Η "χάψα" ήταν έθιμο-παιχνίδι που στη Θεσπρωτία λάμβανε χώρα το βράδυ της Τυρινής,
της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς, είτε οικογενειακά στα σπίτια είτε
ομαδικά γύρω από τη φωτιά. Ένα ή περισσότερα αυγά, βρασμένα σφιχτά, βουτηγμένα σε μπόλικο γιαούρτι,
δεμένα προσεκτικά και αιωρούμενα με κλωστή από ένα μακρύ ξύλο ήταν
ο στόχος των καρναβαλιστών που προσπαθούσαν να τα χάψουν, να τα φάνε χωρίς να τα πιάσουν με τα χέρια! Τη "χάψα" την αιωρούσε κάποιος επιδέξιος και από τους παριστάμενους τυχερός ήταν εκείνος, που θα έβαζε τη "χάψα" στο στόμα για να τη φάει, ενώ άτυχοι ήταν όσοι πασαλείβονταν με το γιαούρτι και γίνονταν αντικείμενο περιπαιχτικών σχολίων από τους υπόλοιπους, χωρίς να έχουν φάει τη "χάψα"...
ο στόχος των καρναβαλιστών που προσπαθούσαν να τα χάψουν, να τα φάνε χωρίς να τα πιάσουν με τα χέρια! Τη "χάψα" την αιωρούσε κάποιος επιδέξιος και από τους παριστάμενους τυχερός ήταν εκείνος, που θα έβαζε τη "χάψα" στο στόμα για να τη φάει, ενώ άτυχοι ήταν όσοι πασαλείβονταν με το γιαούρτι και γίνονταν αντικείμενο περιπαιχτικών σχολίων από τους υπόλοιπους, χωρίς να έχουν φάει τη "χάψα"...