Η "Μπατσαρώ" κέρδισε τις εντυπώσεις...
Γιορτές πίτας έγιναν σε χωριά της Θεσπρωτίας και αποκάλυψαν, πέρα από το ότι οι άνθρωποι γλέντησαν και ήρθαν σε επαφή, τον παραδοσιακό τοπικό διατροφικό πλούτο! Πιο χαρακτηριστικές από τις γιορτές πίτας, λόγω του ότι συγκέντρωσαν και πολύ κόσμο, ήταν αυτές του Λιά Φιλιατών και του Πολυδρόσου Σουλίου.Οι οικογένειες ετοίμασαν διάφορες πίτες, κοτόπιτες, ζυμαρόπιτες, τυρόπιτες, λαχανόπιτες, κρεατόπιτες κ.λπ., που διανεμήθηκαν από τραπέζι σε τραπέζι. Η πίτα, που κέρδισε
τις εντυπώσεις ήταν η "Μπατσαρώ". Πώς φτιάχνεται; Ψιλοκόβονται χόρτα και αρωματικά . Ρίχνεται λίγο λάδι σε μία κατσαρόλα και αδειάζεται μέσα τα κομμένα χόρτα. Ανακατεύονται σε χαμηλή φωτιά να μαραθούν καλά. Μόλις μαραθούν αδειάζονται σ’ ένα μεγάλο ταψί, απλώνεται ομοιόμορφα, προστίθεται ρύζι, τυρί θρυμματισμένο και αφήνετε το ταψί στην άκρη. Ετοιμάζεται η ζύμη. Σε μπώλ, ρίχνεται το καλαμποκάλευρο, 1 πρέζα αλάτι, λίγο ζεματισμένο νερό και ανακατεύεται το παρασκεύασμα μέχρι να γίνει χυλός. Όσο ανακατεύεται, προστίθεται λίγο λάδι και τρίβεται μέσα το τυρί της ζύμης. Λαδώνεται ένα ταψί και στρώνεται κουταλιά -κουταλιά περιμετρικά με το χυλό. Από πάνω απλώνεται κουταλιά -κουταλιά η γέμιση. Επαναλαμβάνεται αυτή η διαδικασία και ρίχνονται πάνω από τη γέμιση κουταλιές από το χυλό της ζύμης. Τελειώνοντας πάνω από την κάθε κουταλιά της ζύμης, προστίθεται από ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο και λίγο λάδι.
τις εντυπώσεις ήταν η "Μπατσαρώ". Πώς φτιάχνεται; Ψιλοκόβονται χόρτα και αρωματικά . Ρίχνεται λίγο λάδι σε μία κατσαρόλα και αδειάζεται μέσα τα κομμένα χόρτα. Ανακατεύονται σε χαμηλή φωτιά να μαραθούν καλά. Μόλις μαραθούν αδειάζονται σ’ ένα μεγάλο ταψί, απλώνεται ομοιόμορφα, προστίθεται ρύζι, τυρί θρυμματισμένο και αφήνετε το ταψί στην άκρη. Ετοιμάζεται η ζύμη. Σε μπώλ, ρίχνεται το καλαμποκάλευρο, 1 πρέζα αλάτι, λίγο ζεματισμένο νερό και ανακατεύεται το παρασκεύασμα μέχρι να γίνει χυλός. Όσο ανακατεύεται, προστίθεται λίγο λάδι και τρίβεται μέσα το τυρί της ζύμης. Λαδώνεται ένα ταψί και στρώνεται κουταλιά -κουταλιά περιμετρικά με το χυλό. Από πάνω απλώνεται κουταλιά -κουταλιά η γέμιση. Επαναλαμβάνεται αυτή η διαδικασία και ρίχνονται πάνω από τη γέμιση κουταλιές από το χυλό της ζύμης. Τελειώνοντας πάνω από την κάθε κουταλιά της ζύμης, προστίθεται από ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο και λίγο λάδι.