Δύο ιδιώτες σε χωριά της Θεσπρωτίας έχουν συλλέξει χιλιάδες λαογραφικά αντικείμενα!

Η αγρότισσα Τούλα Μώκου στην Πλακωτή Παραμυθιάς και ο κτηνοτρόφος Κώστας Μπαλαούρας στο Ριζό Φιλιατών...
Δύο ιδιώτες σε μικρά χωριά της ακριτικής Θεσπρωτίας έχουν συλλέξει χιλιάδες λαογραφικά αντικείμενα! Η Τούλα Μώκου, αγρότ στην Πλακωτή Παραμυθιάς και ο Κώστας Μπαλαούρας στη Τζούμα Φιλιατών. Και το έκαναν με πολύ μεράκι,ιδιαίτερη επιμέλεια και αφιερώνοντας πολύ χρόνο. Έτσι κρατούν στα χέρια τους έναν πολύτιμο πολιτιστικό θησαυρό. Σ’ ένα μικρό χώρο, σκεπασμένο με τσίγκο, αποθήκη είνα στην ουσία, αφού οι αρμόδιοι δεν έχουν… χρόνο να ασχοληθούν με τη στέγαση του υλικού της κ. Μώκου, φιλοξενούνται πάνω από 2.000 αντικείμενα καθημερινής χρήσης του τελευταίου αιώνα και συγκεκριμένα, από το 1900 έως τις ημέρες μας!Αυτά τα αντικείμενα
λαογραφίας, όπως αλέτρια, αργαλειοί, ρόκες, τάβλες, φορεσιές, σκεύη μαγειρικής και σερβιρίσματος, θυμίζουν μια άλλη ζωή, που μπορεί να πέρασε, αλλά είναι παράλληλα και τόσο κοντινή μας.
***
Ο Κώστας Μπαλαούρας, κτηνοτρόφος εδώ και πάνω από 30 έτη, συγκεντρώνει εργαλεία με τα οποία δούλεψαν γενιές Ελλήνων τα τελευταία 300 χρόνια. Η συλλογή του αποτελεί πηγή γνώσης για μικρούς και μεγάλους που επισκέπτονται το χωριό του. Τα εργαλεία με τα οποία δούλεψαν πολλές γενιές Ελλήνων αγροτών τους τελευταίους τρεις αιώνες συλλέγει με πολύ επιμονή. Η συλλογή περιλαμβάνει περίπου 1.500 αγροτικά εργαλεία και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κάποια από τα οποία έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 300 ετών. Σε διάστημα 30 χρόνων ο κ. Μπαλαούρας έχει συλλέξει γκλίτσες, κομπολόγια, ζυγαριές, παλιά φωτιστικά, κλειδαριές, κομπολόγια και άλλα λαογραφικά είδη.