Στο Μαργαρίτι και στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας ο πατρο Κοσμάς μίλησε μπροστά σε Τούρκους αγάδες, που τον θαύμαζαν, κατακεραυνώντας τους εξωμότες!

Λαμπρές λατρευτικές εκδηλώσεις για τον εθνομάρτυρα σε Κόνιτσα Ιωαννίνων, Μαργαρίτι Ηγουμενίτσας και Ράι Φιλιατών...
Στο Μαργαρίτι και στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας ο πατρο Κοσμάς μίλησε μπροστά σε Τούρκους αγάδες, που τον θαύμαζαν, κατακεραυνώντας τους εξωμότες! Πέρασε για πρώτη φορά από εκεί το 1776, για να ξαναπεράσει και πάλι το 1779, προκειμένου να αποτρέψει τις εξωμοσίεςτων χωριών. Στους Φιλιάτες περιόδευσε το 1775 και το 1779. Μάλιστα οι Τούρκοι αγάδες εκεί ζήτησαν την ευχή του!
***
Στο μεταξύ λαμπρές λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Κοσμά έγιναν στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, στο Μαργαρίτι Ηγουμενίτσας και στο Ράι Φιλιατών, όπως και σε άλλες περιοχές. Τὴν Κυριακή, 23 Αυγούστου, εψάλη στην Κόνιτσα μέγας πανηγυρικὸς εσπερινός,
ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύντομη λιτανεία τῆς εικόνας και του ἱερού λειψάνου του αγίου μέχρι τὴν πλατεία, όπου έγινε δέηση.  Την Δευτέρα, 24 Αὐγούστου, όρθρος και αρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία. Όπως τόνισε σε μήνυμά του ο Μητροπολίτης Ανδρέας, "ο ενάρετος και φωτισμένος εκείνος αγιορείτης Ιερομόναχος ξεκίνησε το σωτηριώδες έργο του, έχοντας την ευλογία της Μονής του και τις ευχὲς του τότε Οικουμενικού Πατριάρχου Σεραφεὶμ του Β΄. Επραγματοποίησε τέσσερις ιεραποστολικὲς περιοδείες, οργώνοντας κυριολεκτικὰ όλο τν Ελλαδικὸ χώρο, ιδιαίτερα όμως την πολύπαθη περιοχὴ της Βορείου Ηπείρου, όπου οι εξισλαμισμοὶ είχαν προσλάβει εξαιρετικὰ ανησυχητικὲς διαστάσεις, οπότε εκινδύνευε άμεσα ο εκεί Ελληνισμός" .Στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας έγινε λιτανεία της εικόνας του πατροΚοσμά, με συμμετοχή πολλών πιστών. Οκτώ ιερείς συμμετείχαν στον εσπερινό, πριν τη λιτάνευση. Και στο Ράι Φιλιατών, παραμονή και ανήμερα του αγίου Κοσμά ο εροτασμός στην ομώνυμη εκκλησία είχε πανηγυρικό και συνάμα κατανυκτικό χαρακτήρα.