Αναξιοποίητοι οι Βυζαντινοί θησαυροί της Θεσπρωτίας


Χρειάζεται να αναληφθεί ένα πλέγμα δράσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ιστορική ταυτότητα της Θεσπρωτίας και να αναδειχθεί το εξωστρεφές προφίλ του νομού. 


Η "Βυζαντινή Θεσπρωτία", έχει πολλά μνημεία, που μπορούν να  αποτελέσουν σύγχρονο εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης. 

Ο πολιτισμός διαθέτει έμφυτη αναπτυξιακή δυναμική. Ως εκ τούτου πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας της Θεσπρωτίας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι ο βυζαντινός πολιτισμός υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της τέχνης, της ιστορίας και της Ορθοδοξίας του Χριστού.

Η Θεσπρωτία είναι ένα "ανοιχτό" μουσείο, εντός του οποίου κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να συναντήσουν "εκθέματα" αριστουργηματικής αρχιτεκτονικής και τεράστιας αξίας, αρκεί να την περπατήσουν.

Ευθύνη των φορέων είναι με δημιουργικό τρόπο να προσεγγίσουν τον πολιτισμό και με διαχρονική διάθεση, μετατρέποντας το παλιό σε καινούργιο.

Η Βυζαντινή Θεσπρωτία μπορεί να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό μια πλήρη εικόνα του νομού του χθες στο διάβα των αιώνων. Η ανάδειξη της βυζαντινής περιόδου της Θεσπρωτίας δεν αποτυπώνει μονάχα το χθες, αλλά εμπνέει το παρόν και καθοδηγεί το μέλλον.