Για το δήμο Σουλίου...

Έχει δημιουργηθεί ένα θαυμάσιο προηγούμενο, πράγματι αξιομίμητο, που μπορεί να εφαρμοστεί και για το δήμο Σουλίου.

Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, χάρις σε συντονισμένες ενέργειες τοπικών παραγόντων, που έδωσαν προτεραιότητα σε αναλλοίωτες αξίες (όπως αυτές της Πατρίδας και της Ορθοδοξίας) , οδηγήθηκε η πολιτεία να προχωρήσει σε επίσημη ανακήρυξη ηρωικών πόλεων και νήσων.

Τον δήμο Μεσολλογίου ανακήρυξε σε "Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολλογίου", χάρις στην ηρωική έξοδο (10-4-1826).  Τον δήμο Κάσου σε "Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου", για το ολοκαύτωμα από τους Τουρκοαιγυπτίους στις7-/8-6-1824. Τον δήμο Ναούσης σε "Δήμο Ηρωικής Πόλεως Ναούσης", για  την πυρπόληση της πόλης από τους Τούρκους στις 6-4-1822 και την θυσία των γυναικών της στην Αραπίτσα στις 13-4-1822. Τον δήμο Ψαρών σε "Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών", για την καταστροφή από τους Τουρκοαιγυπτίους στις 21-6-1824.

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να υπάρξει αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών, απόλυτα δικαιολογημένο και εμπεριστατωμένο, προκειμένου να ανακηρυχθεί ο δήμος Σουλίου σε "Δήμο Ηρωικού Τόπου Σουλίου", για τους αιματηρούς αγώνες των Σουλιωτών εναντίον του Αλή πασά και για την ανατίναξη του Κουγκίου από τον καλόγηρο Σαμουήλ.  

Οι Σουλιώτες, πρωτοπόροι, με τίμιες και λεβέντικες πράξεις και αυτοθυσιαζόμενοι, ξετύλιξαν την εθνική ιδέα της ελευθερίας και σταθερά προετοίμασαν το δρόμο της... 

Η. Μ.