Τα θαύματα του αγίου Σπυρίδωνα είναι ακατάπαυστα...

Του π. Ηλία Μάκου



Πάντοτε, και όχι μόνο κάθε φορά, που τιμούν τον ίδιο ή κάποιο θαύμα του, όπως στις 11 Αυγούστου, τη σωτηρία της Κέρκυρας από τους Τούρκους, οι πιστοί νιώθουν τον άγιο Σπυρίδωνα ανάμεσά τους "ζωντανό", να θαυματουργεί. 

Δεν είναι μόνο το λείψανό του, είναι ότι αισθάνονται στην ψυχή τους τη λυτρωτική πνοή του. 

Όπως ακριβώς τότε, που  ελευθέρωσε τους Κερκυραίους α από την πολιορκία των Αγαρηνών.

Από τις 24 Ιουνίου1716 μ.Χ. μέχρι τις 10 Αυγούστου  1716 μ.Χ. η τουρκική στρατιά  πολιόρκησε την πόλη της Κέρκυρας και απ’ την ξηρά κι από τη θάλασσα.

Τα γυναικόπαιδα, συγκεντρωμένα στον ιερό ναό του αγίου Σπυρίδωνα,   προσεύχονταν στα γόνατα και με δάκρυα ικέτευαν τη βοήθεια του αγίου Σπυρίδωνα.

Και ήρθε.   Τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου τα χαρακώματα των Τούρκων ήταν γεμάτα νερό από τη βροχή και πολλοί  στρατιώτες πνιγμένοι μέσα σ’ αυτά. 

Με ψήφισμα της  η Ενετική διοίκηση καθιέρωσε την 11 Αυγούστου, σαν ημέρα εορτής του αγίου και λιτανεύσεως του ιερού Σκηνώματός Του.

Ο άγιος Σπυρίδων δίνει και μια απάντηση στις κάθε μορφής "πολιορκίες", που αντιμετωπίζουμε οι άνθρωποι της σύγχρονης εποχής. 

Υπάρχουν δυσκολίες στο δρόμο μας; Υπάρχουν δυσκολίες στη ζωή μας; Υπάρχουν εχθροί της σωτηρίας μας; Υπάρχουν εχθροί της ειρήνης μας; 

Ας μη φοβόμαστε. Τους κινδύνους δεν πρόκειται κανείς άνθρωπος να τους αντιμετωπίσει με τη δική του δύναμη, με την αδυναμία του δηλαδή.

Τους κινδύνους τους αντιμετωπίζει Εκείνος, που εξ αρχής τους αντιμετώπισε. Ο ανίκητος νικητής, ο Κύριος του ουρανού και της γης. 

Και καλεί και μας, σήμερα, ο άγιος Σπυρίδων να προσφέρουμε στη μάχη, που γίνεται. Τι να προσφέρουμε; 

Να προσφέρουμε την πίστη μας. Την εμπιστοσύνη μας αδίστακτα στο Χριστό. Εμπιστοσύνη όμοια προς εκείνη, που του έδειξαν, δια μέσου των αιώνων, οι πραγματικοί Χριστιανοί. 

Λοιπόν, ο άγιος Σπυρίδων μας λέει: Μην υποχωρείτε. Ακολουθείστε το παράδειγμα, "μιμείσθε την πίστην" των αγωνιστών του Χριστού, που τους είδατε να νικούν τον κακό και τον κόσμο και θα νικήσετε και σεις.

Θα νικήσετε, γιατί ο Χριστός, που ενίσχυε αυτούς, δεν έχει αλλάξει, ούτε πρόκειται να αλλάξει. 

Ας πρεσβεύει ο άγιος Σπυρίδων στο Θεό υπέρ της μαχόμενης Ορθοδοξίας. Να αναδεικνύει φωτεινούς στρατιώτες της πίστης, αντάξιους των περιστάσεων. 

Και δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο Θεός  και τώρα και πάντοτε θα δίδει τις καλύτερες λύσεις στη ζωή μας.