Κλοπές και χασίς με αλβανική στάμπα σε Γιάννινα και Θεσπρωτία

Το φαινόμενο έχει αρνητικές κοινωνικές και ηθικές διαστάσεις...

Αρνητικές κοινωνικές και ηθικές διαστάσεις έχουν σε Γιάννινα και Θεσπρωτία η διακίνηση χασίς και οι κλοπές, με αλβανική στάμπα, που είναι αιτία να αναστατώνονται οι κάτοικοι. Τα δελτία τύπου της αστυνομίας φανερώνουν το μέγεθος της παρανομίας. Τα αστυνομικά δελτία των τελευταίων ημερών αναφέρουν: «Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, ύστερα από μεθοδική έρευνα, εξάρθρωσαν οργανωμένο κύκλωμα
εισαγωγής  ναρκωτικών ουσιώναπό την Αλβανία στη χώρα μας. Η εξάρθρωση της οργάνωσης είναι αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών και συνδυασμένων ερευνών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας  με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ),  στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν χθες (16-03-2014) σε δύσβατη αγροτική περιοχή του Ράγιου Θεσπρωτίας, έξι μέλη του κυκλώματος. Αναλυτικότερα, η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε όταν σε αγροτικό δρόμο στο Ράγιο Φιλιατών Θεσπρωτίας, οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα (αλλοδαποί) και επιχείρησαν να το ελέγξουν. Ο οδηγός στην προσπάθειά του να διαφύγει, εμβόλισε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο, προκαλώντας σε αυτό υλικές ζημιές, ενώ τελικά το όχημα ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν οι δύο δράστες. Μετά από έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στα πίσω καθίσματα, 38 δέματα με κάνναβη, βάρους 39 κιλών και 600 γραμμαρίων. Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε ότι οι δύο Έλληνες είχαν παραλάβει την παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών από καβάντζα σε δύσβατο σημείο στην ίδια περιοχή, στην οποία μετά από έρευνα βρέθηκαν άλλα 153 δέματα με κάνναβη, βάρους 164 κιλών και 488 γραμμαρίων. Επίσης στην ίδια περιοχή συνελήφθησαν άλλοι τέσσερις αλλοδαποί, μέλη του κυκλώματος, οι οποίοι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα είχαν μεταφέρει και αποκρύψει στο σημείο τα ναρκωτικά».

***

Συνελήφθη, , στο 77ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης (περιοχή Νικάνορα Κόνιτσας), από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ένα άτομο μέλος κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών, που είχε οργανώσει τη μεταφορά και εμπορία πάνω από μισού τόνου κάνναβης. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία οι αστυνομικοί εντόπισαν και ακινητοποίησαν για έλεγχο ένα Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο (κλειστού τύπου), μέσα στο οποίο βρέθηκε κάνναβη που ξεπερνά το μισό τόνο. Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς ανήκει στον εκτελεστικό βραχίονα κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, η δράση του οποίου ερευνάται.   

Κατασχέθηκαν:

  • 482 δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους (526.750) γραμμαρίων.
  • το Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, το οποίο ανήκει σε εταιρία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών.
  • δύο κινητά τηλέφωνα, ως μέσα διευκόλυνσης της επικοινωνίας για τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

***

Στο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής και Αλβανικής Αστυνομίας, εξιχνιάστηκαν τρεις διαρρήξεις – κλοπές από σπίτια στους Χιονάδες Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, πρωινές ώρες στις 16-03-2014 καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Πυρσόγιαννης Ιωαννίνων, ότι τις βραδινές ώρες της 15/16-03-2014 τρεις άγνωστοι διέρρηξαν τρία σπίτια στο χωριό Χιονάδες Ιωαννίνων. Μετά από έρευνα των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Πυρσόγιαννης και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων, προέκυψε ότι οι δράστες διέφυγαν προς την Αλβανία και άμεσα ενημερώθηκαν οι όμορες Αλβανικές Αρχές.  Στη συνέχεια, κατόπιν συνεργασίας Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Αλβανικής Αστυνομίας, την 16-03-2014 εντοπίστηκαν επί του Αλβανικού εδάφους και συνελήφθησαν από την Αλβανική Αστυνομία τρεις αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 56, 30 και 34 ετών. Στην κατοχή τους βρέθηκαν κλοπιμαία, ήτοι δύο γεωργικά εργαλεία, καθώς και ένας σάκος με είδη ρουχισμού, τα οποία κατασχέθηκαν και βρίσκονται στις Αλβανικές Αρχές, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανάκτησής του από τους ιδιοκτήτες τους.

***

Στο Ράγιο Θεσπρωτίας, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, συνέλαβαν δύο άτομα, που  μετέφεραν  περισσότερα από 216 κιλά κάνναβης σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της  μεταφοράς και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών,   πλαστογραφίας  και παράνομης οπλοκατοχής. Αναλυτικότερα, ύστερα από μεθοδική αστυνομική έρευνα, εντοπίστηκαν στο Ράγιο Θεσπρωτίας δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα να κινούνται ύποπτα και ακινητοποιήθηκαν για έλεγχο. Όπως διαπιστώθηκε μετά τον έλεγχο, στο ένα αυτοκίνητο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο χώρο των αποσκευών και στα πίσω καθίσματα, 160 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 173.316 γραμμαρίων. Στο δεύτερο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη (κάτω από τα πίσω καθίσματα), 41 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 43.574 γραμμαρίων, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι  λειτουργούσε και ως προπομπός,  ελέγχοντας για τυχόν διενέργεια αστυνομικών ελέγχων κατά μήκος της διαδρομής".