ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Επιτέλους πανηγύρια το καλοκαίρι!


Μετά από δύο χρόνια επανεκκινούνται το φετινό καλοκαίρι τα πανηγύρια και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Θεσπρωτία...

Θα είναι μια ανάσα για την περιοχή, αφού τα πανηγύρια ειδικά είναι ένας πνεύμονας επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, επαφής με τις ρίζες και διατήρησης της παράδοσης.

Αλλά και οι πολιτιστικές  εκδηλώσεις, όταν είναι ποιοτικές,  δίνουν τη δυνατότητα ψυχαγωγίας αλλά και πολιτισμικής διεύρυνσης.   

Δεν είναι και τόσο εύκολη η οργάνωση των πανηγυριών, αφού μεσολάβησαν δύο ολόκληρα χρόνια απραξίας, ωστόσο είναι οι περισσότεροι  αποφασισμένοι στα χωριά  να προχωρήσουν σε πανηγύρια, όπως παλιά!

Όπως μας έλεγε ο γνωστός και καταξιωμένος τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας, ο τόσο αγαπημένος στους Ηπειρώτες, που όσο και αν περνούν τα χρόνια, παραμένει αυθεντικός ερμηνευτής των παραδοσιακών τραγουδιών, σιγά σιγά επανέρχονται τα πανηγύρια, αφού τα ζητάει και τα έχει ανάγκη ο κόσμος.

Συνιστά, όμως, την προσοχή να μην αλλοιωθεί το γνήσιο Ηπειρώτικο χρώμα τους. 

Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, τα πανηγύρια θα είναι μια διέξοδος από τις δυσκολίες της καθημερινότητας και μια επιστροφή στις ρίζες, που τόσο τις έχουμε ανάγκη. 

Αλλά και μια στήριξη για τους οργανοπαίκτες, αφού, λόγω κορωνοϊού, επλήγησαν οικονομικά, καθώς πανηγύρια και εκδηλώσεις δεν γινόταν. Ακόμη και στους γάμους ήταν περιορισμένη η συμμετοχή τους. 

Τα πανηγύρια στην περιοχή, έστω και με τους αυστηρούς περιορισμούς, είναι τονωτικές ενέσεις.
Και για τα χωριά. Και για τους πολιτιστικούς συλλόγους, που προσφέρουν στον τόπο τους.
Και αυτό γιατί η Θεσπρωτία, ειδικά η ύπαιθρός της, χωρίς πανηγύρια το καλοκαίρι, θα είναι μια νεκρή περιοχή.

Πέρα, όμως από τη συγκεκριμένη διάσταση, η παράδοση είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των Θεσπρωτών, ώστε και να τους εκφράζει απόλυτα και να είναι συστατικό στοιχείο ζωής τους.

Επιπλέον είναι και μια αφορμή ανταμώματος ψυχών, που τόσο αναγκαία είναι στις ημέρες μας.

Ωστόσο το κομμάτι με την τήρηση κάποιων στοιχειωδών προληπτικών μέτρων χρειάζεται και την ατομική και τη συλλογική ευθύνη, που θεωρούμε ότι θα επιδειχθεί.