Μπορεί να γίνουν "φονικά όπλα" τα βεγγαλικά!
Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ Ηπείρου οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, η τελική ευθύνη αγορών ανήκει στον καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόζει με ιδιαίτερη προσοχή αυστηρά κριτήρια επιλογής, έχοντας υπόψη ότι:
· η σχέση τιμών και ποιότητας είναι πάντα αναγκαία
· οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές,
· η σχέση τιμών και ποιότητας είναι πάντα αναγκαία
· οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές,
από μη σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν χώρο διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, πολλές φορές ακατάλληλων.
· οι βασικοί κανόνες που αφορούν την αναζήτηση πληροφοριών στην επισήμανση των τυποποιημένων ή μη τροφίμων ισχύουν πάντα, όπως επίσης ισχύουν οι βασικοί κανόνες σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων στο τελικό στάδιο διαχείρισής τους (συντήρηση, μαγείρεμα, κλπ.) από τον καταναλωτή.
Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά:
Α) Υγιεινή και Ασφάλεια Κρέατος
Οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστευθούν για την αγορά κρέατος σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης της αγοράς (κρεοπωλεία, μεγάλες επιφάνειες, κ.λ.π.) , γνωρίζοντας ότι τα μη επιτρεπόμενα τμήματα των ζώων, αφαιρούνται στα σφαγεία με ευθύνη των κτηνιατρικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές μπορούν να αναζητούν τις σφραγίδες κτηνιατρικού ελέγχου και προέλευσης για τα αμνοερίφια, όπως και την «ταυτότητα» προέλευσης και σφαγής για τα μοσχάρια.
Ειδικότερα:
1) Προσοχή στην υγιεινή του καταστήματος – το νωπό κρέας να μην είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια-.
2) Το αρνάκι γάλακτος πρέπει να έχει ροζ κρέας, τα κόκαλα του να είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο.
3) Το κατσικάκι έχει πιο σκούρο και σφικτό κρέας από το αρνί και λιγότερο λίπος.
4) Το φρέσκο αρνί έχει μυρωδιά ευχάριστη (όχι οσμή αμμωνίας) και η σάρκα του πρέπει να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή. To χρώμα του πρέπει να είναι «ζωηρό».
Όταν έχει θαμπό χρώμα και σκληρό κρέας με εκχυμώσεις, πιθανόν το ζώο να είναι άρρωστο.
5) Το λίπος του αρνιού είναι διπλάσιο από αυτό του μοσχαριού και επομένως είναι πλούσιο σε χοληστερίνη. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να το καταναλώνουμε με μέτρο.
Aντιθέτως, το κρέας του αρνιού είναι πηγή βιταμινών (Β6 & Β12), απαραίτητες για το νευρικό σύστημα και το δέρμα.
Το συκώτι και τα νεφρά περιέχουν βιταμίνη Α.
6) Χρήσιμο είναι επίσης οι καταναλωτές να ξέρουν και τις σφραγίδες οι οποίες είναι πάνω στα κρέατα, ώστε να γνωρίζουν τι ψωνίζουν. Έτσι λοιπόν σε όλα τα σφάγια υπάρχουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου. Αναλυτικά ισχύουν τα εξής :
- Ζώα που γεννήθηκαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδες χρώματος τυρκουάζ (λαμπρό κυανό) και η μία σφραγίδα να αναγράφει την λέξη «Ελλάς».
- Ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες ( δηλαδή εκτός Ε.Ε. ) και εσφάγησαν στην Ελλάδα, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος καστανού και η μία σφραγίδα αναφέρει το όνομα της χώρας γέννησης.
- Ζώα που γεννήθηκαν στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας) και εσφάγισαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ και μία σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν για κρέατα εισαγωγής που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης.
.
7) Aποφύγετε αγορές αμνοεριφίων που σφάχτηκαν σε υπαίθριους χώρους. · Δεν αγοράζουμε κρέατα από χωρικούς και άλλους παραγωγούς, οι οποίοι δεν μπορούν να εγγυηθούν για την ασφάλεια των κρεάτων που πωλούν.
8) Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη – εκτός από τα συσκευασμένα σε πακέτο, που, όμως, πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία ανάλωσης και το όνομα του παρασκευαστηρίου -.
9) Tα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές.
Λόγω της μεγάλης ζήτησης εντοσθίων, για την παρασκευή Πασχαλιάτικων εδεσμάτων (κοκορέτσι, μαγειρίτσα κ.α.), γίνεται εισαγωγή ανάλογων ποσοτήτων κατεψυγμένων εντοσθίων, τα οποία, όμως, πωλούνται, συχνά, ως νωπά, παραπλανώντας τον Καταναλωτή.
* Ο Καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει την πινακίδα πώλησής τους και να αξιώνει την ευδιάκριτη αναγραφή των ενδείξεων.
Αν αμφιβάλλει ή διαπιστώνει παρατυπίες, να τις καταγγέλλει στο Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου ή στις Αρμόδιες Αρχές.
10) Οι πινακίδες πώλησης των κρεάτων πρέπει να αναγράφουν, ευδιάκριτα και υποχρεωτικά, τις εξής ενδείξεις:
1. Το είδος του ζώου π.χ. ερίφιο, αμνός
2. Το τεμάχιο του κρέατος π.χ. μπούτι, σπάλα κ.α.
3. Την προέλευσή του π.χ. εντόπιο, Αλβανίας κ.α.
4. Αν είναι νωπό ή κατεψυγμένο
5. Την τιμή πώλησης, ανά κιλό
11) Το κατεψυγμένο κρέας να συντηρείται σε – 18ο Κελσίου.
12) Στα κοτόπουλα, το αγοραζόμενο να είναι επώνυμο (ειδικό καρτελάκι), να είναι καλοσχηματισμένο, το δέρμα να μην έχει σχισμές, μώλωπες, αιματώματα.
Τα κατεψυγμένα να έχουν την σφραγίδα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, την επωνυμία της επιχείρησης, ημερομηνία κατανάλωσης.
13) Συκώτι, νεφρά, μυαλά, να τρώγονται φρέσκα (1-2 ημερών).
Β) Ασφάλεια και Υγιεινή άλλων Τροφίμων
διαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνετε στις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης, λόγω του ευαλοίωτου χαρακτήρα των γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων ζαχαροπλαστικής.
1) Στα τυριά πρέπει να αναγράφεται στην συσκευασία η ημερομηνία παραγωγής .και ημερομηνία λήξης. Πρέπει να έχουν ευχάριστη οσμή και γεύση.
2) Τα αλλαντικά πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό περίβλημα, να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση, να μην υπάρχει αλλαγή χρώματος.
3) Στα σοκολατένια αυγά προσέξτε η σοκολάτα να μην έχει αλλοιωθεί και διατηρήστε τα στο ψυγείο..Διαβάζουμε την ετικέτα αν πρόκειται για αληθινή σοκλολάτα ή απομίμησή της καθώς και την ημερομηνία λήξης.Μή δίνετε σολοατένια αυγά που περιέχουν παιγνίδια σε μικρά κομμάτια σε απιδιά κάτω των 3 ετών.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους γονείς στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κλπ) και της ημερομηνίας ανάλωσης.
4) Στα τυποποιημένα τρόφιμα να προσέχουμε τις ενδείξεις στην ετικέτα
ΑΥΓΑ:
Ø Τα αυγά ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες:
Ø Κατηγορία Α (Νωπά αυγά)
Ø Κατηγορία Β (Λιγότερο νωπά – ψυγείου)
Ø Κατηγορία Γ (Αυγά για βιομηχανική χρήση)
Στα καταστήματα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα και να φέρουν εξωτερικά τις παρακάτω ενδείξεις:
Ø Κωδικό αριθμό ωοσκοπικού κέντρου.
Ø Κατηγορία ποιότητας και βάρους
XL – πολύ μεγάλο (73γρ. και άνω),
L – μεγάλο (63γρ. έως 73γρ.),
M – μεσαίο (53γρ. – 63γρ.),
S – μικρό (53γρ. και κάτω)].
Ø Ημερομηνία λήξεως.( ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
Τα αυγά πρέπει να είναι με καθαρό κέλυφος χωρίς κηλίδες αίματος ή περιττώματα γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος της σαλμονέλας και άλλων παθογόνων μικροβίων. Επίσης στο εσωτερικό τους ο κρόκος κατέχει την κεντρική θέση και το ασπράδι είναι λευκό. Προσέχουμε όταν το καθαρίσουμε να μην έχει κάποια οσμή δυσάρεστη ή και ξινή γεύση.
Επίσης, δεν πρέπει να πλένονται , όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό τους υμενίδιο με συνέπεια να επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.
Επιτρέπεται επίσης, η διάθεση έτοιμων βαμμένων αυγών, στη συσκευασία των οποίων θα πρέπει να αναγράφονται επίσης οι ημερομηνίες ανάλωσης και ωοσκόπησης.
Τα «Κόκκινα» Αυγά
Όσον αφορά τις βαφές αυγών αποκλείστε κάθε τοξική βαφή προτιμώντας μόνο τις φυτικές. Πριν την βαφή, τα αυγά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Αυγά τα οποία κατά την διάρκεια βαφής ράγισαν και η μπογιά πέρασε στο εσωτερικό βάφοντας το ασπράδι, πρέπει να καθαρίζονται πολύ καλά στο σημείο της βαφής.
Προτιμήστε να βάψετε μόνοι σας τα πασχαλινά αυγά – διατηρώντας και τα έθιμα – από το να αγοράσετε τα έτοιμα τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας.
Λαχανικά : Τα λαχανικά θέλουν πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.
Παιχνίδια:
· Να φέρουν το σήμα CE που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών.(κοινοτική οδηγία 88/3/79 περί ασφάλειας των παιχνιδιών).
· Να αγοράζουμε παιχνίδια που έχουν ενδείξεις και οδηγίες στα ελληνικά και πάντοτε αντίστοιχα με την ηλικία
· Να ερευνούμε την αγορά για διαφορά τιμής από κατάστημα σε κατάστημα.
Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαιθρίως. Είναι φτιαγμένα από άγνωστους κατασκευαστές χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους, άρα ανεξέλεγκτα.-
Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου συνιστά όχι άλλη υπερχρέωση των πιστωτικών καρτών για να υπάρξουν και άλλες γιορτές του Πάσχα στο μέλλον.
-Δώρα
Για τα βαφτιστήρια μας, που κατ έθιμον τις ημέρες του Πάσχα ψωνίζουμε, ( παπούτσια, ρούχα, λαμπάδες-παιχνίδια ) καλούμε τους καταναλωτές να προτιμήσουν
να ψωνίσουν “Ελληνικά” δηλ . Ελληνικής παραγωγής, Ελληνικής επιχειρηματικότητας και από τοπικά καταστήματα προκειμένου να ενισχύσουμε την τοπική αγορά η οποία περνά την βαθύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.
Για πληροφορίες-καταγγελίες οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ιωαννίνων στο τηλ/φάξ:2651065178 ή στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εμπορίου-Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, ΕΦΕΤ και Αστυνομία.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μέσες ημερήσιες θερμιδικές απαιτήσεις ενός άνδρα είναι 2.500 Kcal και μίας γυναίκας 2.000 kcal, ενώ η σύσταση της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρίας για την ημερήσια πρόσληψη χοληστερίνης είναι το πολύ ως 400 mgr. Με ένα μόνο γεύμα την Κυριακή του Πάσχα προσθέτουμε ένα κιλό και λαμβάνουμε περισσότερη από επταπλάσια ποσότητα χοληστερίνης από τη συνιστώμενη, θέτοντας την υγεία μας σε κίνδυνο.
***
Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ:
Να κάνει έγκαιρα και προγραμματισμένα τις πασχαλινές αγορές του και να μην τις αφήσει για την τελευταία στιγμή.
Να κάνει έρευνα στην αγορά, ελέγχοντας και συγκρίνοντας σε περισσότερα του ενός καταστήματος τα ομοειδή είδη, κερδίζοντας έτσι χρήματα και ποιότητα.
Να μην παρασύρεται από διαφημιστικές καμπάνιες αλλά να αγοράζει τα προϊόντα που πραγματικά επιθυμεί.
Όταν αγοράζει είδη με μακρά καταναλωτική διάρκεια να ζητεί εγγύηση και οδηγίες χρήσης στα ελληνικά.
Σε όλες τις αγορές σας να ζητάτε την νόμιμη απόδειξη, γιατί η παράβαση αυτή βαρύνει και σας.
Ιδιαίτερη προσοχή στην ημερομηνία ανάλωσης ορισμένων ευαλοιώτων τροφίμων (όπως νωπό βούτυρο, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, ταραμοσαλάτες, μελιτζανοσαλάτες, τζατζίκι, σοκολάτες, αρτοσκευάσματα, πασχαλινά τσουρέκια κ.α.)
Οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστευτούν για την αγορά κρέατος, σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης της αγοράς (παραδοσιακά κρεοπωλεία καθώς και νόμιμα κρεοπωλεία που λειτουργούν εντός μεγάλων καταστημάτων), αναζητώντας τις σφραγίδες κτηνιατρικού ελέγχου και προέλευσης, ώστε να μην παραπλανούνται και να αποφεύγουν να αγοράζουν κρέατα από ζώα που σφάζονται σε χώρους που δεν ελέγχονται από κτηνιατρικής πλευράς, γιατί πιθανά εφόσον δεν έχουν υποστεί τον κρεοσκοπικό έλεγχο να έχουν πρόβλημα.
Τα σφάγια αμνοεριφίων, τα εγχώρια καθώς και αυτά που εισάγονται και είναι προέλευσης κοινοτικών χωρών, αναγράφουν με κεφαλαία γράμματα το όνομα της χώρας προέλευσης, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα "τιρκουάζ" (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα
Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την επισήμανση του βοείου κρέατος με την τοποθέτηση των ετικετών με το εξωτερικό μπλε περίγραμμα για τα βοοειδή τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα (Ελληνικό βόειο κρέας) και την ετικέτα χωρίς μπλε εξωτερικό περίγραμμα για τα βοοειδή τα οποία δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα.
Στις συσκευασμένες συκωταριές θα πρέπει ο καταναλωτής να αναζητά την σφραγίδα καταλληλότητας, όπου αναφέρεται η προέλευσή τους από συγκεκριμένη εγκατάσταση, η ημερομηνία λήξης και για τις κατεψυγμένες και η ημερομηνία κατάψυξης.
Σε περίπτωση προμήθειας κατεψυγμένων ειδών , ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αναγραφή ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντα. Σε καμιά περίπτωση οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να προμηθεύονται εντόσθια αποψυγμένα.
Τα " εντεράκια" για το παραδοσιακό κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στην σκόνη και τα έντομα και πρέπει να καθαριστούν πολύ καλά.
Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη από τεμάχιο της αρεσκείας του, πλην του τυποποιημένου κιμά που εφόσον προσφέρεται τέτοιος με ειδική κτηνιατρική άδεια, θα πρέπει να είναι σε πακέτο με τις προβλεπόμενες ενδείξεις που περιγράφονται στην ετικέτα του βοείου κρέατος και επί πλέον η χώρα παρασκευής(κοπής) του κιμά και η ημερομηνία παρασκευής του.
Το κοτόπουλο πρέπει να έχει το καρτελάκι του κρεοσκοπικού ελέγχου από την κτηνιατρική υπηρεσία και τα τεμαχισμένα να πωλούνται συσκευασμένα με τις ενδείξεις του εργαστηρίου.
Τα αυγά πρέπει να είναι ωοσκοπημένα και με καθαρό κέλυφος και δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.
Προσοχή στις τοξικές βαφές. Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο οι εγκεκριμένες και ασφαλείς βαφές που καθορίζονται από αντίστοιχη διάταξη του Κ.Τ.Π.
Στα τυριά πρέπει να αναγράφεται στην συσκευασία η ημερομηνία παραγωγής κια ανάλωσης με τα αρχικά χώρα παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Οι καταναλωτές καλό θα είναι να ζητούν να τους επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.
Τα αλλαντικά πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό περίβλημα. Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση και να μην υπάρχει αλλαγή χρώματος.
Ιδιαίτερη προσοχή στις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων και ειδικότερα αυτών των προϊόντων με ευαλοίωτο χαρακτήρα.
Προσοχή στο ποτό. Ποτέ με άδειο στομάχι ούτε και να το ανακατεύουμε.
Τα ρούχα θα πρέπει να έχουν την ετικέτα που θα πληροφορεί για την σύνθεσή τους και τα παπούτσια για το υλικό που είναι κατασκευασμένα.
Τα παιχνίδια πρέπει να έχουν την σήμανση “CE” που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών, να αγοράζουμε παιχνίδια που έχουν ενδείξεις και οδηγίες στα Ελληνικά και πάντοτε με γνώμονα την συμβολή τους στην ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτει κάθε παιδί και όχι με βάση την διαφημιστική τους προβολή που οδηγεί στον υπερκαταναλωτισμό. Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαιθρίως. Είναι φτιαγμένα από άγνωστους κατασκευαστές, χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους, επομένως ανεξέλεγκτα.
Καλή χρήση πιστωτικών καρτών.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεχτικοί αποφεύγοντας τις προμήθειες του οποιοδήποτε τροφίμου από ανώνυμους, πλανόδιους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές.
Δεν παραλείπεται να σημειωθεί ότι αρμόδιοι υπάλληλοι όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, προβαίνουν καθημερινά σε ελέγχους αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων και λοιπών Υπουργικών Αποφάσεων καθώς και σε δειγματοληψίες ειδών τροφίμων-ποτών και καυσίμων για την ποιοτική τους εξέταση από τις Χημικές Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Έλεγχοι επίσης γίνονται και από μικτά κλιμάκια ( Ε.Φ.Ε.Τ., Δ/νση Κτηνιατρικής , Δ/νση Υγείας) με ειδικότερη έμφαση στους ελέγχους που θα γίνουν για την τήρηση των κανόνων υγιεινής των κρεάτων και την αποτροπή περιπτώσεων σφαγής σε μη νόμιμα λειτουργούντα σφαγεία.
Μέχρι στιγμής η κατάσταση διαμορφώνεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
***
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ· οι βασικοί κανόνες που αφορούν την αναζήτηση πληροφοριών στην επισήμανση των τυποποιημένων ή μη τροφίμων ισχύουν πάντα, όπως επίσης ισχύουν οι βασικοί κανόνες σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων στο τελικό στάδιο διαχείρισής τους (συντήρηση, μαγείρεμα, κλπ.) από τον καταναλωτή.
Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά:
Α) Υγιεινή και Ασφάλεια Κρέατος
Οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστευθούν για την αγορά κρέατος σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης της αγοράς (κρεοπωλεία, μεγάλες επιφάνειες, κ.λ.π.) , γνωρίζοντας ότι τα μη επιτρεπόμενα τμήματα των ζώων, αφαιρούνται στα σφαγεία με ευθύνη των κτηνιατρικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές μπορούν να αναζητούν τις σφραγίδες κτηνιατρικού ελέγχου και προέλευσης για τα αμνοερίφια, όπως και την «ταυτότητα» προέλευσης και σφαγής για τα μοσχάρια.
Ειδικότερα:
1) Προσοχή στην υγιεινή του καταστήματος – το νωπό κρέας να μην είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια-.
2) Το αρνάκι γάλακτος πρέπει να έχει ροζ κρέας, τα κόκαλα του να είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο.
3) Το κατσικάκι έχει πιο σκούρο και σφικτό κρέας από το αρνί και λιγότερο λίπος.
4) Το φρέσκο αρνί έχει μυρωδιά ευχάριστη (όχι οσμή αμμωνίας) και η σάρκα του πρέπει να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή. To χρώμα του πρέπει να είναι «ζωηρό».
Όταν έχει θαμπό χρώμα και σκληρό κρέας με εκχυμώσεις, πιθανόν το ζώο να είναι άρρωστο.
5) Το λίπος του αρνιού είναι διπλάσιο από αυτό του μοσχαριού και επομένως είναι πλούσιο σε χοληστερίνη. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να το καταναλώνουμε με μέτρο.
Aντιθέτως, το κρέας του αρνιού είναι πηγή βιταμινών (Β6 & Β12), απαραίτητες για το νευρικό σύστημα και το δέρμα.
Το συκώτι και τα νεφρά περιέχουν βιταμίνη Α.
6) Χρήσιμο είναι επίσης οι καταναλωτές να ξέρουν και τις σφραγίδες οι οποίες είναι πάνω στα κρέατα, ώστε να γνωρίζουν τι ψωνίζουν. Έτσι λοιπόν σε όλα τα σφάγια υπάρχουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου. Αναλυτικά ισχύουν τα εξής :
- Ζώα που γεννήθηκαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδες χρώματος τυρκουάζ (λαμπρό κυανό) και η μία σφραγίδα να αναγράφει την λέξη «Ελλάς».
- Ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες ( δηλαδή εκτός Ε.Ε. ) και εσφάγησαν στην Ελλάδα, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος καστανού και η μία σφραγίδα αναφέρει το όνομα της χώρας γέννησης.
- Ζώα που γεννήθηκαν στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας) και εσφάγισαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ και μία σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν για κρέατα εισαγωγής που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης.
.
7) Aποφύγετε αγορές αμνοεριφίων που σφάχτηκαν σε υπαίθριους χώρους. · Δεν αγοράζουμε κρέατα από χωρικούς και άλλους παραγωγούς, οι οποίοι δεν μπορούν να εγγυηθούν για την ασφάλεια των κρεάτων που πωλούν.
8) Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη – εκτός από τα συσκευασμένα σε πακέτο, που, όμως, πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία ανάλωσης και το όνομα του παρασκευαστηρίου -.
9) Tα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές.
Λόγω της μεγάλης ζήτησης εντοσθίων, για την παρασκευή Πασχαλιάτικων εδεσμάτων (κοκορέτσι, μαγειρίτσα κ.α.), γίνεται εισαγωγή ανάλογων ποσοτήτων κατεψυγμένων εντοσθίων, τα οποία, όμως, πωλούνται, συχνά, ως νωπά, παραπλανώντας τον Καταναλωτή.
* Ο Καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει την πινακίδα πώλησής τους και να αξιώνει την ευδιάκριτη αναγραφή των ενδείξεων.
Αν αμφιβάλλει ή διαπιστώνει παρατυπίες, να τις καταγγέλλει στο Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου ή στις Αρμόδιες Αρχές.
10) Οι πινακίδες πώλησης των κρεάτων πρέπει να αναγράφουν, ευδιάκριτα και υποχρεωτικά, τις εξής ενδείξεις:
1. Το είδος του ζώου π.χ. ερίφιο, αμνός
2. Το τεμάχιο του κρέατος π.χ. μπούτι, σπάλα κ.α.
3. Την προέλευσή του π.χ. εντόπιο, Αλβανίας κ.α.
4. Αν είναι νωπό ή κατεψυγμένο
5. Την τιμή πώλησης, ανά κιλό
11) Το κατεψυγμένο κρέας να συντηρείται σε – 18ο Κελσίου.
12) Στα κοτόπουλα, το αγοραζόμενο να είναι επώνυμο (ειδικό καρτελάκι), να είναι καλοσχηματισμένο, το δέρμα να μην έχει σχισμές, μώλωπες, αιματώματα.
Τα κατεψυγμένα να έχουν την σφραγίδα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, την επωνυμία της επιχείρησης, ημερομηνία κατανάλωσης.
13) Συκώτι, νεφρά, μυαλά, να τρώγονται φρέσκα (1-2 ημερών).
Β) Ασφάλεια και Υγιεινή άλλων Τροφίμων
διαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνετε στις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης, λόγω του ευαλοίωτου χαρακτήρα των γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων ζαχαροπλαστικής.
1) Στα τυριά πρέπει να αναγράφεται στην συσκευασία η ημερομηνία παραγωγής .και ημερομηνία λήξης. Πρέπει να έχουν ευχάριστη οσμή και γεύση.
2) Τα αλλαντικά πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό περίβλημα, να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση, να μην υπάρχει αλλαγή χρώματος.
3) Στα σοκολατένια αυγά προσέξτε η σοκολάτα να μην έχει αλλοιωθεί και διατηρήστε τα στο ψυγείο..Διαβάζουμε την ετικέτα αν πρόκειται για αληθινή σοκλολάτα ή απομίμησή της καθώς και την ημερομηνία λήξης.Μή δίνετε σολοατένια αυγά που περιέχουν παιγνίδια σε μικρά κομμάτια σε απιδιά κάτω των 3 ετών.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους γονείς στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κλπ) και της ημερομηνίας ανάλωσης.
4) Στα τυποποιημένα τρόφιμα να προσέχουμε τις ενδείξεις στην ετικέτα
ΑΥΓΑ:
Ø Τα αυγά ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες:
Ø Κατηγορία Α (Νωπά αυγά)
Ø Κατηγορία Β (Λιγότερο νωπά – ψυγείου)
Ø Κατηγορία Γ (Αυγά για βιομηχανική χρήση)
Στα καταστήματα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα και να φέρουν εξωτερικά τις παρακάτω ενδείξεις:
Ø Κωδικό αριθμό ωοσκοπικού κέντρου.
Ø Κατηγορία ποιότητας και βάρους
XL – πολύ μεγάλο (73γρ. και άνω),
L – μεγάλο (63γρ. έως 73γρ.),
M – μεσαίο (53γρ. – 63γρ.),
S – μικρό (53γρ. και κάτω)].
Ø Ημερομηνία λήξεως.( ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
Τα αυγά πρέπει να είναι με καθαρό κέλυφος χωρίς κηλίδες αίματος ή περιττώματα γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος της σαλμονέλας και άλλων παθογόνων μικροβίων. Επίσης στο εσωτερικό τους ο κρόκος κατέχει την κεντρική θέση και το ασπράδι είναι λευκό. Προσέχουμε όταν το καθαρίσουμε να μην έχει κάποια οσμή δυσάρεστη ή και ξινή γεύση.
Επίσης, δεν πρέπει να πλένονται , όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό τους υμενίδιο με συνέπεια να επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.
Επιτρέπεται επίσης, η διάθεση έτοιμων βαμμένων αυγών, στη συσκευασία των οποίων θα πρέπει να αναγράφονται επίσης οι ημερομηνίες ανάλωσης και ωοσκόπησης.
Τα «Κόκκινα» Αυγά
Όσον αφορά τις βαφές αυγών αποκλείστε κάθε τοξική βαφή προτιμώντας μόνο τις φυτικές. Πριν την βαφή, τα αυγά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Αυγά τα οποία κατά την διάρκεια βαφής ράγισαν και η μπογιά πέρασε στο εσωτερικό βάφοντας το ασπράδι, πρέπει να καθαρίζονται πολύ καλά στο σημείο της βαφής.
Προτιμήστε να βάψετε μόνοι σας τα πασχαλινά αυγά – διατηρώντας και τα έθιμα – από το να αγοράσετε τα έτοιμα τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας.
Λαχανικά : Τα λαχανικά θέλουν πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.
Παιχνίδια:
· Να φέρουν το σήμα CE που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών.(κοινοτική οδηγία 88/3/79 περί ασφάλειας των παιχνιδιών).
· Να αγοράζουμε παιχνίδια που έχουν ενδείξεις και οδηγίες στα ελληνικά και πάντοτε αντίστοιχα με την ηλικία
· Να ερευνούμε την αγορά για διαφορά τιμής από κατάστημα σε κατάστημα.
Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαιθρίως. Είναι φτιαγμένα από άγνωστους κατασκευαστές χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους, άρα ανεξέλεγκτα.-
Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου συνιστά όχι άλλη υπερχρέωση των πιστωτικών καρτών για να υπάρξουν και άλλες γιορτές του Πάσχα στο μέλλον.
-Δώρα
Για τα βαφτιστήρια μας, που κατ έθιμον τις ημέρες του Πάσχα ψωνίζουμε, ( παπούτσια, ρούχα, λαμπάδες-παιχνίδια ) καλούμε τους καταναλωτές να προτιμήσουν
να ψωνίσουν “Ελληνικά” δηλ . Ελληνικής παραγωγής, Ελληνικής επιχειρηματικότητας και από τοπικά καταστήματα προκειμένου να ενισχύσουμε την τοπική αγορά η οποία περνά την βαθύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.
Για πληροφορίες-καταγγελίες οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ιωαννίνων στο τηλ/φάξ:2651065178 ή στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εμπορίου-Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, ΕΦΕΤ και Αστυνομία.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μέσες ημερήσιες θερμιδικές απαιτήσεις ενός άνδρα είναι 2.500 Kcal και μίας γυναίκας 2.000 kcal, ενώ η σύσταση της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρίας για την ημερήσια πρόσληψη χοληστερίνης είναι το πολύ ως 400 mgr. Με ένα μόνο γεύμα την Κυριακή του Πάσχα προσθέτουμε ένα κιλό και λαμβάνουμε περισσότερη από επταπλάσια ποσότητα χοληστερίνης από τη συνιστώμενη, θέτοντας την υγεία μας σε κίνδυνο.
***
Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ:
Να κάνει έγκαιρα και προγραμματισμένα τις πασχαλινές αγορές του και να μην τις αφήσει για την τελευταία στιγμή.
Να κάνει έρευνα στην αγορά, ελέγχοντας και συγκρίνοντας σε περισσότερα του ενός καταστήματος τα ομοειδή είδη, κερδίζοντας έτσι χρήματα και ποιότητα.
Να μην παρασύρεται από διαφημιστικές καμπάνιες αλλά να αγοράζει τα προϊόντα που πραγματικά επιθυμεί.
Όταν αγοράζει είδη με μακρά καταναλωτική διάρκεια να ζητεί εγγύηση και οδηγίες χρήσης στα ελληνικά.
Σε όλες τις αγορές σας να ζητάτε την νόμιμη απόδειξη, γιατί η παράβαση αυτή βαρύνει και σας.
Ιδιαίτερη προσοχή στην ημερομηνία ανάλωσης ορισμένων ευαλοιώτων τροφίμων (όπως νωπό βούτυρο, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, ταραμοσαλάτες, μελιτζανοσαλάτες, τζατζίκι, σοκολάτες, αρτοσκευάσματα, πασχαλινά τσουρέκια κ.α.)
Οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστευτούν για την αγορά κρέατος, σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης της αγοράς (παραδοσιακά κρεοπωλεία καθώς και νόμιμα κρεοπωλεία που λειτουργούν εντός μεγάλων καταστημάτων), αναζητώντας τις σφραγίδες κτηνιατρικού ελέγχου και προέλευσης, ώστε να μην παραπλανούνται και να αποφεύγουν να αγοράζουν κρέατα από ζώα που σφάζονται σε χώρους που δεν ελέγχονται από κτηνιατρικής πλευράς, γιατί πιθανά εφόσον δεν έχουν υποστεί τον κρεοσκοπικό έλεγχο να έχουν πρόβλημα.
Τα σφάγια αμνοεριφίων, τα εγχώρια καθώς και αυτά που εισάγονται και είναι προέλευσης κοινοτικών χωρών, αναγράφουν με κεφαλαία γράμματα το όνομα της χώρας προέλευσης, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα "τιρκουάζ" (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα
Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την επισήμανση του βοείου κρέατος με την τοποθέτηση των ετικετών με το εξωτερικό μπλε περίγραμμα για τα βοοειδή τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα (Ελληνικό βόειο κρέας) και την ετικέτα χωρίς μπλε εξωτερικό περίγραμμα για τα βοοειδή τα οποία δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα.
Στις συσκευασμένες συκωταριές θα πρέπει ο καταναλωτής να αναζητά την σφραγίδα καταλληλότητας, όπου αναφέρεται η προέλευσή τους από συγκεκριμένη εγκατάσταση, η ημερομηνία λήξης και για τις κατεψυγμένες και η ημερομηνία κατάψυξης.
Σε περίπτωση προμήθειας κατεψυγμένων ειδών , ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αναγραφή ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντα. Σε καμιά περίπτωση οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να προμηθεύονται εντόσθια αποψυγμένα.
Τα " εντεράκια" για το παραδοσιακό κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στην σκόνη και τα έντομα και πρέπει να καθαριστούν πολύ καλά.
Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη από τεμάχιο της αρεσκείας του, πλην του τυποποιημένου κιμά που εφόσον προσφέρεται τέτοιος με ειδική κτηνιατρική άδεια, θα πρέπει να είναι σε πακέτο με τις προβλεπόμενες ενδείξεις που περιγράφονται στην ετικέτα του βοείου κρέατος και επί πλέον η χώρα παρασκευής(κοπής) του κιμά και η ημερομηνία παρασκευής του.
Το κοτόπουλο πρέπει να έχει το καρτελάκι του κρεοσκοπικού ελέγχου από την κτηνιατρική υπηρεσία και τα τεμαχισμένα να πωλούνται συσκευασμένα με τις ενδείξεις του εργαστηρίου.
Τα αυγά πρέπει να είναι ωοσκοπημένα και με καθαρό κέλυφος και δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.
Προσοχή στις τοξικές βαφές. Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο οι εγκεκριμένες και ασφαλείς βαφές που καθορίζονται από αντίστοιχη διάταξη του Κ.Τ.Π.
Στα τυριά πρέπει να αναγράφεται στην συσκευασία η ημερομηνία παραγωγής κια ανάλωσης με τα αρχικά χώρα παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Οι καταναλωτές καλό θα είναι να ζητούν να τους επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.
Τα αλλαντικά πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό περίβλημα. Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση και να μην υπάρχει αλλαγή χρώματος.
Ιδιαίτερη προσοχή στις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων και ειδικότερα αυτών των προϊόντων με ευαλοίωτο χαρακτήρα.
Προσοχή στο ποτό. Ποτέ με άδειο στομάχι ούτε και να το ανακατεύουμε.
Τα ρούχα θα πρέπει να έχουν την ετικέτα που θα πληροφορεί για την σύνθεσή τους και τα παπούτσια για το υλικό που είναι κατασκευασμένα.
Τα παιχνίδια πρέπει να έχουν την σήμανση “CE” που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών, να αγοράζουμε παιχνίδια που έχουν ενδείξεις και οδηγίες στα Ελληνικά και πάντοτε με γνώμονα την συμβολή τους στην ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτει κάθε παιδί και όχι με βάση την διαφημιστική τους προβολή που οδηγεί στον υπερκαταναλωτισμό. Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαιθρίως. Είναι φτιαγμένα από άγνωστους κατασκευαστές, χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους, επομένως ανεξέλεγκτα.
Καλή χρήση πιστωτικών καρτών.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεχτικοί αποφεύγοντας τις προμήθειες του οποιοδήποτε τροφίμου από ανώνυμους, πλανόδιους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές.
Δεν παραλείπεται να σημειωθεί ότι αρμόδιοι υπάλληλοι όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, προβαίνουν καθημερινά σε ελέγχους αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων και λοιπών Υπουργικών Αποφάσεων καθώς και σε δειγματοληψίες ειδών τροφίμων-ποτών και καυσίμων για την ποιοτική τους εξέταση από τις Χημικές Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Έλεγχοι επίσης γίνονται και από μικτά κλιμάκια ( Ε.Φ.Ε.Τ., Δ/νση Κτηνιατρικής , Δ/νση Υγείας) με ειδικότερη έμφαση στους ελέγχους που θα γίνουν για την τήρηση των κανόνων υγιεινής των κρεάτων και την αποτροπή περιπτώσεων σφαγής σε μη νόμιμα λειτουργούντα σφαγεία.
Μέχρι στιγμής η κατάσταση διαμορφώνεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
***
Το ΙΝΚΑ Ηπείρου συνιστά προσοχή σε όλους αρέσουν τα πυροτεχνήματα τα οποία χρησιμοποιούμε κυρίως το Πάσχα. Χωρίς την απαιτούμενη προσοχή, όμως, τα πυροτεχνήματα μπορούν να αποτελέσουν αιτία σοβαρού τραυματισμού τόσο για αυτόν που τα χρησιμοποιεί, όσο και για τους γύρω του.
Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου επισημαίνει ότι:
Ειδικά σε μικρά παιδιά και νέους καταναλωτές απαγορεύεται να διατίθενται βεγγαλικά και παρεμφερή «φονικά όπλα»! Εκατοντάδες άτομα έχουν σημάδια για πάντα, κάποια έχασαν κάποιο μέλος τους ή ακόμη οδηγήθηκαν στον θάνατο έπειτα από μια «αξέχαστη» εμπειρία με βεγγαλικά.
Για να μην έρθουμε ποτέ αντιμέτωποι με ανάλογο δυσάρεστο συμβάν, αποφύγετε οποιαδήποτε ενασχόληση με αυτό το επικίνδυνο «σπορ» του Πάσχα.
Η εισαγωγή, κατασκευή, μεταφορά, εμπορία και κατοχή ειδών πυροτεχνίας που χαρακτηρίζονται ως βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, επιτρέπεται μόνο κατόπιν σχετικής άδειας των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών. Πριν την διάθεση στην κατανάλωση οποιουδήποτε εκρηκτικού, πρέπει αυτό να είναι εφοδιασμένο με έγκριση κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Η χρήση των παιδικών πυροτεχνικών αθυρμάτων πρέπει να αποφεύγεται ώστε να αποτρέπονται ατυχήματα ή άλλα δυσάρεστα προβλήματα.
Για το λόγο αυτό:
Προσέχουμε τι είδους πυροτεχνήματα αγοράζουμε και από που, γιατί ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα.
Δεν κατασκευάζουμε μόνοι μας πυροτεχνήματα, διότι κινδυνεύουμε να πάθουμε σοβαρά εγκαύματα.
Δε μεταφέρουμε δυναμιτάκια στην τσέπη μας. Με την τριβή και μόνο, είναι δυνατόν να ανάψουν και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
Δεν πετάμε δυναμιτάκια σε άλλους, ούτε αστειευόμενοι.
Προσέχουμε να μην ανάβουμε βεγγαλικά κοντά στο πρόσωπο, στα μαλλιά και σε εύφλεκτα υλικά.
Δε χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα μέσα σε πολύ κόσμο, για να μην τραυματίσουμε κάποιον άθελά μας.
Δε χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα κοντά σε ξερά χόρτα, για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά.
ΛΑΜΠΑΔΕΣ
Προσέχετε ιδιαίτερα την χρήση κεριών και λαμπάδων. Σε χώρους με συνωστισμό κρατάτε τα αναμμένα κεριά ή λαμπάδες σε απόσταση ασφαλείας από τους διπλανούς σας. Έχετε τα παιδιά σας υπό την άμεση επιτήρηση σας καθώς οι λαμπάδες τους είναι συνήθως από εύφλεκτα υλικά..-