Με ελάχιστη προσέλευση κόσμου τιμήθηκαν οι 9 εκτελεσθέντες από χωριά της Παραμυθιάς

Λιτά, αλλά μέσα σε κλίμα συγκίνησης, με ελάχιστη, όμως, συμμετοχή κόσμου, τιμήθηκαν στο προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου "Βούλγαρη" στην Παραμυθιά, την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, όπου υπάρχει μνημείο προς τιμή τους,  οι εννέα εκτελεσθέντες κατά την Κατοχή από χωριά της περιοχής και συγκεκριμένα από την Πλακωτή, τις Πέντε Εκκλησιές, την Λαμπανίτσα και το Πόποβο.

Μετά το τρισάγιο ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση,  καθώς και πρόεδροι  Τοπικών Κοινοτήτων. 

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1943, και ενώ κατευθύνονταν προς το παζάρι της κωμόπολης από τα χωριά τους, συνελήφθησαν 9 άμαχοι.   Την επομένη ημέρα 19 Σεπτεμβρίου δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους "Τσάμηδες". 

Ήταν μια ακόμη  άδικη, αναιτιολόγητη και αδικαιολόγητη εκτέλεση.

Σε στρατιωτικό γερμανικό έγγραφο του φρούραρχου της Παραμυθιάς, που δημοσίευσε ο ομότιμος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων Αθανάσιος Γκότοβος, περιγράφοωται ως εξής τα γεγονότα:

«Το Σάββατο 18.9.43 συνελήφθησαν από τα φυλάκιά μας 60 ΄Ελληνες (18 άνδρες και 42 γυναίκες). Ερχόταν από τα χωριά Βλαχώρι, Πέντε Εκκλησιές, Πλακωτή, Πετροβίτσα. Η διαδρομή προς την Παραμυθιά ήταν δια μέσου του ανταρκτικού χωριού Σέλλιανη προκειμένου, όπως ανέφεραν, να φτάσουν πιο σύντομα στην Παραμυθιά, για να πάνε στην αγορά.  Τα άτομα αυτά συνελήφθησαν από Γερμανούς στρατιώτες στο δρόμο Σέλλιανη – Παραμυθιά. Μια άλλη ομάδα ερχόταν από τα ανταρτικά χωριά Ελαταριά και Αγ. Κυριακή.  Όταν οι χωρικοί αυτοί αναχαιτίστηκαν από τις δικές μας και αλβανικές φρουρές, δέκα από αυτούς προσπάθησαν να διαφύγουν. Για να αποτρέψουν τη διαφυγή και να τους φέρουν πάλι πίσω, οι Αλβανοί άνοιξαν πυρ. Την ίδια στιγμή άνοιξαν πυρ και οι δυτικώς του Ελευθεροχωρίου κρυπτόμενοι αντάρτες εναντίον της φρουράς μας. Με βάση την ανάκριση διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες συμμετείχαν στον εφοδιασμό των ανταρτών της γραμμής Πλακωτή – Ραβοστίβα – Μονή Παναγιάς – Παραμυθιά και αντιστρόφως. Τα εφόδια αποθηκευόταν στη Μονή Παναγιάς και παραλαμβάνονταν από εκεί από τους αντάρτες. Κατά καιρούς βρι-σκόταν στη Μονή πάνω από 300 αντάρτες. Από τους φυλακισμένους εκτελέστηκαν 8 άνδρες και 1 γυναίκα. Οι υπόλοιποι 35 γυναίκες και 10 άνδρες, χρησιμοποιήθηκαν σε έργα οδοποιίας".

"ΝΕΑ ΚΑΤΟΨΗ"