ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Απλήρωτοι οι αγρότες...

Ενώ δεν έχουν καταβληθεί ακόμη οι ειδικές ενισχύσεις, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στους ιχθυοκαλλιεργητές και στους παραγωγούς εσπεριοειδών και οιαιγοπροβατοτρόφοι και βοοτρόφοι  του νομού δεν έλαβαν ακόμη τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση "σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος της Θεσπρωτίας βιώνει τον εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης, και βλέπει με ανησυχία τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες να μένουν μόνο στα λόγια. Μετά τις «παχιές», αλλά άφαντες έως σήμερα ειδικές ενισχύσεις στους παραγωγούς εσπεριδοειδών και τους ιχθυοκαλλιεργητές, παίρνουν σειρά οι αιγοπροβατοτρόφοι και βοοτρόφοι της περιοχής μας που μάταια περίμεναν τις πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης το Πάσχα".

Και προσθέτει ο κ. Κάτσης: "Παρά τις κυβερνητικές διαρροές και διαβεβαιώσεις, για έγκαιρη πληρωμή των εν λόγω ενισχύσεων, και ενώ είχε ήδη προηγηθεί η προβληματική πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, που έφερε αρκετά υπόλοιπα απλήρωτα, αλλά και σημαντικές παρακρατήσεις για μεγάλη μερίδα του κλάδου, η συνδεδεμένη δεν πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων τη συνήθη περίοδο που πιστώνεται κάθε χρόνο, δηλαδή μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ το Υπουργείο έχει αφήσει στο σκοτάδι τους παραγωγούς σχετικά με το λόγο αυτής της καθυστέρησης αλλά και με το πότε τελικά θα πιστωθούν τα χρήματα.

Ο σύλλογος κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας είναι ανάστατος, καθώς η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με την έως και 40% αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, οδηγούν πολλούς επαγγελματίες στο σημείο να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ είναι βέβαιο ότι μέρος αυτού του επιπλέον κόστους θα μετακυλιστεί στην αγορά.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο πρέπει να αφήσουν στην άκρη την επιφανειακή επικοινωνιακή διαχείριση που έχουν επιβάλλει και στον πρωτογενή τομέα, και να σκύψουν πάνω από τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών, δίνοντας λύσεις. Το λιγότερο που είναι επιβεβλημένο να γίνει, είναι να σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός των αγροτών, και να καταβληθεί άμεσα η συνδεδεμένη ενίσχυση ζωικού κεφαλαίου, αλλά και οι ειδικές ενισχύσεις που έταξε η κυβέρνηση στους παραγωγούς εσπεριδοειδών και τους ιχθυοκαλλιεργητές".