"Εμείς δεν υμνούμε τον Αλή πασά, ερευνούμε..." - Ξεκίνησε το συνέδριο στα Γιάννινα


Ξεκίνησε την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στα Γιάννινα το διεθνές επιστημονικό συνέδριο  για τα ιστορικά γεγονότα στα Γιάννενα και την Ήπειρο κατά την εποχή του Αλή πασά, που  τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και συνδιοργανώνεται από τον δήμο Ιωαννιτών, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Διαδικτυακά έγινε ο χαιρετισμός από τον ομότιμο διευθυντή Ερευνών Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ, πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, Βασίλη Παναγιωτόπουλο, ο οποίος σημείωσε ότι «η ιστορία του Αλή Πασά, των Ιωαννίνων και της Ηπείρου είναι δύσκολη και καλούμαστε επιστημονικά να τη διαχειριστούμε. Εμείς δεν υμνούμε κανέναν, ερευνούμε». 

Και  συμπλήρωσε ότι η εποχή αυτή αποτελεί τμήμα της ελληνικής ιστορίας.

Ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι στόχος του συνεδρίου είναι να φωτίσει τις πτυχές μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου για την Ήπειρο και την πόλη μέσα από την επιστημονική έρευνα. Ευχαρίστησε τόσο την οργανωτική επιτροπή όσο και όλους τους ομιλητές, που η συνεισφορά τους αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα του συνεδρίου.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σημείωσε ότι στόχος του συγκεκριμένου συνεδρίου, στη διοργάνωση του οποίου μετείχε ενεργά το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, είναι να αναδειχθεί μία ολόκληρη ιστορική περίοδο πριν από την Επανάσταση αλλά και για να τιμηθεί η Ελληνική Επανάσταση.

Στο συνέδριο μεταφέρθηκε ο χαιρετισμός της διευθύντριας του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Μαρίας- Χριστίνας Χατζηιωάννου, στον οποίο ανέδειξε την κρισιμότητα της προεπαναστατικής περιόδου στην κήρυξη και την έκβαση της Επανάστασης.