Μητροπολίτης Αργυροκάστρου: “Έχουμε έλλειψη κληρικών, ας μας βοηθήσουν όσοι έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα…”

Του π. Ηλία Μάκου

Πηγή: ekklisiaonline.gr


Την αγωνία του, ως Ποιμενάρχη, που νοιάζεται για το ποίμνιό του και το φροντίζει με όλες του τις δυνάμεις,  για την έλλειψη κληρικών στη Μητροπολιτική του περιφέρεια, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, μιλώντας στο ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Πέπελης, όπου ιερούργησε ανήμερα της Αγίας Τριάδος.  

Ο Μητροπολίτης, που ακολουθεί με συνέπεια τους βηματισμούς του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και είναι πολύ αγαπητός στους Ορθόδοξους και όχι μόνο, λόγω της καλοσύνης του, που αποτυπώνεται εκφραστικά στο πηγαίο χαμόγελό του και στο καθαρό βλέμμα του, κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να στελεχώσει τη Μητρόπολη με ιερείς, αφού τα κενά είναι πολλά, καθώς δεν υπάρχουν άτομα, που να δείχνουν ενδιαφέρον, να εισέλθουν στην ιερωσύνη.

Μάλιστα  προέτρεψε όσους κληρικούς, που κατάγονται από από εκεί και υπηρετούν σε ενορίες της Ελλάδας ή μοναχούς και μοναχές, που αν και έλκουν την καταγωγή τους από μέρη της Μητρόπολης Αργυροκάστρου και έχουν εγκαταβιώσει σε Μοναστήρια της Ελλάδας, να βοηθήσουν την ιεραποστολική προσπάθεια στον τόπο τους, είτε επιστρέφοντας, είτε συμβάλλοντας παροδικά στις λατρευτικές και ποιμαντικές ανάγκες.

Εξάλλου κάλεσε τους κατοίκους να συμμετέχουν στα κοινά ενωμένοι και να μην αδιαφορούν, πάντα με αφετηρία και γνώμονα τις αρχές και τις αξίες της Ορθοδοξίας, ώστε να να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την κοινωνία.

Συγκροτημένος, μειλίχιος, πνευματικός, συνετός ο λόγος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου, είναι απαύγασμα της αληθινότητας, που χαρακτηρίζει την ψυχή του.

Στη Μονή προσήλθαν προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή, πολλοί από τους οποίους νέοι, καθώς το επέτρεψε η χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων.

Τελέστηκε, όπως συνηθίζεται, από τον Σεβασμιώτατο Δημήτριο, και επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των των κληρικών, που διώχθηκαν κατά την περίοδο της αθεΐας,  των μοναχών, που μόνασαν εκεί, αλλά και των λαϊκών, που διετέλεσαν Επίτροποι του Μοναστηριού.   

Να σημειωθεί ότι η Μονή της Αγίας Τριάδας στην Πέπελη, όπου από το Μητροπολίτη αναπτύσσονται διάφορες ωφέλιμες δραστηριότητες ψυχικής οικοδομής,  είναι τόσο παλαιά, που δεν έχει εξακριβωθεί πότε χτίστηκε.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, από το πυκνό δάσος, που σκέπαζε τον χώρο, όπου βρίσκεται σήμερα το Μοναστήρι, πρόβαλλε ένα παράξενο φως με λογής λογιών χρώματα. Αυτό συνέβαινε συχνά και έτσι κάτοικοι από τα γύρω χωριά συγκεντρώθηκαν και έκαναν αναζήτηση στο δάσος. Και ανακάλυψαν την εικόνα της Αγία Τριάδας να αστράφτει

Με ιερείς πήραν την εικόνα και την τοποθέτησαν στο προσκυνητάρι της εκκλησίας της Πέπελης, για να την ασπάζεται ο κόσμος. Η εικόνα όμως μετακινήθηκε μόνη της στο αρχικό σημείο εύρεσής της. Εκεί κατασκεύασαν ένα μικρό παρεκκλήσι, το οποίο στη συνέχεια μετεξελίχθηκε στην ονομαστή Μονή της Πέπελης.

Ο αείμνηστος καθηγητής Δ.Ευαγγελίδης έγραψε το 1919 για τη Μονή αυτή: «Αρχαιότατα υπάρχουσα, ανοικοδομήθηκε κατά τα μέσα του ΓΗ΄αιώνος και είναι μια των σπουδαιοτάτων».