ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Έλλειψη εργατικών χεριών γης - Δεν έρχονται πλέον πολλοί Αλβανοί

 

Άλυτο και μάλιστα επιδεινούμενο παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών στη Θεσπρωτία και στην Ήπειρο. 

Ένα πρόβλημα που έχει εντοπιστεί από τις αρχές του χρόνου και αφορούσε τόσο τις κτηνοτροφικές μονάδες, όσο και τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες και το οποίο στην πορεία επεκτάθηκε και στις τουριστικές επιχειρήσεις, μεγάλος αριθμός των οποίων είχε μεγάλη έλλειψη προσωπικού. 

Η καλοκαιρινή περίοδος πέρασε, ο τουρισμός τα «κατάφερε» και έδωσε μεγάλη ανάσα στην οικονομία, όμως ο αγροτικός τομέας έρχεται ξανά αντιμέτωπος με τη μεγάλη έλλειψη εργατών γης,  για να μπορέσει να γίνει η συγκομιδή των προϊόντων και να μη μείνουν στα δένδρα και τελικά να καταστραφούν!

 Το πρόβλημα βέβαια εξακολουθεί να παραμένει και στους τομείς της κτηνοτροφίας, της πτηνοτροφίας και των ιχθυοκαλλιεργειών,  που επίσης έχουν ανάγκη από εκατοντάδες εποχιακούς εργαζόμενους, που κατά βάση καλύπτονται από αλλοδαπούς αφού οι Έλληνες άνεργοι «απέχουν» από τέτοιου είδους εργασίες. 

Σήμερα δεκάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο βρίσκονται σε αναζήτηση εργατών γης. Οι Αλβανοί, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια έσωζαν την «κατάσταση», έχουν μειωθεί σημαντικά και ειδικά όσοι έρχονταν για βοσκοί, τείνουν να «εξαφανιστούν»!

Μειώνονται οι Αλβανοί 

Αλλά και αυτοί που πρόκειται να έλθουν δεν καλύπτουν όλο το «φάσμα» των καλλιεργειών, καθώς όπως λέγεται προτιμούν τα εσπεριδοειδή και αποφεύγουν τη συλλογή ελαιοκάρπου. Η μείωση της ροής εργατών γης από την Αλβανία, είναι  συνάρτηση και με τη γενική τάση που υπάρχει «φυγής» και νόμιμων Αλβανών μεταναστών από την Ελλάδα σε χώρες του εξωτερικού. Όπως δε ανακοίνωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τον περασμένο Αύγουστο ο αριθμός των νόμιμων Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα φέτος μειώθηκε στο 61,4% του συνόλου των νόμιμων μεταναστών από 63,07% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Σε απόλυτο αριθμό ανέρχονταν σε 291.868.

Η αναζήτηση εργατών γης στρέφεται προς άλλες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, καθώς δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει οι σκέψεις να προσλαμβάνονται για εποχιακές εργασίες πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα, περιμένοντας τη διεκπεραίωση των αιτήσεων τους για χορήγηση ασύλου. Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες και την βελτίωση της νομοθεσίας, τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των αναγκών που υπάρχουν. 

Επισημάνσεις Χρ. Γκόκα

Τα περιγράφει μάλιστα αναλυτικά σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, ο οποίος αναφέρει ότι ενώ οι αγρότες πασχίζουν να έχουν υψηλής ποιότητας προϊόντα για να τα πουλήσουν σε ικανοποιητικές τομές, η έλλειψη εργατών γης, είναι άμεσος ο κίνδυνος να μείνουν τα προϊόντα στα χωράφια για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό της χρονικής ωρίμανσής τους, κάτι που θα σημάνει καταστροφή των κόπων και των θυσιών ολόκληρης της χρονιάς. Το πρόβλημα όπως σημειώνει ο κ. Γκόκας είναι ήδη έντονο με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, ενώ σύντομα αρχίζει η συγκομιδή ακτινιδίων και στη συνέχεια των εσπεριδοειδών. 

Ο κ. Γκόκας στέκεται επίσης και σε ένα δεύτερο ζήτημα, πέραν της εύρεσης εργατικών χεριών. Και αφορά την γραφειοκρατία που απαιτείται για οποιαδήποτε πρόσληψη εργάτη, που για να διεκπεραιωθεί οι αγρότες πρέπει να επιβαρυνθούν οικονομικά και χρονικά απευθυνόμενοι σε λογιστή, τεχνικό ασφαλείας, σε τμήμα ασφάλειας και υγιεινής εργαζομένων, αλλά και σε διάφορες άλλες υπηρεσίες. 

Οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να επαναλαμβάνονται συνεχώς αν οι ίδιοι εργαζόμενοι απασχοληθούν και σε άλλον αγρότη, ακόμη και ενδιάμεσα, όπως συμβαίνει συνήθως σε αγροτικές περιοχές γεγονός που προκαλεί πρόσθετες επιβαρύνσεις και καθυστερήσεις. 

Ο κ. Γκόκας θέτει και την ιδιαιτερότητα που υπάρχει και με τους ελαιοκαλλιεργητές καθώς προβλέπεται η απασχόληση ενός εργάτη ανά 40 στρέμματα, γεγονός που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών στην Ήπειρο δεν μπορεί να προσλάβει εργάτες γης, επειδή έχουν μικρότερες εκτάσεις και ενώ η φετινή παραγωγή ελιάς είναι ιδιαίτερα αυξημένη. 

Στην ερώτησή του η οποία απευθύνεται προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μετανάστευσης και Ασύλου και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητά να ληφθούν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικών χεριών και να μειωθεί η γραφειοκρατία, να δοθεί παράταση για την υποβολή αιτήσεων από αγρότες για την απασχόληση παρατύπως διαμενόντων στη χώρα μας εργατών γης. 

Πρόβλημα και για νέους αγρότες

 Εκτός των όσων αναφέρει ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, μια άλλη παράμετρος από την έλλειψη εργατικών  χεριών, είναι και τα προβλήματα που έχουν προκύψει και τα οποία  θέτουν εκτός θετικής αξιολόγησης αρκετούς νέους από το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν σε ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω και της έλλειψης εργατικών χεριών, πολλοί νέοι αγρότες αναγκάστηκαν να εργάζονται για να συμπληρώσουν ημερομίσθια και έτσι να αποκτούν μεγαλύτερο εξωγεωργικό εισόδημα. Η επαπειλούμενη συνεπώς απένταξή τους θα πρέπει να επανεξεταστεί υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών που επικρατούν και με πρόθεση προσαρμογής των απαιτήσεων του προγράμματος στις τρέχουσες συνθήκες. 

Αν και το επιχείρημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ο βασικός κανόνας για το «εξωγεωργικό εισόδημα» που έχουν υποψήφιοι νέοι αγρότες, ακόμη και όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα και θελήσουν να δημιουργήσουν παραγωγικές μονάδες μεσαίου μεγέθους, θα βρεθούν αντιμέτωπες με το συγκεκριμένο πρόβλημα και εκ των πραγμάτων θα είναι αναγκασμένοι να περιορίζονται σε μικρότερα μεγέθη. 

Δύσκολα για τους κτηνοτρόφους 

Γεγονός είναι επίσης  ότι οι κτηνοτροφικές μονάδες της Ηπείρου ενόψει του χειμώνα θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα για την εξεύρεση εργατικών χεριών από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι – όπως προαναφέραμε- οι Αλβανοί βοσκοί σταδιακά μειώνονται, ενώ και όσοι έρχονται στην Ελλάδα απαιτούν πλέον αμοιβές στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι.  Αρκετοί αναζητούν εργάτες σε Πακιστανούς ή Ινδούς, οι οποίοι όμως έχουν το μειονέκτημα της αργής προσαρμογής στις συνθήκες λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων. Όταν εκπαιδευτούν και μάθουν τις εργασίες, συνήθως συμπληρώνεται ο χρόνος παραμονής τους και θα πρέπει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να αναχωρήσουν από την Ελλάδα και να αντικατασταθούν από άλλους – και εφόσον δηλαδή βρεθούν άμεσα- γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργίες στις μονάδες. 

Μεγαλύτερη ευελεξία

Εν κατακλείδι, όπως προκύπτει από τα καθημερινά παραδείγματα, τις επισημάνσεις αγροτών (και βουλευτών), εάν δεν υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες, αν δεν βελτιωθεί η γραφειοκρατία και βεβαίως αν και οι αγρότες δεν αντιμετωπίζουν «επαγγελματικά» τους αλλοδαπούς εργάτες το πρόβλημα θα διευρύνεται συνεχώς και τα επόμενα χρόνια θα αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια του πρωτογενούς τομέα της Ηπείρου (και άλλων περιοχών φυσικά της χώρας).