγίες και συμβουλές. Αυτό που μπορεί να σημειωθεί με βεβαιότητα, είναι πως δεν καταναλώνουμε κάποιο μανιτάρι εάν δεν είμαστε σίγουροι για τις ιδιότητές του.