Εόρτασε το Μετόχι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά στα Γιάννινα

Του π. Ηλία Μάκου

Πηγή: ekklisiaonline.gr

Ο εορτασμός με διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις της αγίας Αικατερίνης  στο Μετόχι της Μονής Σινά στα Γιάννινα, απέδειξε για μια ακόμη φορά  τη στενή πνευματική σχέση, που είναι ισχυρός σύνδεσμος, εδώ και αιώνες, του Μετοχίου με την κοινωνία των Ιωαννίνων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό και ιστορικό μοναστικό καθίδρυμα στην καρδιά της Ηπείρου, που συνδέεται άρρηκτα και από πάσης απόψεως με την Ιερά Μονή του Όρους Σινά.

Το Σιναϊτικό Μετόχι Ιωαννίνων έχει μια παρουσία αιώνων στην Ήπειρο και ιδιαίτερα στα Ιωάννινα, αφού οι πρώτοι «ταξιδιώτες», όπως λέγονταν οι πατέρες, οι οποίοι έρχονταν ως εκπρόσωποι της Μονής Σινά, εμφανίζονται πριν το 1637,   ίσως και  νωρίτερα.                                                                                                                        Τον 17ο αιώνα ξεκινάει η επίσημη και μόνιμη παρουσία Σιναϊτών πατέρων στα Ιωάννινα.

Ακαθόριστος ακόμη ο χρόνος ιδρύσεως του Μετοχίου. Κατά μαρτυρίες ιστορικών, το έτος 1681 πρώτος οικονόμος και πρωτοσύγκελος του Μετοχίου είναι ο Ιωαννίτης Άνθιμος. 

Ο υπάρχων ναός ανηγέρθη εκ βάθρων το 1872 με δαπάνη της Αγγελικής Παπάζογλου. 

Σώζονται πολλές μαρτυρίες προσφοράς των Ιωαννιτών προς το Σιναϊτικό Μετόχιο, όπως και των Σιναϊτών προς  τα Γιάννινα.  

Μνημονεύεται ενδεικτικά η εθνική δράση του πρωτοσυγκέλου Ανθίμου Κτενιάδου του Κρητός κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1912-13.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν το σημερινό Επίτροπο και Ηγούμενο του Σιναϊτικού Μετοχίου Ιωαννίνων αρχιμανδρίτη π. Πάμφιλο, που είναι συστηματικές προσπάθειες για τη συντήρησή του και την ανάδειξή του, Επίτροπος και Ηγούμενος υπήρξε για πολλά χρόνια, από το 1990 έως  το 2006,  κάνοντας ταυτόχρονα και ιεραποστολικό έργο στην Αλβανία, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος.

Να σημειωθεί ότι στο Μετόχι της Μονής Σινά στα Γιάννινα, σου δημιουργείται η αίσθηση, που μάλλον είναι βεβαιότητα, ότι αγγίζεις τα κράσπεδα του ουρανού. Για αιώνες διατηρείται άσβεστη η Σιναϊτική λαμπάδα της Ορθοδοξίας, με αποτέλεσμα από το μυαλό του πιστού να περνά η εικόνα του εκστατικού Μωυσή.

Να βλέπει με τα μάτια της ψυχής του τη " φλεγομένη και μη καιομένη" βάτο, εισπνέοντας θερμό αέρα πίστης. Να ακούει μυστικά και μυστηριακά τους βηματισμούς και τους παλμούς της καρδιάς του Ιωάννη, καθώς ανεβαίνει τις βαθμίδες της «Κλίμακας» των αρετών.

Μέσα στο ναό του Μετοχίου, ψηλαφείς την αγία Αικατερίνη να παραμονεύει εκεί, που σβήνουν οι δρόμοι σου, για να σου δώσει νέο προσανατολισμό.