Εόρτασε ο ιστορικός ναός της Αγίας Τριάδος στο Κάστρο του Μπερατίου

Του π. Ηλία Μάκου

Εόρτασε, στις 21 Ιουνίου 2021, ο ιστορικός ναός της Αγίας Τριάδος στο Κάστρο Μπερατίου.

Το σκηνικό, πραγματικά, κατανυκτικό. 

Μέσα σ' αυτή τη σταυροειδή βασιλική με τρούλο, στον οποίο διακρίνονται αρκετά χαρακτηριστικά της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, οι πιστοί ένιωσαν τη δωρεά του Παναγίου Πνεύματος, της οποίας τη σφραγίδα, κάτι, που το λησμονούμε τακτικά, έχουμε λάβει με το Άγιο Χρίσμα. 
Και παραμελούμε την ευπρέπεια, την οποία πρέπει αμείωτη να διατηρούμε στην ψυχή, η οποία, ακριβώς γιατί είναι ακτοικητήριο του Αγίου Πνεύματος, είναι "ναός Θεού ζώντος". 

Ας προσέξουμε όλοι αυτή τη θεμελιώδη λεπτομέρεια, από την οποία εξαρτάται η ενεργητικότητα της θείας δωρεάς για καθένα από εμάς. 

Τελέστηκε θεία λειτουργία μετ' αρτοκλασίας από δύο ιερείς υπήρχε η βεβαιότητα στους Ορθοδόξου, που συμμετείχαν, ότι το Άγιο Πνεύμα, που χορηγεί τη ζωή, που δίνει την εν Χριστώ αναγέννηση και σωτηρία, οδηγεί στον καθαγιασμό και στην ένωση με τον Ουράνιο Πατέρα. 

Και άλλοι ναοί εόρτασαν σ' ολόκληρη την Αλβανία με το όνομα της Αγίας Τριάδος, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι θρησκευτικά μνημεία.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται ο ναοί της Αγίας Τριάδας στην περιοχή Αργυροκάστρου, όπως στο Μικρό Λάμποβο, στο Δέλβινο, στην Πέπελη και αυτός της Μονής Ζβέρνετς στην Αυλώνα.

Είναι τραγική αλήθεια ότι η εποχή μας "λυπεί" το Άγιο Πνεύμα. 

Ιδιαίτερα εμείς σήμερα αισθανόμαστε την ανάγκη του Αγίου Πνεύματος, γιατί άλλο φάρμακο θεραπείας, απ' όλες τις αρρώστιες της ψυχής δεν υπάρχει.

Και πώς θα το αποκτήσουμε; Μας συναντά το ίδιο το Άγιο Πνεύμα, όταν έχουμε βαθιά πίστη.

Είναι, πραγματικά, Αγαθό, το Άγιο Πνεύμα. Και Συμπαθές προς τον Άνθρωπο. Έτοιμο και πρόθυμο να έρθει και να μας καθαρίσει από κάθε κηλίδα.