Πού πήγε ο ιός; - Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ σχολιάζει την τοπική επικαιρότητα


Μήνας γιορτών…

Δεκέμβριος μπήκε, ένας από τους πιο ωραίους μήνες του χρόνου, αφού περιλαμβάνει τις γιορτές των Χριστουγέννων. Τα καταστήματα στα Γιάννενα έβαλαν τα γιορτινά τους, τα σπίτια στολίζουν, αλλάζει έτσι λίγο η διάθεση όλων προς το καλύτερο, αφήνοντας στην άκρη τα προβλήματα της καθημερινότητας!

 Πού πήγε ο ιός;

Στο μεταξύ, στη… μπάντα έχει μπει και ο κορωνοϊός! Η ακρίβεια ήταν αρκετή για να τον εκτοπίσει από την κορυφή της επικαιρότητας. Είναι βέβαια και η υποχώρηση των κρουσμάτων που βοηθάει, όπως και το γεγονός ότι πλέον οι ασθενούντες περνούν σχετικά «αναίμακτα» τη νόσο, με κάποιες εξαιρέσεις φυσικά. 

Υπό έλεγχο…

Μειώθηκαν, λέει, τα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα για την Ήπειρο. 691 μόνο στο νομό Ιωαννίνων. Λίγα δεν τα λες, αλλά τουλάχιστον δεν προκαλείται αυξημένη ροή στα Νοσοκομεία, η οποία θα δημιουργούσε πρόβλημα. Μάλλον θα μειωθούν περαιτέρω, αφού έπεσε κατά 55% και το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης.  

Λίγοι με μάσκα…

Πάντως, στις μέρες μας όλοι φερόμαστε σαν να μην υπάρχει πανδημία. Λίγους πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους, βλέπεις να κυκλοφορούν ακόμα στον δρόμο φορώντας μάσκα. Όσο για τους εσωτερικούς χώρους, αρκετοί την διατηρούν μπαίνοντας στο σούπερ μάρκετ, το φαρμακείο, το ιατρείο κλπ., κανένας όμως δεν τη φοράει στα τσιπουράδικα και τις ταβέρνες όπου ο συνωστισμός είναι μεγάλος!

Προσωπική υπόθεση…

Τέλος πάντων, ο καθένας αποφασίζει πια ο ίδιος για τον εαυτό του και αναλαμβάνει επίσης πλήρη ευθύνη για τις πράξεις του. Φοβάσαι μην κολλήσεις, παίρνεις τα μέτρα σου. Δεν φοβάσαι, φέρεσαι ανέμελα και, αν τη γλιτώσεις καλώς. Αν αρρωστήσεις, δικό σου το πρόβλημα…

Σαρώνουν στα σχολεία!

Πάντως, ειδικά στις νέες ηλικίες και κυρίως στον μαθητικό πληθυσμό οι ιοί και οι ιώσεις σαρώνουν αυτή την περίοδο στα Γιάννενα. Δεν υπάρχει σχολείο που να μην απουσιάζει σημαντικός αριθμός μαθητών λόγω γρίπης, γαστρεντερίτιδας, κορωνοϊού κλπ. Τουλάχιστον οι γονείς να κρατούν τα παιδιά σπίτι όταν αντιλαμβάνονται ασθένεια για να μη τη μεταδίδουν!

Αιθαλομίχλη

✒ Αλλάζοντας θέμα, τις νύχτες που δεν βρέχει στα Γιάννενα, οι οποίες ευτυχώς δεν είναι πολλές τελευταία, η γνωστή μας εδώ και χρόνια αιθαλομίχλη καλύπτει την ατμόσφαιρα πάνω από την πόλη δημιουργώντας μία αποπνικτική κατάσταση. Όλοι την αντιλαμβανόμαστε ως έντονη καπνίλα!

Πήραν… φωτιά!

✒ Λογικό να επιστρέφει, ειδικά φέτος που λόγω υψηλής τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο ηλεκτρικό ρεύμα, έχουν… πάρει φωτιά, στην κυριολεξία, τα τζάκια και οι σόμπες της πόλης, οι καμινάδες των οποίων είναι εκείνες που εκλύουν τα μικροσωματίδια της αιθαλομίχλης.  

Πάνω από τα όρια…

Σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών σταθμών στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, κάποιες νύχτες οι συγκεντρώσεις των επικίνδυνων για την υγεία μικροσωματιδίων ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό για όσους κυκλοφορούν αργά και ειδικά για εκείνους που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους. 

Όταν δεν μπορείς…

Τι να κάνεις όμως. Μπορείς να απαγορεύσεις στον πολίτη το δικαίωμα να ζεστάνει το σπίτι του με όποιον τρόπο εκείνος μπορεί; Όταν το πορτοφόλι σου δεν αντέχει την προμήθεια πετρελαίου, τότε ανάβεις τη σόμπα ή το τζάκι και προσπαθείς να τη βγάλεις τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Απλά πράγματα…

Και… εισαγόμενη!

Το πρόβλημα με την αιθαλομίχλη δεν είναι πάντως αποκλειστικό «προνόμιο» των Ιωαννίνων. Πολλές μεγάλες πόλεις το αντιμετωπίζουν με πρώτες και καλύτερες Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει και… εισαγόμενη αιθαλομίχλη από Αλβανία, Σκόπια, Κόσοβο! Σαν να μην έφτανε η δική μας! 

Όχι τα βαμμένα…

Το πιο επικίνδυνο είναι τα σωματίδια που εκλύονται από ξύλα που έχουν πάνω τους μπογιά, βερνίκι κλπ. Αυτά τουλάχιστον καλό είναι να μην τα ρίχνουμε για θέρμανση. Άσε που όταν καίγονται πλημμυρίζει το σπίτι με μία άσχημη μυρωδιά. Μόνο τα καυσόξυλα και κυρίως τα στεγνά ενδείκνυνται για τέτοια δουλειά. Πάντως, παρά τις δυσκολίες, θα βγει κι αυτός ο χειμώνας όπως εξάλλου και οι προηγούμενοι που δεν ήταν καλύτεροι.