Γιατί τόση χολή κατά του επάρχου Αλύκου Ηλία Θανάση;

Χολή χύνουν στελέχη της "Ομόνοιας" εναντίον του επάρχου Αλύκου Ηλία Θανάση, ο οποίος είναι υποψήφιος με το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα στις τοπικές εκλογές της Αλβανίας.  Εμείς τον ίδιο δεν τον γνωρίζουμε, ούτε τον έχουμε συναντήσει ποτέ. (Δεν κρύβουμε, όμως, ότι συνδεόμαστε φιλικά με τον 16χρονο γιο του).Πέρα από αυτά, όμως, μας παραξενεύει το γεγονός της σφοδρής επίθεσης εναντίον του. Μιας επίθεσης, που δεν δικαιολογείται στο πλαίσιο της λογικής. Θέλησε να είναι υποψήφιος με την "ΟΜΟΝΟΙΑ". Τον απέρριψαν, αν και θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους επάρχους. Το έργο του ήταν και ο λόγος που στήριξε την υποψηφιότητά του το Δημοκρατικό Κόμμα, αν και ο ίδιος συγρούστηκε, σε κάποιες περιπτώσεις, με αυτό, σε θέματα ζωτικής σημασίας για την επαρχία του.
 Και στο τέλος-τέλος, οι πολίτες θα κρίνουν με την ψήφο τους.  Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του κ. Θανάση, όπου απαριθμούνται τα έργα του:

"Φίλες και φίλοι,
Το 2007, σας απευθύνθηκα με ειλικρίνεια και χωρίς να κάνω μεγάλες υποσχέσεις, μου εμπιστευτήκατε την ψήφο σας. Τέσσερα χρόνια μετά, με την ίδια ειλικρίνεια, αισθάνομαι το χρέος να κάνω τον απολογισμό του έργου μου, 
Α. Μικρά Έργα Υποδομής
Είναι έργα που χρηματοδοτήθηκαν από τον προϋπολογισμό της Επαρχίας και από βοήθειες του Ελληνικού Προξενείου Αργυροκάστρου
1. Διάστρωση με μπετό του δρόμου Βρυώνι - Αλύκο 
3. Ανακαίνιση και εγκατάστασης θέρμανσης στο σχολείο Αλύκου
4. Διάστρωση με μπετό τμήματος του δρόμου προς το χωριό Χάλιο
5. Διαστρωση τμήματος του δρόμου Πλάκα – Καινούργιο
6. Ασφαλτωστρωση της πλατείας στο χωριό Τσούκα
7. Ανακαίνιση των γραφείων της Επαρχίας (Μαζί με την τοποθέτηση των σημαιών πήρε το χαρακτήρα του δημόσιο  κτηρίου).
8. Αρκετά μικρότερα έργα όπως επισκευές δρόμων και φωτισμούς σε κάποια χωριά.
Β. Μεγάλα Αναπτυξιακά Έργα
Είναι έργα που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης
1. Περιφερειακό Υδραγωγεία για τα 11 χωριά της Επαρχίας.Είναι το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στην επαρχία μας με συνολικό προϋπολογισμό 4 εκ. ευρώ.Θα εφοδιάζει με πόσιμο νερό όλα τα χωριά επί 24ωρης βάσης.Η πρώτη φάση αξίας 800.000 ευρώ έχει ολοκληρωθεί.               
  2.Ασφαλτόστρωση του άξονα. Μετόχι –Τσούκα–Φανάρι–Πλάκα -Καινούργιο.
Το έργο αυτό που χρηματοδοτήθηκε από την Αλβανική Κυβέρνηση έβγαλε από την απομόνωση πολλών χρόνων αυτά τα χωριά. Οι εργασίες είχαν σταματήσει για να δοθεί προτεραιότητα σε άλλα έργα της χώρας, όμως μετά την παρέμβαση μας στον πρωθυπουργό κ. Σαλί Μπερίσα μας υποσχέθηκε ότι σε λίγους μήνες από τη συνάντηση μας θα εγκαινιάζαμε μαζί αυτό το δρόμο, πράγμα που έγινε.
3. Ασφαλτόστρωση του δρόμου Τσούκα – Γέφυρα Τσούκας.
Το έργο αυτό εντάσσει  το χωριό Τσούκα στην παραλιακή τουριστική ζώνη των Αγίων Σαράντα, το αστικοποιεί και του δίνει πολλές προοπτικές ανάπτυξης.
4. Κατασκευή του άξονα Σαλίμπεη – Ραχούλα – Τρέμουλη – Αλύκο–Τσαούση-Βρυώνη.
Είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα που άρχισε να γίνεται στην περιοχή. Μετά από επίμονες προσπάθειες στα Τίρανα και την Αθήνα, εγκρίναμε την κατασκευή του τμήματος Σαλίμπεη – Αλύκο ως κάθετο  άξονα της εθνικής οδού Μαυρομάτι – Κρανιά (αρχικά προβλέπονταν μόνο μέχρι τη Ραχούλα) και θα κατασκευαστεί σύντομα από την ελληνική εταιρία ΑΓΕΕΚ ενώ για το τμήμα Αλύκο – Βρυώνι  εγκρίναμε την μελέτη και την χρηματοδότηση από την Αλβανική Κυβέρνηση και εντός λίγων μηνών θα αρχίσουν οι εργασίες).






Γ. Περιουσιακά
Το περιουσιακό είναι ίσως το πιο σοβαρό θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και θα μας απασχολεί για αρκετά χρόνια ακόμα. Το γεγονός ότι στα χωριά μας έμειναν λίγοι και κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο μας. Εάν κάποιος δρόμος θα καθυστερήσει, θα γίνει κάποια στιγμή, εάν όμως χάσουμε τις περιουσίες μας, δε θα τις πάρουμε ποτέ πίσω. Εάν εξετάσουμε τα τελευταία 20 χρόνια θα δούμε ότι στη θητεία του κάθε έπαρχου,  παραχωρήθηκαν πολλές  χιλιάδες μέτρα οικοπέδων και αρκετές  χιλιάδες στρέμματα λιβαδιών σε κατοίκους που δεν έχουν καμία σχέση με την επαρχία. Στην δική μου θητεία όχι μόνο δεν παραχωρήθηκε ούτε ένα μέτρο γης αλλά αντιθέτως καταφέραμε να επιστρέψουμε αρκετά.
Συγκεκριμένα:
1. Την επιστροφή 260 στρεμμάτων χωραφιών της Τσούκας που είχαν δεσμευτεί από το κράτος για «άλλες χρήσεις».   
2, Την επιστροφή στην Επαρχία Αλύκου της παραθαλάσσιας περιοχής του Μπερντενέσι και την έγκριση πολεοδομικής μελέτης προς όφελος των κατοίκων της.
3. Την ένταξη στο Πρόγραμμα Κτηματολογίου που χρηματοδοτείται από τον ΟΑΣΕ των χωριών Τσούκα, Αλύκου, Τσαούση και Καινούργιο ( ενώ δεν προβλέπονταν αρχικά)
4. Το άνοιγμα 12 υποθέσεων κατά «πρώην ιδιοκτητών» που με πλαστά έγγραφα κατοχύρωσαν  χιλιάδες στρέμματα λιβαδιών στην επαρχία μας.
5. Την μήνυση του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας για την παραχώρηση του Λυκουρσίου στο Δήμο των Αγίων Σαράντα
Δ. Άλλες δραστηριότητες  
1. Κατασκευή του μνημείου των τεσσάρων πεσόντων και της Εξέγερσης του Αλύκου
Το έργο αυτό είναι σπουδαίο όχι τόσο για το χρηματικό ποσό άλλα για το γεγονός ότι  χρηματοδοτήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Τα μηνύματα που εκπέμπει αυτός ο συμβολισμός είναι πολλά και πολύτιμα για την περιοχή και τη συνέχεια μας.
2. Η Επαρχία Αλύκου στο Internet
Η κατασκευή της ιστοσελίδας μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε άμεση επικοινωνία με τους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα και να ενημερώνονται για όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινότητα μας. 
3. Συνεργασία με την Ορθόδοξη Εκκλησία 
Συνεργαστήκαμε με τη Μητρόπολη Αργυροκάστρου για την κατοχύρωση των εκκλησιαστικών περιουσιών και ήμασταν πρόθυμοι συμπαραστάτες στο οικοδομικό έργο του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου μας κ. κ. Αναστασίου όπως για την κατασκευή των νέων ναών στα χωριά Αλύκου, Πλάκας και Καινούργιου.