"Ποιους απόδημους είπα "τουρίστες" στα χωριά τους"...

Οι ξενητεμένοι είναι ελπίδα του τόπου μας...
Του Παναγιώτη Σωτηρίου (αντιδημάρχου Φιλιατών)
Με λύπη μου διαπιστώνω την έκταση και τη δυσαναλογία μεταξύ δράσης και  αντίδρασης που προκάλεσε η απομόνωση μιας  φράσης, από την απάντηση μου στα όσα  ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Κρυονερίου , που έγινε εφαλτήριο απαξίωσης  και προσωπικών
προσβολών εναντίον μου. Γιατί άλλο μια, έστω, ατυχής  φράση και άλλο τα «χτυπήματα», ορισμένων, που βρίσκουν κακή προαίρεση από κάποιον που η ως σήμερα πορεία του, πιστεύω, δεν αποδεικνύει τίποτα τέτοιο. Επί του προκειμένου λοιπόν θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως η φράση μου «περί τουριστών» δεν περιέχει καμία από τις έννοιες τις οποίες, άνθρωποι που βιοπορίζονται από  τον ορθό και έντεχνο χειρισμό του λόγου, της αποδίδουν. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι οι απόδημοι «δεν δικαιούνται να ομιλούν» ή ότι τυγχάνουν λιγότερων δικαιωμάτων από του δημότες που ζουν όλο το χρόνο στο δήμο μας. Η απάντηση μου στόχευε σε εκείνους που:

·    χωρίς να γνωρίζουν τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις ελλείψεις, την οικονομική αδυναμία  που αντιμετωπίζει ο δήμος μας , ο οποίος μόλις και μετά βίας καταφέρνει να ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες των λιγοστών κατοίκων του,  ακόμη και σε περιόδους όπου σε πολλά χωριά του, ο αριθμός των κατοίκων δεν ξεπερνά τους δέκα (όπως στο Κρυονέρι)

·    χωρίς να έχουν, σαν φυσικά πρόσωπα ή εκπρόσωποι Ν.Π., έρθει σε καμία επαφή με το Δήμο για τα προβλήματα τους  

·    χωρίς να λαμβάνουν υπόψη πως αυτές τις δέκα μέρες  ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται όχι μονό στο δικό τους χωριό 

·     χωρίς να  κατανοούν πως λόγω του υπερπληθυσμού  τις μέρες αυτές εμφανίζονται ανυπέρβλητα προβλήματα (π.χ. στερεύουν οι πηγές)

·        που αγνοούν ή απαξιώνουν τα έργα και τις παρεμβάσεις που παρά τις ανωτέρω δυσκολίες υλοποιεί ο δήμος μας

επιδίδονται, από μικροφώνου,σε κριτική κατά πάντων, σε τόπο και χρόνο εντελώς ακατάλληλο και ακροατές  που βρίσκονται εκεί για να διασκεδάσουν και να ανταμώσουν με συγγενείς και φίλους και όχι να ακούσουν κριτική και αντιπολιτευτικές κορώνες ,απουσία μάλιστα του αποδέκτη αυτών. Αφού λοιπόν κοπάσουν οι αντιδράσεις από την δύναμη της απομενομένης φράσης, θα καλούσα κάθε πραγματικά ενδιαφερόμενο να ξαναδιαβάσει την απάντηση μου και να την αναλύσει περισσότερο. Τέλος θέλω να τονίσω πως θεωρώ τους  αποδήμους του δήμου μας ,που διαχρονικά αποτελούν  συνώνυμο της επιτυχίας και της προόδου,  πραγματική δύναμη για τον τοπο μας και τις αδελφότητες ή τους συλλόγους τους ελπίδα και άξιους συνεργάτες για την ανάπτυξη των χωριών μας.