Μια εκδήλωση στο Λαδοχώρι, που συγκίνησε...

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαδοχωρίου  οργάνωσε μια εκδήλωση, που συγκίνησε.

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του γνωστού αθλητικογράφου και παρουσιαστή Μένιου Σακελλαρόπουλου «Πικρό Γάλα» στον προαύλιο χώρο του παρεκκλησίου Αγ. Πέτρου και Παύλου.

Κεντρικός  ήρωας του βιβλίου  ο Φώτης Ραπακούσης, ιδρυτής του Μουσείου του Αλή Πασά στα Γιάννινα, με τα πλούσια εκθέματα, το οποίο διασώζει ένα κομμάτι της ιστορίας μας και το επισκέπτεται πλήθος κόσμου. 

Μίλησε ο συγγραφέας, που σκιαγράφησε  πλήρως τον πρωταγωνιστή του βιβλίου του, αλλά και το περιβάλλον, που έζησε. 

Μίλησε και ο κ. Ραπακούσης, που η ζωή του είχε πολλές δυσκολίες και σπαρακτικές στιγμές, αλλά κατόρθωσε με θέληση, με δυναμική και υπομονή, κόντρα σε όλα, να επιβιώσει και  να βγει νικητής. Γι' αυτό χαρακτηρίζεται στο βιβλίο σαν "αγρίμι της Ηπείρου". 

Μέσα από το βιβλίο ξεδιπλώθηκαν μνήμες κι έγινε ένα ταξίδι του μυαλού στην ιστορία της Ελλάδας, στα χρόνια της βασιλείας, της δικτατορίας και της Μεταπολίτευσης.

Στην παιδόπολη του Ζηρού ο Φώτης κι ο Διονύσης περνάνε μαζί με την Ελλάδα τον δικό τους γολγοθά. Δυο τρομοκρατημένες παιδικές ψυχές γνωρίζουν σκληρούς επιτηρητές και ομαδάρχες, μακριά από την αγκαλιά και την ασφάλεια της μάνας. Γίνονται σταυραδέλφια και προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Ο Φώτης μετατρέπεται σε "αγρίμι" κι η ζωή του σημαδεύεται από αποδράσεις, μετέωρες σκέψεις, αγάπη και μίσος για τη μάνα του, αμφισβήτηση της ίδιας της ζωής. Όλα στην κόψη του ξυραφιού, δίπλα στη λίμνη της κυρα-Φροσύνης. Τα δυο παιδιά χάνονται μέσα στον χρόνο. Η ζωή δεν έχει πει, όμως, την τελευταία λέξη…

Η μουσική παρέμβαση του Δημήτρη Υφαντή ήρθε να συνδέσει αρμονικά το συναίσθημα με την παράδοση.

Στο τέλος της εκδήλωσης τόσο ο κ. Σακελλαρόπουλος, όσο και ο κ. Ραπακούσης υπέγραψαν αντίτυπα του βιβλίου. 

Η εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος και ο πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, ήταν, πραγματικά, ξεχωριστή.

Αυτό φάνηκε και από το περιεχόμενό της, αλλά και από τη μεγάλη, για τα δεδομένα της Ηγουμενίτσας, συμμετοχή του κόσμου.

Τη σφραγίδα της επιτυχίας έβαλε ο οραματιστής πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαδοχωρίου Τάσος Μόκας, ο οποίος με ουσιαστικές ενέργειες προσπαθεί να αναβαθμίσει και να αναδείξει πολιτισμικά την περιοχή. 

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ





Φωτ. Τατιάνα Στοΐτσεβα