Αποκαλυπτικός ο δικηγόρος Άλκης Φάτσιος...

Αποκαλυπτικός ο δικηγόρος Άλκης Φάτσιος, σχολιάζοντας την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή...

Ο δικηγόρος Άλκης Φάτσιος είναι από εκείνους τους ανθρώπους, που με σιγουριά, αλλά και ευκολία, μπορείς να τους χαρακτηρίσεις πεπαιδευμένους και με την ειδικότερη και την γενικότερη έννοια. 

Εμείς, από τα εφηβικά μας χρόνια. μαθητές ακόμη, τον θαυμάζουμε, γιατί δεν ενδιαφέρεται για το ατομικό του συμφέρον, αλλά διοχετεύει σε κοινωνικούς αγώνες, αλλά και σε επιμελημένα άρθρα με ουσιώδες περιεχόμενο, την αγωνία του για μια κοινωνία με αληθινά και όχι υποκριτικά και αδιάφορα αντανακλαστικά, τα οποία διαμορφώνουν και υποκινούν τα διάφορα "εξουσιαστικά" συστήματα, είτε κεντρικά, είτε τοπικά. 

Ένας ακόμη λόγος θαυμασμού μας προστέθηκε πρόσφατα, όταν μας επέδωσε, μια σύντομη, αλλά περιεκτική εργασία του με με τον τίτλο: "Το φάντασμα της Αντιγόνης"..., όπου περιλαμβάνονται σχόλια στο έργο του Σοφοκλή "Αντιγόνη" και την οποία διαβάσαμε, για να κυριολεκτήσουμε "ρουφήξαμε" απνευστί σε λιγότερο από μία ώρα.

Και αν εμβαθύνει  κανείς στις σκέψεις του κ. Φάτσιου και τις προσεγγίσει λογικά και ορθά και αναλυτικά, θα διαπιστώσει, με βάση ένα κείμενο γραμμένο 2.500 περίπου χιλιάδες χρόνια πριν, τους λόγους της σημερινής κακοδαιμονίας μας. 

Και μπορούν αυτές να προκαλέσουν μια παραπέρα συζήτηση, που ίσως κάνει πιο ώριμους και πιο αποτελεσματικούς  όσους έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη, όχι, όμως, και τη δύναμη να διαχειρίζονται προβλήματα, που ποτέ δεν λύνουν, αλλά συνεχώς κάνουν επιπόλαιες (για να μην γράψουμε αδίστακτες) και θεαματικέ επαγγελίες, που, φυσικά, δεν εκπληρώνονται. 

Ο Άλκης Φάτσιος, που είναι πάντα σε εγρήγορση, πολιτικά, κοινωνικά, πνευματικά, πολιτιστικά,  οικολογικά, και προχωρά - αδέσμευτα και ασυμβίβαστα - πιο πέρα από αυτά, που θέλουν τα κατεστημένα να μας δείχνουν και να φαίνονται,   με την "άλλη ή άλλες αναγνώσεις της γνωστής τραγωδίας", μας δημιουργεί ένα γόνιμο προβληματισμό.

Το ότι είναι άδικο (πόση αδικία ζούμε τελικά...) τα βραχυχρόνια συμφέροντα κάθε είδους, που τελικώς γίνονται μόνιμη πληγή, να αποτελούν κίνητρα οποιασδήποτε ενέργειας, που πρόκειται να έχει επιπτώσεις στο μέλλον μας και να την καθορίζουν και να την επιβάλλουν σε βάρος της δικής μας ζωής, που μένει διαρκώς στάσιμη και δεν μας προάγει από τη δυστυχία στην ευτυχία. 

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ