Και οι Γιαννιώτες θέλουν να περνούν ελεύθερα, όπως οι Θεσπρωτοί, από τα διόδια της Τύριας...

Και οι κάτοικοι του δήμου Ιωαννιτών θέλουν να περνούν ελεύθερα από τα διόδια της Τύριας, αλλά και του Δροσοχωρίου και του Μαλακασίου, όπως συμβαίνει με τους Θεσπρωτούς στην πρώτη περίπτωση και τους κατοίκους του Μετσόβου στη δεύτερη περίπτωση.  

Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων συζητήθηκε το θέμα και ζητήθηκε να μην καταβάλλουν τέλη και οι Γιαννιώτες.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ανέφερε, μεταξύ άλλων: 

«Το ζήτημα της ελεύθερης διέλευσης από και προς τα διόδια της Εγνατίας οδού Τύριας και Δροσοχωρίου των κατοίκων του Μετσόβου και της Θεσπρωτίας έχει δημιουργήσει από την εφαρμογή της από το αρμόδιο Υπουργείο (προ διετίας περίπου) το αίσθημα ανισότητας με τους συμπολίτες μας που υποχρεούνται να καταβάλουν το ανάλογο τίμημα. Επειδή όμως οι πολίτες, πόσο μάλλον όταν αφορά όμορους Δήμους, πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα ο Δήμος αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και όλοι οι δημότες του Δήμου μας να τύχουν τη δωρεάν μετάβαση από και προς το Μέτσοβο και τη Θεσπρωτία μέσω των διοδίων της Τύριας και Δροσοχωρίου, σε αντιστοιχία με ότι συμβαίνει με τους δημότες των όμορων Δήμων».

Παρότι το μέτρο της ελεύθερης διέλευσης, με απόφαση του πρώην υπουργού Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, από το 2017, ήταν προσωρινό, ισχύει μέχρι σήμερα, αφού ακόμη δεν λειτουργεί το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων.