Τοπικά πολιτικά και παραπολιτικά (24/5/2022)

"Η εξέλιξη της παραπομπής του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και των Αντιπεριφερειαρχών που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή οδηγούν σε τέλμα τη σχέση εκλεγμένων και Δημόσιας Διοίκησης", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των "Οριζόντων της Ηπείρου" Σπύρος Ριζόπουλος. 

Και προσθέτει: "Ως αποτέλεσμα, έχει δημιουργηθεί κάθετη έλλειψη εμπιστοσύνης στην Πολιτική Ηγεσία  και στους Δημοσίους Λειτουργούς, που ξέχασαν ότι οφείλουν πάνω από όλα να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των  πολιτών της Ηπείρου, και όχι να υπηρετούν τις πολιτικές βλέψεις των εκάστοτε αρχόντων.

Ως εκ τούτου και μέχρι να αποφανθεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο οι μόνες επιλογές που υπάρχουν είναι οι εξής:

1.      Να αντικατασταθεί ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες, καθότι μετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή και συναποφασίζουν.

2.      Να αντικατασταθούν οι Νομικοί Σύμβουλοι που πραγματοποιούν τις εισηγήσεις στο περιφερειακό Συμβούλιο και τις Επιτροπές.

Ωσότου γίνουν οι παραπάνω αντικαταστάσεις παροτρύνω του Περιφερειακούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένου και της Παράταξης του κ. Καχριμάνη, γιατί γνωρίζουμε πλέον ότι δεν τους συμβουλεύεται  για κανένα ζήτημα, για τη δική του νομική προστασία να απέχουν από οποιαδήποτε ψηφοφορία ή εφόσον συμμετέχουν να ψηφίζουν μόνο «παρών» διότι ακόμα και η άρνηση ενέχει νομικούς κινδύνους.

***



Οι 9 στους 10 παλαιούς κτηνοτρόφους και οι 7 στους 10 νέους κτηνοτρόφους που κατέθεσαν αίτηση εντάσσονται τελικά στη δράση για τη βιολογική κτηνοτροφία (Δράση 11.2.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία), όπως προκύπτει από  επικοινωνία του Βασίλη Γιόγιακα με υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μετά την αύξηση των πόρων για τη βιολογική κτηνοτροφία κατά 171 εκατομμύρια ευρώ, εντάσσονται στη δράση οι παλαιοί κτηνοτρόφοι με βαθμολογία τουλάχιστον 48 μόρια καθώς και οι νέοι παραγωγοί με βαθμολογία τουλάχιστον 60 μόρια.


«Καταφέραμε να δώσουμε μια ανάσα στους κτηνοτρόφους μας, που γνωρίζουμε πόσο δοκιμάζονται από τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες, καύσιμα και ρεύμα. Ήταν μια μάχη που κερδίσαμε, αν και κάποιοι βιάστηκαν για άλλη μια φορά να βγάλουν συμπεράσματα και πριν αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες με τα αποτελέσματα. Οι παραγωγοί μας αξίζει και πρέπει να στηριχθούν με πρόσθετα μέτρα, για να μείνουν στον τόπο τους και για να πιάνει τόπο η καθημερινή σκληρή δουλειά τους», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.


***

Τα  πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία και την κοινωνία της Ηπείρου από την δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας ανέδειξε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

«Η δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας   αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων, προκαλώντας το ενδιαφέρον και τα θετικά σχόλια πολλών έγκυρων ξένων και ελληνικών  μέσων ενημέρωσης.   Δημιουργεί περισσότερες  από 1.200 θέσεις εργασίας επιστημόνων Πληροφορικής» τόνισε και συνέχισε: 

«Σύμφωνα με ανάλυση – μελέτη, που κατά σύμπτωση επικαλείται σήμερα η ιστοσελίδα Liberal σε άρθρο αφιερωμένο στο εγχείρημα της Περιφέρειας Ηπείρου και στην εγκατάσταση εταιριών υψηλής τεχνολογίας στα Γιάννενα  υπολογίζεται πώς για κάθε 30 θέσεις εργασίας,  στην τοπική οικονομία εισέρχεται περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ».

Πέραν αυτών όπως είπε καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης: «Το Πάρκο συνδέει το Πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας, που ήταν και είναι διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Αποτελεί  και τη βάση για προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ήπειρο. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν Ηπειρώτες που μπορεί να πούνε όχι στο όλο εγχείρημα».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε συνοπτικά στις διαδικασίες που έχουν προηγηθεί, τονίζοντας ότι το σχέδιο της Περιφέρειας είναι απόλυτα αποδεκτό από την Κυβέρνηση, επανέλαβε ότι η πρόταση έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ενώ προς την ωριμότητά του εξήγησε ότι οι μελέτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο εκπόνησής του, ενώ σε διπλανούς χώρους πρόκειται να δημιουργηθεί Data Center από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κέντρα του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το κόστος του έργου, μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις,  αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 40 εκ  ευρώ  συν ΦΠΑ, από τα οποία τα μισά θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τα υπόλοιπα από δανεισμό, με φορέα υλοποίησης  την  Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ήπειρος Α.Ε.».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και άλλες απόψεις που εκφράστηκαν, για τη χωροθέτηση του Πάρκου, υπογραμμίζοντας ότι η κατασκευή του Πάρκου δεν αποκλείει τη δημιουργία Τεχνόπολης. Εξήγησε όμως  ότι υπάρχουν δύο παράμετροι που λήφθηκαν υπόψη: η μια αφορά την άμεση επαφή που πρέπει να έχει το Πάρκο με το Πανεπιστήμιο και  η δεύτερη με το γεγονός ότι για το Πάρκο αξιοποιούνται  ακίνητα του Δημοσίου, ενώ τυχόν εγκατάσταση στο χώρο της Τεχνόπολης θα απαιτούσε αγορά έκτασης από ιδιώτες, που θα ανέβαζε κατακόρυφα το κόστος.

«Έχω ένα φοβερό άγχος μέχρι να φτάσουμε στην τελική ευθεία. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.