Τι λέει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για θετικό κρούσμα σε εκπαιδευτικό Λυκείου του νομού

Σε δημόσια  ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας μιλάει για κρούσμα στο ΓΕΛ Παραμυθιάς, που αφορά σε εκπαιδευτικό, αλλά και για τα «rapid test » και τονίζει, για μια ακόμη φορά, την ανάγκη λήψης μέτρων. 

Αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση: 

"Δυστυχώς, τα μέτρα και ο σχεδιασμός πρόληψης και ανάσχεσης της πανδημίας εκθέτουν για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα σχολεία.

Ως γνωστόν, τις τελευταίες μέρες έχουν εντοπιστεί πολλά κρούσματα σε σχολεία του νομού μας, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας πολλές σχολικές μονάδες και επιμέρους τμήματα. Κρούσμα εντοπίστηκε και σε εκπαιδευτικό του ΓΕΛ Παραμυθιάς.

Από τη Δευτέρα ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Παραμυθιάς αλλά και ο Σύλλογος Γονέων είχαν απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να γίνουν μαζικά τεστ σε εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές του σχολείου και να εκτιμηθεί ενδεχόμενη διασπορά. Είχε προταθεί μάλιστα από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να κληθεί το κινητό συνεργείο του ΕΟΔΥ έξω από το σχολείο ώστε μαζικά να γίνει έλεγχος.

Η απάντηση των αρμόδιων αρχών ήταν η γνωστή: «Η υπόθεση είναι ατομική». Μπείτε στην ιστοσελίδα και κάντε αίτηση ώστε να κλείσετε ραντεβού για « rapid test ». Οι εκπαιδευτικοί αλλά και το λοιπό προσωπικό του σχολείου (εργαζόμενες καθαριότητας) έπραξαν το αυτονόητο και μαζικά αιτήθηκαν τη διενέργεια test, άλλοι στην Παραμυθιά, άλλοι στα Γιάννενα, άλλοι στην Ηγουμενίτσα, ανάλογα με τον τόπο κατοικία τους. Και πράγματι από τη Δευτέρα το απόγευμα μέχρι και σήμερα σχεδόν οι μισοί έχουν προχωρήσει σε rapid test (τα οποία όλα μέχρι στιγμής ήταν αρνητικά).

Όμως, από το μεσημέρι της Τετάρτης, όσοι είχαν κανονισμένο ραντεβού ειδοποιήθηκαν από το Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς ότι τα test τελείωσαν και ότι θα πρέπει να απευθυνθούν πάλι την ερχόμενη Τετάρτη!!!

Καλούμε για ακόμη μία φορά την Κυβέρνηση, τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και τον ΕΟΔΥ να δείξουν την πρέπουσα σοβαρότητα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικά στο χώρο της εκπαίδευσης. 

Εδώ και τώρα να δρομολογηθούν test σε όλα τα σχολεία και ειδικά εκεί που έχουμε κρούσματα με ευθύνη του κράτους (την ατομική ευθύνη την είδαμε… τελείωσαν τα test...).

Επαναφέρουμε δε, τα απόλυτα λογικά αιτήματα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, που ούτε στο ελάχιστον δεν έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, μετατρέποντας τα σχολεία σε hot spot διασποράς του ιού:

- Επαναλαμβανόμενα test με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

- Αραίωση των μαθητών ανά τάξη (μέγιστος αριθμός 15 μαθητών συναρτήσει του εμβαδού της αίθουσας).

- Πρόσληψη εκπαιδευτικών και αξιοποίηση κενών αιθουσών.

- Πρόταξη του μαζικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών (είναι ακόμη άγνωστο πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τους εκπαιδευτικούς).

- Πρόσληψη μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού καθαριότητας σε όλες τις σχολικές μονάδες.