Γεύμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου με συνεργάτες της Εκκλησίας της Αλβανίας

Του π. Ηλία Μάκου

Πραγματικά ήταν αναστάσιμες και χαρούμενες οι στιγμές σε χώρο του καθεδρικού ναού "Ανάσταση" των Τιράνων, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος με πολύ αγάπη και απλότητα γευμάτισε, με αφορμή τα 30 χρόνια από την εγκατάστασή του  στην Αλβανία και της ανάληψη των ηνίων,  με λαϊκούς συνεργάτες της Εκκλησίας,  πολλούς από τους οποίους πρωτοβρήκε παιδιά.

Είχε προηγηθεί, άλλη ημέρα, ανάλογο γεύμα με  ιερείς και ιεροψάλτες της Αρχιεπισκοπής, ενώ μέσα στο καλοκαίρι προγραμματίζονται και άλλες εκδηλώσεις, όπως η κληρικολαϊκή συνέλευση. 

Τους μίλησε, συνομίλησαν, συνέψαλαν, τσούγκρισαν τα ποτήρια τους, συνέψαλαν,  τους έδωσε ως ευλογία βιβλίο του και γενικά η ατμόσφαιρα περιεγράφηκε από τον ίδιο με τη φράση: "Αυτή την περίοδο της Ανάστασης, το φως, η χαρά και η ελπίδα γεμίζουν την καρδιά όλων μας". 

Όπως είπε ο Μακαριώτατος, νιώθει ευγνωμοσύνη στο Θεό, για τα όσα έζησε και ζει στην Εκκλησία της Αλβανίας.

Εξομολογήθηκε, ανοίγοντας για μια ακόμη φορά την καρδιά του, ότι  "στη βιωτή μου 
δεν αισθάνθηκα τίποτε άλλο περισσότερο από τη φράση του Ευαγγελιστού Ιωάννη ότι  «ο Θεός αγάπη εστί και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ». Ο λόγος αυτός  μας αποκαλύπτει όχι μόνο τι είναι η ψυχική πραγματικότητα, αλλά και τον δρόμο για να είμαστε σε επικοινωνία με αυτή την πραγματικότητα. Όχι απλά να το ξέρουμε φιλοσοφικά, αλλά να το ζούμε υπαρξιακά. Ό,τι κάνουμε στην Εκκλησία είναι ακριβώς αυτή η προσπάθεια να μένουμε εν Χριστώ. Και ό,τι προσπάθειες κάνουμε στην Εκκλησία αποσκοπούν σ' αυτό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο υπέροχη αποστολή από αυτό και πιο υψηλός σκοπός από αυτό. Δεν είναι ούτε τα χρήματα, ούτε η φήμη, ούτε η δόξα, είναι η ακτινοβολία της αγάπης του Θεού".   

Ανέφερε ακόμη: "Βλέπω νεότερους, που μεγάλωσαν, ενώ εμείς οι μεγάλοι γεράσαμε. Πολλά από τα παλαιά παιδιά των κατηχητικών έχουν δημιουργήσει οικογένειες μέσα στην ατμόσφαιρα της αναγέννησης της Εκκλησίας μας.  Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους σας. Τον καθένα και την καθεμιά ξεχωριστά. Ό,τι συντελέστηκε είναι καρπός μιας κοινής προσπάθειας. Βεβαίως κάποιος είχε την ευθύνη για τον συντονισμό, αλλά είναι μια συνεργασία συνολική, εκκλησιαστική. Και επεδείξαμε όλοι πνεύμα ανοχής, αντοχής και υπομονής". 

Το γεγονός της Ανάστασης του Χριστού, που αποτελεί το οντολογικό θεμέλιο, πάνω στο οποίο στηρίζεται η Εκκλησία, βιώθηκε στην Αλβανία τα τελευταία 30 χρόνια με την αναστάσιμη πορεία της Ορθοδοξίας, με πρωτεργάτη τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο Γιαννουλάτο. 

Άπλωσε προς όλους την αγκαλιά της αγάπης του, γι' αυτό, σαν αντίδωρο, γεύεται την αγάπη όχι μόνο από τα μέλη της Ορθόδοξης Κοινότητας, αλλά και από την πλειοψηφία της αλβανικής κοινωνίας. 

Η ανάσταση της Ορθοδοξίας στην Αλβανία, έγινε το κλειδί για να ξαναέχουν οι πιστοί εκεί Εκκλησία, μυστήρια, αλλά και να προσφερθεί στον αλβανικό λαό ποικιλότροπη στήριξη, καθώς και να νοηθεί η ζωή και ο κόσμος με διαφορετικό πρίσμα.

Το αθεϊστικό καθεστώς επιχείρησε να σταυρώσει την Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο αρχηγός της ζωής, ο Χριστός νίκησε και η Ορθοδοξία βγήκε από τον τάφο.

Και ήρθε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος με την πνευματική και ηθική ποιότητά του, ξεπερνώντας πολλές φορές με την ολόθερμη πίστη και προσευχή του τα όρια και αυτής ακόμη της βιολογικής του δύναμης, να δώσει λύσεις και να αναπηδήσει μέσα από τη φθορά η δημιουργία. 

Και συνεχώς καλεί τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στο ευφρόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, που αφορά όχι μόνο το νικητή του θανάτου Χριστό, αλλά και όλους αυτούς, που είναι μέλη του σώματος του Χριστού, δηλαδή της Εκκλησίας.