Στο παραδοσιακό, με ξύλα, καζάνι του Χρήστου Κώστα στην Καρίτσα Ιωαννίνων... (Δείτε 9 φωτό)
Ο γνωστός τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας, που τηρεί με μεγάλο σεβασμό και ιδιαίτερη προσήλωση τις ηπειρωτικές παραδόσεις, έβγαλε τσίπουρο στην Καρίτσα Ιωαννίνων, στο παραδοσιακό, με ξύλα, καζάνι του Χρήστου Κώστα. Είναι από τα λίγα
καζάνια που λειτουργούν στην Ήπειρο με ξύλα, καθώς τα περισσότερα είναι με υγραέριο. Όπως μας εξήγησε ο κ. Κώστας, ο οποίος παράγει ιδιαίτερα ποιοτικό τσίπουρο και το πουλά σε προσιτές τιμές, η παραγωγή του σε καζάνι με ξύλα είναι σαφώς πιο δύσκολη, καθώς απαιτείται συνεχώς να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία. Όπως επεσήμανε ο κ. Σιάτρας "η απόσταξη τσίπουρου εξακολουθεί να είναι σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός και συνοδεύεται από γιορτές, γλέντια και φαγοπότια γύρω από το καζάνι που βράζει". Και πρόσθεσε: "Επειδή το τσίπουρο θεωρείται πολύ σοβαρό ποτό και η γεύση του είναι αδρή συνδυάζεται με βαριά εδέσματα: τσιγαριστά, πικάντικα κρεατικά, απάκι, σύγκλινο, πλούσια αλλαντικά, καυτερά τυριά και πιπεριές, λιαστές ντομάτες κ.λπ.". Ακόμη αναφέρει ότι "υπάρχει μια παλιά παροιμία που λέει ότι από καλό σπίτι θα βγουν καλά παιδιά. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στη περίπτωση μας. Όσο καλύτερο σταφύλι έχουμε, τόσο καλύτερο καλύτερο τσίπουρο θα πάρουμε. Βέβαια εδώ υπάρχουν και κάποιες ιδιαιτερότητες. Όλα τα σταφύλια δεν δίνουν καλό τσίπουρο". Τονίζει, μάλιστα με έμφαση ότι "το καλύτερο τσίπουρο το βγάζει ο νοικοκύρης άνθρωπος. Μπορεί ακόμη και όταν όλα πάνε στραβά να σου δώσει μια ικανοποιητική ποιότητα. Γιατί ακόμη και στο τσίπουρο μέτρο είναι ο άνθρωπος".
καζάνια που λειτουργούν στην Ήπειρο με ξύλα, καθώς τα περισσότερα είναι με υγραέριο. Όπως μας εξήγησε ο κ. Κώστας, ο οποίος παράγει ιδιαίτερα ποιοτικό τσίπουρο και το πουλά σε προσιτές τιμές, η παραγωγή του σε καζάνι με ξύλα είναι σαφώς πιο δύσκολη, καθώς απαιτείται συνεχώς να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία. Όπως επεσήμανε ο κ. Σιάτρας "η απόσταξη τσίπουρου εξακολουθεί να είναι σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός και συνοδεύεται από γιορτές, γλέντια και φαγοπότια γύρω από το καζάνι που βράζει". Και πρόσθεσε: "Επειδή το τσίπουρο θεωρείται πολύ σοβαρό ποτό και η γεύση του είναι αδρή συνδυάζεται με βαριά εδέσματα: τσιγαριστά, πικάντικα κρεατικά, απάκι, σύγκλινο, πλούσια αλλαντικά, καυτερά τυριά και πιπεριές, λιαστές ντομάτες κ.λπ.". Ακόμη αναφέρει ότι "υπάρχει μια παλιά παροιμία που λέει ότι από καλό σπίτι θα βγουν καλά παιδιά. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στη περίπτωση μας. Όσο καλύτερο σταφύλι έχουμε, τόσο καλύτερο καλύτερο τσίπουρο θα πάρουμε. Βέβαια εδώ υπάρχουν και κάποιες ιδιαιτερότητες. Όλα τα σταφύλια δεν δίνουν καλό τσίπουρο". Τονίζει, μάλιστα με έμφαση ότι "το καλύτερο τσίπουρο το βγάζει ο νοικοκύρης άνθρωπος. Μπορεί ακόμη και όταν όλα πάνε στραβά να σου δώσει μια ικανοποιητική ποιότητα. Γιατί ακόμη και στο τσίπουρο μέτρο είναι ο άνθρωπος".