"Στόχος δεν είναι ο πλουτισμός..."

"Έχει πολύ μέλλον ακόμη η υπόθεση της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, μετά την εξασφάλιση τριών αδειών παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε Βελλά, Άνω Πεδινά και Άκτιο" δήλωσε  ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, σχετικά με  το θέμα της αξιοποίησης εγκαταλελειμμένων εκτάσεων μέσω των επενδύσεων σε ΑΠΕ. 


Και διευκρίνισε πως "στόχος δεν είναι ο πλουτισμός της Μητρόπολης, αλλά η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας, με σκοπό την εξεύρεση πόρων για την ενίσχυση του προνοιακού και κοινωνικού της έργου".


Οι άδειες αφορούν φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 23,54688 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 23,54688 MW στη Βελλά του Δήμου Πωγωνίου, όπου λειτουργεί η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς, αλλά και οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και το τυροκομείο της Μονής, φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 6,90816 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 6,90816 MW στα Άνω Πεδινά του Δήμου Ζαγορίου και φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 9,99992 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 9,99992 MW στο Άκτιο.


Ειδικότερα ανέφερε: «Το κάνουμε, πρώτα για να συμβάλλουμε σε κάτι που είναι υποχρέωση της χώρας, να προχωρήσουμε στις ΑΠΕ, αλλά επίσης γιατί θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε ένα βήμα αξιοποίησης της περιουσίας μας. Δε νοείται να έχουμε εκτάσεις, πράγματα αναξιοποίητα, παρατημένα και τα οποία αφήνουμε να καταπατά ο ένας και άλλος. Θα πρέπει κάποτε να νοικοκυρευτούμε και να δούμε τι μπορούν να μας αποφέρουν και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το κοινωνικό έργο της εκκλησίας. Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλούσιοι, το κάνουμε για να μπορούμε να επιτελέσουμε το έργο μας με σωστό τρόπο», επεσήμανε ο κ. Μάξιμος.