Οργανώνεται με πληροφοριακό σύστημα το λιμάνι Ηγουμενίτσας!

Σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των έργων της β΄ φάσης, θα δοθεί νέα δυναμική... Τι ειπώθηκε σε ημερίδα...
Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο "APC", που υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος ¨IPA ADRIATIC" στο λιμάνι Ηγουμενίτσας.  Όπως αναφέρθηκε σε ημερίδα στην Ηγουμενίτσα, τα λιμάνια της Βενετίας, του Ploce (Κροατία) και της θεσπρωτικής πρωτεύουσας αναπτύσσουν ενδο-λιμενικές εφαρμογές πληροφορικής, "που αφενός θα επιτρέπουν στους ίδιους τους Οργανισμούς να ανταλλάσσουν πληροφορίες,
αφετέρου θα προσφέρουν προς τους χρήστες των λιμενικών υπηρεσιών (Λιμεναρχείο, Τελωνείο, εκτελωνιστές, ναυτιλιακούς πράκτορες, εταιρίες logistics, οδηγούς κλπ.) τη δυνατότητα να απλοποιήσουν τις διαδικασίες ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ τους αλλά και με το λιμάνι, κάνοντας χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσα από μια ενιαία διαδικτυακή (web) εφαρμογή". Την επιστημονική επίβλεψη του έργου έχουν το ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο σχεδιάζει και αναπτύσσει το "κοινό παράθυρο" επικοινωνίας των εταίρων και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που συνδράμει επιστημονικά τα λιμάνια με την παροχή τεχνογνωσίας και προδιαγραφών. Στην ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Ηπείρου και είχε θέμα: «Συνέργειες και συνεργασίες στη λιμενική κοινότητα: Νέα πληροφορικά συστήματα και επιστημονικές εξελίξεις», έγινε η παρουσίαση του Έργου και των εφαρμογών, που αναπτύχθηκαν. Τόσο ο πρόεδρος του ΟΛΗΓ Βασίλης Διαμάντης, όσο και ο διευθυντής ανάπτυξης του Οργανισμού Κώστας Γκρίνιας, αλλά και αυτοδιοικητικοί παράγοντεςς, τόνισαν την αναγκαιότητα οργάνωσης και ανάπτυξης του λιμένα Ηγουμενίτσας, κατεύθυνση προς την οποία θα συμβάλλουν τα πληροφοριακά συστήματα  Στο στρογγυλό τραπέζι εντοπίστηκαν κάποια από τα προβλήματα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αλλά εξετάστηκαν και οι προοπτικές του. Για τις λειτουργίες της Ενιαίας Ηλεκτρονικής Θυρίδας του έργου Adriatic Port Community μίλησαν οι Δημήτριος Τσαμπούλας , καθηγητής Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και Αθανάσιος Μπαλλής, αναπληρωτής Καθηγητής Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Για το ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Ανταλλαγής Δεδομένων μεταξύ Λιμανιών μίλησε ο Χρυσόστομος Στύλιος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου. Την παρουσίαση των τοπικών εφαρμογών του έργου APC έκανε η Tredit S.A, ανάδοχος Ανάπτυξης Λογισμικού και των εφαρμογών του λιμένα της Βενετίας ο Αndrea Miatto, Οργανισμός Λιμένα Βενετίας.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ Β΄ ΦΑΣΗΣ
Επισημάνθηκε, κυρίως στους χαιρετισμούς. ότι η ολοκλήρωση των έργων της Β’ Φάσης αναμένεται να δώσει νέα πνοή τόσο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας όσο και την ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας. Στο μεταξύ στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σύσκεψη με θέμα την εξέλιξη των έργων της Β΄ Φάσης του Νέου Λιμένα. Στην σύσκεψη της οποίας προήδρευε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. Βασίλειος Διαμάντης, προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο δήμαρχος ΗγουμενίτσαςΓεώργιος Κάτσινος, ο κεντρικός λιμενάρχης Ιωάννης Κοντόπουλος, εκπρόσωποι της ΕΥΔΕ/ΜΕΔΕ, εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ και εκπρόσωποι του Τελωνείου Ηγουμενίτσας.
Σκοπός της σύσκεψης η ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την πορεία των έργων, τόσο από την κατασκευάστρια εταιρεία όσο και από την επιβλέπουσα αρχή του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ΕΥΔΕ/ΜΕΔΕ. Συζητήθηκαν και επισημάνθηκαν επίσης τα  λειτουργικά θέματα που προκύπτουν ή θα προκύψουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες μέσω του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Ο εποικοδομητικός διάλογος και η συνεχή ενημέρωση των εμπλεκομένων θα μπορέσουν να οδηγήσουν στην καλύτερη επίτευξη των στόχων στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Η ολοκλήρωση των έργων της Β’ Φάσης αναμένεται να δώσει νέα πνοή τόσο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας όσο και την ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας.