ΑΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ!

Όταν προ καιρού είχαμε επισκεφθεί τους λαθρομετανάστες στην Ηγουμενίτσα, για να διαπιστώσουμε τον άθλιο τρόπο διαβίωσής τους στο δάσος της πόλης, κάποιοι από αυτούς είχαν αναφέρει ότι θέλουν να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα τους, αφού εδώ είναι καταδικασμένοι. Ο επικεφαλής του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κ. Δανιήλ Εσδράς επισημαίνει ότι οι λαθρομετανάστες που θέλουν, πλέον, να γυρίσουν στον τόπο τους, δεν έχουν ούτε χρήματα ούτε τα απαιτούμενα νόμιμα χαρτιά. Ουσιαστικά εγκλωβίστηκαν εδώ και δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν την παραμικρή ενέργεια.
Ωστόσο «φως στο τούνελ» δίνει το πρόγραμμα Εθελοντικού Επαναπατρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως εξηγεί ο κ. Εσδράς «είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζεται ήδη από το 2007. Μέσω αυτού του προγράμματος- το οποίο καλύπτει τα έξοδα μετακίνησηςμε ειδικές πτήσεις- έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους χιλιάδες άνθρωποι.
Στην Ελλάδατο πρόγραμμα άρχισε να συζητείται από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ακόμη παραμένει ανενεργό» Και προσθέτει: «Αυτοί που θέλουν να γυρίσουν πίσω, είναι άτομα, που είτε δεν κατάφεραν να προωθηθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είτε η κατάσταση στην πατρίδα τους βελτιώθηκε και δεν έχουν πια λόγο να περιπλανώνται».