Και η Ομοσπονδία Μουργκάνας τα "βάζει" με τον αντιδήμαρχο Φιλιατών…

Δεν λέει να κλείσει ο κύκλος της συζήτησης για το σχόλιό του σχετικά με την προσφορά των απόδημων στα χωριά…

Το σχόλιο του αντιδημάρχου Φιλιατών Παναγιώτη Σωτηρίου σχετικά με την προσφορά των απόδημων στα χωριά, έχει προκαλέσει ένα κύκλο συζήτησης, που δεν λέει να τελειώσει. Ο κ. Σωτηρίου είχε επικριθεί, γιατί είχε χαρακτηρίσει, με αφορμή κριτική στο δήμο Φιλιατών του προέδρου της αδελφότητας Κρυονερίου, τους απόδημους «τουρίστες» στα χωριά τους. Μετά τις αντιδράσεις, σε διευκρινιστική
ανακοίνωσή του ανέφερεότι τιμά τους απόδημους και τη δράση υπέρ του τόπου  τους και εξήγησε ότι αναφέρονταν σε πρακτικές κάποιων εξ αυτών, που κριτικάρουν εκ του ασφαλούς. Τώρα και η Ομοσπονδία Μουργκάνας τα βάζει με τον κ. Σωτηρίου, επισημαίνοντας ότι «οι απόδημοι δεν είναι τουρίστες» και πως «τέτοιες θέσεις, τέτοιες απόψεις και χαρακτηρισμοί πληγώνουν!… Πολλές πληγές έχει ο τόπος μας…                                               ας μη του κάνουμε κι΄άλλες».



Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ

Με αφορμή την αντιπαράθεση μεταξύ του Αντιδημάρχου Φιλιατών κ.Σωτηρίου και του Προέδρου της Αδελφότητας Κρυονερίου, αλλά και τα σχόλια που ακολούθησαν, η Ομοσπονδία Μουργκάνας έχει να παρατηρήσει τα εξής:

1. Οι    Αδελφότητες    των    αποδήμων    Ηπειρωτών     (και    των     χωριών     της    Μουργκάνας) δημιούργηθηκαν πριν από πολλές 10ετίες (μερικές πριν την απελευθέρωση της Ηπείρου από τους Τούρκους) από μια εσωτερική ανάγκη να επικοινωνούν μεταξύ τους στα ξένα, να αλληλοβοηθιούνται και προπαντός να συνεισφέρουν  α φ ι λ ο κ ε ρ δ ώ ς  ότι μπορούσαν για τη βελτίωση συνθηκών ζωής της γενέτειράς τους. Είναι πολλά τα έργα υποδομής που έγιναν και γίνονται με δική τους δαπάνη από το υστέρημά τους.

2. Η αγωνία, η ανησυχία, η λαχτάρα και η βαθειά τους επιθυμία να θέλουν τα χωριά τους να προκόψουν  τους  ωθεί  σε  ορισμένες  περιπτώσεις  να  εκφράζονται  με  υπερβολή  και  να απαιτούν από τους φορείς εξουσίας περισσότερα πράγματα απ΄όσα ίσως αυτοί μπορούν να κάνουν και να διαφωνούν σε άλλες περιπτώσεις με την ιεράρχηση των αναγκών, τις οποίες μερικές φορές θεωρούν άδικες.  Δεν σημαίνει ωστόσο ότι νομιμοποιούνται όσοι   διαφωνούν μαζί τους να αντιδρούν με τρόπο που οξύνει και δυναμιτίζουν  τις σχέσεις καλής συνεργασίας μεταξύ τους, που είναι απαραίτητες και αναγκαίες για την επίτευξη των κοινών στόχων.

3. Οι Αδελφότητες των αποδήμων ΔΕΝ αντιπολιτεύονται, δεν ανταγωνίζονται, δεν διεκδικούν μερίδιο  τοπικής  εξουσίας,  αλλά  συμπαραστέκονται,  προτείνουν  και  διεκδικούν                                      λύσεις, συμμετέχουν στις προσπάθειες που καταβάλλονται και στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στα χωριά τους.

4. Οι απόδημοι ΔΕΝ είναι τουρίστες στον τόπο τους. Αλήθεια ποιός τουρίστας νοιάζεται για τον τόπο που επισκέπτεται – όσο κι΄αν του αρέσει – αγωνίζεται και παρεμβαίνει για να γίνουν εκεί πράγματα που εκείνος θα ήθελε να έχει ο ξένος τόπος ;

Τέτοιες θέσεις, τέτοιες απόψεις και χαρακτηρισμοί πληγώνουν!… Πολλές πληγές έχει ο τόπος μας…                                               ας μη του κάνουμε κι΄άλλες.

5. Οι απόδημοι με τη δράση τους τις 10ετίες που πέρασαν καθιερώθηκαν στην κοινή λαϊκή συνείδηση σαν φορείς  προσφοράς!!

Μεμονωμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιοι ξεστράτησαν και θέλησαν να κινηθούν με σκοπιμότητα,  ξένη  από  τον  άδολο  πατριωτισμό  των  αποδήμων,  απομονώθηκαν  πολύ γρήγορα από το κίνημα της αποδημίας και δεν βρήκαν ποτέ έδαφος ν΄αναπτυχθούν.

Οι απόδημοι   θα συνεχίσουν τη δράση τους στο δρόμο που άνοιξαν οι πρωτεργάτες και ιδρυτές της οργανωμένης αποδημίας και οι χιλιάδες συμπατριώτες απόδημοι που με την ανεκτίμητη προσφορά τους έβαλαν γερές βάσεις για την αδιάκοπτη και πάντα θετική πορεία της.

Ειδικά τώρα στα δύσκολα χρόνια που ζούμε οι Αδελφότητες είναι περοσσότερο αναγκαίες να υπάρχουν και να δρουν ποιό δυναμικά, πάντα σε συμπόρευση με τις τοπικές κοινωνίες, με κοινή δράση, με πνεύμα συνεργασίας, αλληλοϋποστήριξης και αλληλοκατανόησης.

Η Πρόεδρος                                 Η Γεν.Γραμματέας

Ζωή Ντρούκα                                Εύη Μάχου