Επιτυχημένη εκπαιδευτική ημερίδα...

Επιτυχημένη εκπαιδευτική ημερίδα από την Μητρόπολη Αργυροκάστρου

Του π. Ηλία Μάκου

Τα Εκπαιδευτήρια "Πνοή Αγάπης" του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου σ' ολόκληρη την Αλβανία εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, κάτι, που τα κάνει να ξεχωρίζουν, αλλά και να αποφοιτούν από αυτά νέοι με γνώσεις και ήθος, οι οποίοι διακρίνονται για την ολοκληρωμένη προσωπικότητά τους στην κοινωνία. 

Στο πλαίσιο αυτά πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική μερίδα στο Λύκειο "Πνοή Αγάπης" της Μητρόπολης  με θέμα: “Βιωματική και δημιουργική διαχείριση των συγκρούσεων στη διδασκαλία” υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, η οποία απευθυνόταν στο εκπαιδευτικό προσωπικό των Σχολείων της Μητρόπολης Αργυροκάστρου και όχι μόνο. 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις έκαναν ο Ιωάννης Φύκαρης (αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και ο Βασίλειος Ζαγκότας (Σύμβουλος Πρωτ/θμιας Εκπ/σης).

Να σημειωθεί ότι στα Εκπαιδευτήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια η αγωγή να έχει υψηλό επίπεδο. Και αυτό φαίνεται και στην πράξη.

Διδάσκονται με τέτοιο τρόπο τα παιδιά, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι τα ίδια είναι οι υπεύθυνοι κηπουροί για την τριανταφυλλιά της ψυχής τους. 

Έτσι ξέρουν να μην κατασπαταλήσουν τις δυνάμεις τους σε άγρια κλαδιά, αλλά να της δώσουν συνετά καρπούς και άνθη. 

Όσον αφορά στην εκπαιδευτική ημερίδα, η φιλόλογος Παναγιώτα Παλάσκα έγραψε σχετικά: 

"Αρχικά έγινε μια θεωρητική  επισκόπηση των εννοιών και ορισμών που προσδιορίζουν ερμηνευτικά την ανθρώπινη συμπεριφορά καθώς και σημειωτική-σημειολογική προσέγγιση Τέχνης και γλώσσας του σώματος. Δόθηκαν φύλλα εργασίας ενώ ακολούθησε οπτική ανάλυση της σύγκρουσης και εναλλακτικές καταλήξεις των ιστοριών.

Στη συνέχεια προτάθηκαν τρόποι αντιμετώπισης τέτοιων επικοινωνιακών προβλημάτων,δόθηκαν παραδείγματα σε επίπεδο πρόληψης και σε περιπτώσεις που ήδη εκδηλώνονται συγκρούσεις στο σχολείο.

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε βιωματικές ασκήσεις.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της περιοχής ενώ ο Δ/ντής του Λυκείου επιμελήθηκε και συντόνισε την διοργάνωσή της.

Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες σε όλους για την επιτυχή διεξαγωγή του σεμιναρίου, με την ευχή τέτοιες πρωτοβουλίες να γίνονται συχνότερα". 

Τα εκπαιδευτήρια «Πνοή Αγάπης», δεν προσφέρουν μόνο γνώσεις υψηλού επιπέδου και κατάρτιση, αλλά και διαπαιδαγώγηση και διδασκαλία ήθους, έτσι ώστε η μόρφωση να καταλήγει ουσιαστικά σε δια-μόρφωση χαρακτήρων.

Γι' αυτό βασικός προσανατολισμός είναι να παρέχεται μια παιδεία, που καλλιεργεί τη φιλανθρωπία, το σεβασμό συνάνθρωπο, την ελευθερία σε συνδυασμό με την υπευθυνότητα, την υγιή και αφανάτιστη προσωπικότητα.

Και καταφέρνουν, σ' αυτό το πλαίσιο, τα εκπαιδευτήρια «Πνοή Αγάπης», τα άτομα, που σπουδάζουν σ' αυτά, να  βλέπουν τη ζωή τους με ελπίδα.

Να χαίρονται την κάθε στιγμή τους ως δώρο πολύτιμο του Θεού. Να ανοίγουν τα μάτια και να χορταίνουν φως, ακόμα και όταν σκοτεινιάζει στο επίγειο στερέωμα.

Να διατηρούν πάντα πρόθυμη την ύπαρξή τους για κάτι καλύτερο και μεγαλύτερο, καθώς και έτοιμη την ψυχή τους για τις τρικυμίες και τις απρόσμενες περιπέτειες του βίου. Και να ανανεώνουν τον ενθουσιασμό τους για αρετή.