Τα σχολεία άνοιξαν και γονείς στα ήδη διατυπώνουν αμφιβολίες για τα προϊόντα που πωλούνται στα κυλικεία. Πολλά σχολικά κυλικεία πωλούν απαγορευμένα προϊόντα, πλούσια σε «κακά» λιπαρά και αλάτι. Όπως πατατάκια, γαριδάκια, κρουασάν κ.λπ.Έτσι κάποιοι γονείς προετοιμάζουν κολατσιό από το σπίτι για τα μικρότερα παιδιά.
Ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά γίνονται συστάσεις να επιλέξουν... το στάχυ από την ήρα των κυλικείων. Πάντως οι επόπτες δημόσιας υγείας έχουν ήδη αρχίσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα κυλικεία των σχολείων. Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής κ. Χ. Γεωργακάκης, τονίζει ότι «το περιβάλλον του σχολείου επηρεάζει άμεσα τη συνολικότερη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων. Κατά συνέπεια οι διατροφικές επιλογές στον χώρο του σχολείου μπορεί να αποτυπώνουν και τις ευρύτερες διατροφικές επιλογές τους».Και προσθέτει: «Καλό είναι τα παιδιά να παίρνουν φαγητό από το σπίτι, υπό μορφή φρούτων, σάντουιτς, σπιτικής πίτας, σπιτικού κέικ ήένα κουλούρι ς, ώστε να αποφύγουν την κατανάλωση λιπαρών γευμάτων τύπου τυρόπιτας και κρουασάν ή γαριδάκια και πατατάκια κ.ά. » Γι΄ αυτό ο κ. Γεωργακάκης προτείνει οι γονείς να παρασκευάζουν πιο υγιεινά παιδικά γεύματα για το σχολείο. «Σύμφωνα με το νόμο στα σχολεία επιτρέπεται η πώληση μόνο υγιεινών τροφίμων όπως φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα σε ατομική συσκευασία, μπισκότα χαμηλά σε λιπαρά, σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, τοστ ολικής άλεσης χωρίς μαγιονέζα, γάλα (λευκό ή σοκολατούχο) χαμηλό σε λιπαρά, γιαούρτι χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, ρυζόγαλο, φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη κ.ά.
Ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά γίνονται συστάσεις να επιλέξουν... το στάχυ από την ήρα των κυλικείων. Πάντως οι επόπτες δημόσιας υγείας έχουν ήδη αρχίσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα κυλικεία των σχολείων. Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής κ. Χ. Γεωργακάκης, τονίζει ότι «το περιβάλλον του σχολείου επηρεάζει άμεσα τη συνολικότερη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων. Κατά συνέπεια οι διατροφικές επιλογές στον χώρο του σχολείου μπορεί να αποτυπώνουν και τις ευρύτερες διατροφικές επιλογές τους».Και προσθέτει: «Καλό είναι τα παιδιά να παίρνουν φαγητό από το σπίτι, υπό μορφή φρούτων, σάντουιτς, σπιτικής πίτας, σπιτικού κέικ ήένα κουλούρι ς, ώστε να αποφύγουν την κατανάλωση λιπαρών γευμάτων τύπου τυρόπιτας και κρουασάν ή γαριδάκια και πατατάκια κ.ά. » Γι΄ αυτό ο κ. Γεωργακάκης προτείνει οι γονείς να παρασκευάζουν πιο υγιεινά παιδικά γεύματα για το σχολείο. «Σύμφωνα με το νόμο στα σχολεία επιτρέπεται η πώληση μόνο υγιεινών τροφίμων όπως φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα σε ατομική συσκευασία, μπισκότα χαμηλά σε λιπαρά, σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, τοστ ολικής άλεσης χωρίς μαγιονέζα, γάλα (λευκό ή σοκολατούχο) χαμηλό σε λιπαρά, γιαούρτι χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, ρυζόγαλο, φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη κ.ά.