ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κατατέθηκαν εμπειρίες από ειδικούς...

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, πραγματοποίησε μια σειρά δράσεων:

  • Ενημερωτική δράση ευαισθητοποίησης του κοινού με διανομή εξειδικευμένων ενημερωτικών φυλλαδίων και δια ζώσης συζήτηση στην Πλατεία Δημαρχείου και στον Πεζόδρομο Γρ. Λαμπράκη, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας του Κ.Υ.-Γ.Ν. Φιλιατών και το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας.

  • Φωταγώγηση του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηγουμενίτσας με πορτοκαλί χρώμα, που είναι το επίσημο χρώμα της διεθνούς ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022.

  • Συνδιοργάνωση ημερίδας με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας του Κ.Υ.-Γ.Ν. Φιλιατών, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου με θέμα: «Βία κατά των Γυναικών: Τρόποι Αντιμετώπισης και Διαφυγής». Εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας Θεσπρωτίας κατέθεσαν τις εμπειρίες τους και κατέστησαν σαφές ότι βία υπάρχει παντού, είναι δίπλα μας και μας αφορά όλους. Από το ΚΨΥ επισημάνθηκαν οι μύθοι, τα στερεότυπα και οι κοινωνικές αναπαραστάσεις της βίας κατά των γυναικών που συνδράμουν στην ανοχή και στη σιωπή της κοινωνίας, ενώ αναλύθηκαν και οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να παραμένει σε μία κακοποιητική σχέση. Στη συνέχεια, υπογραμμίστηκε ο ρόλος της Εισαγγελίας, της Αστυνομίας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου στην αντιμετώπιση της βίας και στους τρόπους διαφυγής από αυτήν. Παράλληλα, διατέθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό για τη βία και πληροφορίες για τις δομές που μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα.


Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, η Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Διοικητής του Γ.Ν.Φιλιατών και ο Γεν. Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των άλλων, ο Βουλευτής Ν.Δ. του Ν.Θεσπρωτίας, Εισαγγελικοί Λειτουργοί, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

  • Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας προκειμένου να αναδείξει το πρόβλημα της βίας που σήμερα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και να ευαισθητοποιήσει το κοινό να μη μένει σιωπηλό απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή βίας, προχώρησε στην παραγωγή ενός βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου και αναπαράχθηκε από τα ΜΜΕ. Το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=ryHBCmmInxg&t=10sν 

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Τουρισμού κ. Ελευθέριος Κώστας με αφορμή τις εκδηλώσεις, δήλωσε σχετικά: «Το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών έχει λάβει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις. Οφείλουμε όλοι να αποδείξουμε ότι είμαστε έμπρακτα δίπλα σε κάθε γυναίκα που υφίσταται κάθε μορφή βίας. Ας μη ξεχνάμε ότι η μη καταγγελία ενός περιστατικού είναι συνενοχή». 

Παραθέτουμε χρήσιμα τηλέφωνα:

  • Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας Δήμου Ηγουμενίτσας: 2665029071, 

  • Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας: 2665022285

  • Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας: 2665029614

  • Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων: 15900, 

  • Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ιωαννίνων: 2651077449

  • Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας: 2665028874

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας θα συνεχίσει με δράσεις του να βρίσκεται δίπλα στον δημότη με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας.